Medisinsk næringsdrikk må fritas for særavgift

Vi ber om at medisinsk ernæring fritas fra særavgifter på sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer slik at sårbare pasienter ikke rammes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Henriette Jovik

Innlegg: Henriette Jovik, seniorrådgiver i Melanor

REGJERINGEN HAR satt ned et utvalg som skal vurdere særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer: «Utvalget skal særlig vurdere om avgiftene kan og bør utformes slik at de i større grad tar hensyn til helse- og ernæringsmessige formål».

Særavgiften som regjeringen vil innføre på alkoholfrie, kullsyrefrie drikkevarer, kan ramme næringsdrikker som er klassifisert som «næringsmidler for spesielle medisinske formål».

HELSEHJELP. Næringsdrikker brukes for medisinske formål i behandling av eldre og underernærte, pasienter og sårbare personer som helt eller delvis er avhengig av næringsdrikker for å dekke sitt næringsbehov. Behandlingen rekvireres av lege, sykepleier eller farmasøyt og produktene selges gjennom apotek eller bandagist. En stor del av behandling med næringsdrikk betales av Folketrygden. En tredel av pasientene betaler for behandlingen sin selv.

Underernæring øker risikoen for komplikasjoner, reduserer motstand overfor infeksjoner, forverrer fysisk og mental funksjon, gir redusert livskvalitet, forsinker rekonvalesensen og gir økt dødelighet. Helsedirektoratet understreker at rutinemessig bruk av næringsdrikker forbedrer helsen til eldre og underernærte.

AVGIFTEN BØR FRITAS. Det er stor forskjell i toll og avgifter mellom ulike typer næringsdrikker. Produktenes proteinkilde er avgjørende og tolltariffen skiller mellom melkebaserte og ikke-melkebaserte næringsdrikker. Dette skillet fører til ulike avgifter for produkter med samme målgruppe og bruksområde.

Det er åpenbart at særavgiften for alkoholfrie drikkevarer ikke har som formål å regulere medisinsk ernæring. Har politikerne sett for seg at særavgiften skal gi dyrere næringsdrikker for underernærte og syke mennesker?

Særavgiften rammer både næringsdrikker og sondeløsninger og bør klassifiseres under eget tolltariffnummer med et tollfritak. Av helsemessige årsaker bør det derfor være avgiftsfritak for alle produkter som er meldt inn til Mattilsynet som «næringsmidler til spesielle medisinske formål».

UTILSIKTEDE KONSEKVENSER. Det er åpenbart at særavgiften for alkoholfrie drikkevarer ikke har som formål å regulere medisinsk ernæring. Vi tror ikke politikerne så for seg at særavgiften for alkoholfrie drikkevarer skulle resultere i dyrere næringsdrikker for underernærte og syke mennesker. Effekten avgiften har i forhold til næringsdrikkene er både urimelig og uheldig og tar ikke hensyn til helse- og ernæringsmessige formål.

Økningen i avgiftene til næringsdrikker vil også føre til økte utgifter for Folketrygden. Dette tror vi heller ikke regjeringen har tatt høyde for.

I utvalgets innstilling til regjeringen ber vi om at medisinsk ernæring fritas fra avgiften slik at denne ikke rammer sårbare pasienter og øker Folketrygdens avgifter.

Interessekonflikt/disclaimer: Melanor er bransjeorganisasjonen for leverandører av laboratorie- og medisinsk utstyr.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 07/2019

Powered by Labrador CMS