VIL HA VIRKEMIDLER: - Det har vært mange festtaler, nå må vi se om regjeringen er klar til å bruke virkemidler, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) om regjeringens stortingsmelding om helsenæringen. Foto: Per Corneliussen

Helsenæring: – Regjeringen må gå fra ord til handling

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol og Ruth Grung frykter at tiltakene i regjeringens stortingsmelding om helsenæringen ikke blir konkrete nok.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Arbeiderpartiet frykter at stortingsmeldingen om helsenæringen som legges frem denne uken, ikke vil gi konkrete forslag til tiltak som vil bedre forholdene for helsenæringen.

– Det må gå fra ord til handling. Det har vært mange festtaler, nå må vi se om regjeringen er klar til å bruke virkemidler, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap.

Hun trekker blant annet frem potensialet for utvikling av helsedata.

– Vi har gode muligheter til å bruke helsedata til å utvikle egne helsetjenester, men her ligger det også mulige eksportinntekter. Dette er en næring i vekst og det er naturlig at Norge tar sin del av verdiskapninger, sier Kjerkol.

Frykter mangel på konkrete insentiver

Kjerkol får støtte fra kollega Ruth Grung (Ap) i Næringskomiteen.

– Vi frykter at det er mye overordnet når Næringsmeldingen legges frem, sier Grung.

– Når flere departement skal jobbe sammen må du ha ganske konkrete insentiver for å få til en endring, sier Grung.

Den tidligere helsepolitikeren, mener at staten må investere mer i norsk forskning.

– Norge har god tilgang til kapital generelt, og mest i det statlige, men vi ser at man får en match mellom staten og næringen. Samtidig investerer norsk kapital i livsvitenskap både i Danmark og Sverige, sier Grung.

– Mener dagens regjering går i feil retning

– Vi mener at det går i feil retning med dagens regjering, sier Ingvild Kjerkol.

– For eksempel har det vært en målsetning å få opp antallet kliniske studier har vært en målretning, men vi ser at antallet fortsatt er lavt og at selskaper må ut av landet for å teste sine produkter. Man burde gjort et valg om å være den foretrukne partneren for næringen, med vår enhetlige helsetjeneste og gode data, sier helsepolitikeren.

Kjerkol har liten tro på regjeringens nye stortingsmelding.

– Vi tror at vi er villige til å gå lengre. Det har vi gjort med andre næringer, for eksempel med ordninger for risikoavlastning.

– Rituell kritikk

Statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke gå inn på hva den kommende stortingsmeldingen vil inneholde, men har tar kritikken fra Kjerkol og Grung med stor ro.

– Kritikken fra Ap vil nok være ganske rituell og lik uansett hva vi sier i meldingen. Det er spesielt å få kritikk fra et parti som jevnlig stempler mange av aktørene i næringen som velferdsprofitører. Et av målene er å få det private markedet og offentlige innkjøpere til å fungere bedre sammen. Da har Ap et dårlig utgangspunkt, sier Thue.

– Bruker en høyere andel av BNP på forskning

Statssekretæren mener ikke at kritikken om manglende satsning på forskning treffer.

– Vi investerer i infrastruktur. Livsvitenskapssenteret som bygges ved Universitetet i Oslo er et av de dyreste og mest ambisiøse byggene i høyskole- og universitetssektoren noensinne. Det har også vært en bevisst strategi fra regjeringens side å satse på forskning. De siste årene har vi brukt en rekordhøy andel av BNP på forskning, sier Thue.

– Når det gjelder det lave antallet kliniske studier, så er vi helt enige i at det er et problem. Det er en problemstilling vi vil jobbe videre med og en av grunnene til at meldingen er nødvendig.

– Hvor konkrete tiltak vil dere presentere i stortingsmeldingen?

– Det må vi komme tilbake til når legger frem meldingen. Det vil nok være uenigheter om det, men en stortingsmelding skal heller ikke løse alle problemer i bransjen, sier Thue.

Powered by Labrador CMS