Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Dagens Medisin har tidligere møtt James Allison på kreftkongressen ASCO i Chicago. Det var nettopp på denne kongressen i år, at det norske selskapet signerte kontrakt med nobelprisvinneren. Arkivfoto.

Legemiddelselskap kapret nobelprisvinner

James Allison vant nobelprisen i medisin for sin immunterapi-oppdagelse. Nå hjelper han norske Lytix Biopharma.

Publisert: 2019-07-02 — 05.48

Allison har sammen med sin kone, kreftlege Padmanee Shama, signert en avtale med Lytix Biopharma, som innebærer at de er strategiske rådgivere for selskapet.

De to er et meget anerkjent radarpar innen forskningen, forteller Øystein Rekdal, Head of R&D i Lytix Biopharma.

– De omtales ofte som Jim og Pam, viser han til.

– Dette startet for et år siden, da tok vi kontakt med Allison og Pam. En av årsakene til at vi tok kontakt er at vi har sett en veldig sterk synergi mellom vårt molekyl og det Allison har jobbet med - det såkalte anti-CTLA-4 -  og vi tror at dette kan være en lovende kombinasjon, sier Rekdal. 

James Allison ble sammen med Tasuku Honjo tildelt nobelprisen i medisin i fjor, for sin oppdagelse av molekyler på T-cellene som bremser immunresponsen.

Han var den som første gang viste at pasienter med føflekk-kreft kunne kureres ved immunterapi.

–  Vi ønsket å presentere teknologien vår for Allison og Pam, da vi planlegger kliniske studier i USA. Både Allison og Pam jobber ved MD Anderson. Vi presenterte teknologien for dem, og de syntes teknologien vår var interessant, og de ga gode tilbakemeldinger.

– Den gangen diskuterte vi også veien videre, og de ymtet frempå at de godt kunne hjelpe oss med translasjonell forsking, vurdere kliniske studier, og så videre.

–  Men så fikk Allison nobelprisen, og da blir det gjerne en del oppmerksomhet og pågang og det ble til at vi ikke fulgte opp kontakten.

– Men vi tok kontakt med dem igjen, og lurte på om de fortsatt kunne tenke seg å være rådgivere. Og det var de veldig positive til. Så vi møtte dem på kreftkongressen ASCO i Chicago, oppdaterte dem på hva vi holdt på med, og signerte avtaler der og da.


–  Årsaken til at vi har fått til dette samarbeidet tror vi er fordi de ser at vi har noe som kan representere et veldig viktig element i videre kreftbehandling, nemlig å overvinne utfordringene med tumor heterogenitet. En av de største utfordringene vi står ovenfor er altså hvordan vi skal klare å bekjempe kreft som ofte består av ulike kreftceller med unike genetiske karakteristika.

– Mange av dagens terapier vil kunne ta knekken på noen av de ulike kreftcellene i en kreftpasient men ikke alle. Dette fører dessverr ofte til tilbakefall av kreftsykdommen, sier Rekdal.

James og Pam skal selvsagt ha betalt for jobben. Ifølge Rekdalgår avtalen ut på at de to benyttes som rådgivere et visst antall timer i året. Neste avtale er i boks, ifølge Rekdal, som snart reiser til USA for å møte sine nye rådgivere igjen for å diskutere veien videre. 

 • Lytix Biopharma utvikler det immunterapeutiske legemidlet LTX-315 som er i stand til å drepe alle typer kreftceller, inkludert drug-resistente kreftceller.  Kreftcellene drepes på en unik måte slik at både tumor antigener og immunstimulerende molekyler eksponeres for immunsystemet. Dette resulterer i en polyklonal T celle respons mot de ulike kreftcellene i pasienten som er behandlet med LTX-315.
 • LTX-315 går inn i kreftcellene og ødelegger alle intracellulære organeller inkludert mitokondriene, dette fører til en effektiv frigjøring av tumor antigen og immunmodulerende molekyler.

Denne saken er tidligere publisert på Dagens Medisin Pharma

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!