Nav-arbeid i fastlegeordningen

Det er dokumentert i det uendelige at Nav ikke forstår fastlegeordningens kompleksitet og fastlegens utfordringer med randsoneoppgaver.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Sven Richard Haugvik

Innlegg: Sven Richard Haugvik, fastlege i Larvik, spesialist i allmennmedisin og lektor/studentveileder ved Universitetet i Oslo

JEG HAR stusset litt over en artikkel fra kollega Gisle Roksund i Legeliv-spalten i Dagens Medisin (7/2019). Rapporten handler om fastlegeordningen, som allerede er overbelastet med en rekke stigmaer.

Stigmatisering er ikke bare sentralt hos katolikkene, men er viktige begreper innen avviks-sosiologien spesielt og samfunnsvitenskapen generelt. Avviket denne gang er at fastlegeordningen beskrives av artikkelforfatteren som en anomali (avviker) i arbeidslivet, på vegne av Nav.

BANESÅR? Essensen av det nye stigmaet ble presentert slik av kollega Roksund: «Men; for å kunne yte den enkelte sykmeldte rettferdighet, må også fastlegene gjøre jobben sin. Det skjer dessverre altfor ofte at Nav strever med å få inn nødvendige medisinske opplysninger og vurderinger fra fastlegene».

Blir dette fastlegenes endelige banesår; det sjette stigma for fastlegeordningens endelikt?

Klassifisert fra før som dårlig variabel henviser, overdiagnostiker, overbehandler, samhandlingsresistent og takstmisbruker, fant myndighetene på en ny lov: Fastlegeforskriften. Dette er interessant i stemplingsteoretisk sammenheng. Stemplingsperspektivet innebærer at den som av en instans med definisjonsmakt karakteriseres som avviker, kan begynne en kognitiv prosess der fastlegen til slutt aksepterer denne klassifikasjonen. Stigmatisering i denne betydningen innebærer en form for selvoppfyllende profeti, der erklæringen av fastlegen som avviker blir sann fordi man har foretatt denne erklæringen.

STANDENS ARBEIDSMORAL? Roksund har i sin artikkel presentert en arbeidsevnevurdering av fastlegene på vegne av Nav, hvor det brått er sådd tvil om standens arbeidsmoral. Begrepet moralsk panikk er en videreføring av stemplingsperspektivet, og betegner en situasjon hvor en (ubegrunnet) redsel tilknyttet avvik eller avvikende grupper, utvikles – for eksempel ved hjelp av mediene – til en offentlig fordømming og frykt.

Sykmeldingsarbeidet er en randsoneoppgave fastlegen er tillagt fordi ingen andre kan utføre jobben mindre dårlig

Det er dokumentert i det uendelige at Nav ikke forstår fastlegeordningens kompleksitet og fastlegens utfordringer med randsoneoppgaver. Sykmeldingsarbeidet er en slik randsoneoppgave tillagt fastlegen fordi ingen andre aktører i Norge kan utføre jobben mindre dårlig.

KORTSLUTNING. Navs tillitsvalgte forskere, med professor Arnstein Mykletun i spissen for blant annet en RCT om sykmeldingsarbeidet i fastlegeordningen, har feilet gang på gang. Uansett intervensjon og kritikk av fastlegene går ikke sykefraværet ned. Et endelikt vil derimot ha effekt. 

En fattig trøst, en ren hildring, som repeteres av Nav gang (2004) på gang (2008), var Arbeidsdepartementets innbilte effekter av skjemaendringene og fremsnakking. Dette viste seg å være en simpel kortslutning.

Hvorfor ble ikke Kjartan Olafssons fremsnakkede nyhet i 2008 med «avventende sykmelding» og opphav i prosjektet «Gult kort», noen suksess? Fordi fastlegene ikke gjorde jobben sin?

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2019

Powered by Labrador CMS