Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
TRAFIKK: Forurensning fra trafikk forårsaker astma hos fire millioner barn hvert år Foto: Anne Hafstad

Trafikk-forurensning fører til fire millioner astmabarn hvert år

Ett av ti tilfeller av astma blant barn globalt skyldes forurensning fra trafikk. Det viser en ny studie fra 194 land.  

Publisert: 2019-04-11 — 06.00

Studien som er unik i sitt slag og er publisert i Lancet i dag, avdekker at det er store forskjeller mellom landene og storbyene som er med i undersøkelse. Aller dårligst ut kommer Sør Korea. Der er en av tre tilfeller av barneastma forårsaket av forurensningen trafikken gir. Når forskerne ser nærmere på de 125 byene som er med i studien, er variasjonen enda større. Nesten halvparten av all astma blant barn i Shanghai skyldes trafikkforurensning. Åtte av byene med høyest andel astmabarn er i Kina. De to andre byene på topp ti listen er Moskva og Seoul.

Etterlyser nye anbefalinger
Studien, som er gjennomført av forskere ved George Washington University i USA, avdekker at hele 93 prosent av tilfellene med barneastma er utviklet i områder hvor nivået av forurensning fra trafikk ligger under de anbefalte verdiene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskerne bak den nye studien mener anbefalingene til WHO må endres.

–  Forurensning av nitrogendioksid ser ut til å være en betydelig risikofaktor for astma hos barn i både i industrialiserte og i utviklingsland, spesielt i byområder, sier forsker Susan Arnenberg, en av forfatterne bak rapporten i en pressmelding fra Lancet.

Og hun legger til:

– Våre funn tyder på at WHO må revidere sine retningslinjer og at redusert eksponering av trafikkutslippene må være en tydelig målsetning i alle land.

Hovedforfatteren for artikkelen, Ploy Achakulwisut ved George Washington University, USA, etterlyser politiske initiativ.

– Reduksjon i forurensning fra trafikk vil føre til bedre barnehelse og vil også være bra for miljøet, påpeker Achakulwisut.

I et globalt perspektiv er astma en av de vanligste ikke smittsomme sykdommene blant barn. Rapporter fra WHO viser at forekomsten har økt dramatisk de siste 50 årene.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!