Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Administrerende direktør i Apotek 1, Øyvind Winther, kommer med krass kritikk av hvordan NMD har håndtert multidoseleveranser i kommuner Apotek 1 tidligere har hatt som kunder. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Apotek 1 hudfletter NMD etter multidose-trøbbel

Apotek 1 mener Norsk Medisinaldepot har gjort slett arbeid ved implementeringen av et nytt anbud, og mener legemiddelgrossisten skjuler seg bak de generelle leveringsutfordringene på verdensmarkedet.

Publisert: 2019-03-07 — 14.17

– Det er en grov avsporing å trekke inn legemiddelmangel i situasjonen som har oppstått, skriver Apotek 1 i en pressemelding torsdag.

Flere medier har den siste tiden omtalt at over 7000 pasienter har blitt påvirket av feil i Norsk Medisinaldepots (NMD) multidoseleveranser til 72 norske kommuner. NMD overtok multidoseleveransene til disse kommunene etter Apotek 1 etter å ha vunnet en anbudskonkurranse i 2018.

– Mangler kompetansen som er nødvendig

Nå går Apotek 1 ut og beroliger sine kunder, og skriver at det ikke har oppstått noen feilleveranser i kommunene som er kunder av Apotek 1 i denne perioden. Samtidig retter de kraftig skyts mot NMD, som de omtaler som en «nykommer» på multidosemarkedet. Apotek 1 sier de er bekymret for hva NMDs leveringsproblemer gjør med tilliten til multidose som produkt.

- Vi bruker betydelig ressurser i arbeidet for å sikre høyest mulig kvalitet på produktet vi leverer gjennom multidosesystemet. Det er derfor svært frustrerende for oss å se at NMD/Vitusapotek ikke klarer å levere med den kvaliteten som kreves, og mangler kompetansen som er nødvendig for å være leverandør i dette markedet, sier administrerende direktør i Apotek 1, Øyvind Winther.

– Konkurrent som mistet kontrakt til oss
NMD har blitt gjort kjent med pressemeldingen som Apotek 1 sendte ut torsdag, og strategidirektør i NMD, Miriam Skåland, sier at selskapet ikke ønsker å gå i detalj på uttalelsene fra Apotek 1.

Det er derfor svært frustrerende for oss å se at NMD/Vitusapotek ikke klarer å levere med den kvaliteten som kreves, og mangler kompetansen som er nødvendig for å være leverandør i dette markedet
Øyvind Winther, administrerende direktør i Apotek 1

– Det vi kan si er at dette utspillet kommer fra vår konkurrent som mistet denne multidosekonktrakten til oss. Vi opplevde utfordringer med overlevering av ordinasjonskort fra Apotek 1 som gjorde implementering av kontrakten utfordrende. Problemene som har oppstått har blant annet bakgrunn i at vi ble nødt til å registrere en del av denne pasientinformasjonen manuelt. Jeg ønsker ikke å kommentere dette nærmere, sier Skåland, og legger til:

– Helsemyndighetene og NMD er enige om at legemiddelmangel er en stor utfordring akkurat nå. I følge Legemiddelverket var det cirka 370 mangelsituasjoner i 2018, og så langt i år har Legemiddelverket varslet over 400 mangelsituasjoner.

– Uerfaren og liten aktør
Winther uttaler at det er frustrende å se at en i denne sammenheng uerfaren og liten aktør, NMD/Vitusapotek, har valgt å «kjøpe seg inn» i dette markedet uten å investere nok tid og ressurser på å etablere forsvarlige rutiner og systemstøtte.

– De 72 berørte kommunene har i dette aktuelle anbudet valgt å kun evaluere leverandørene på pris, og har sett helt bort fra kvalitet som konkurranseparameter. Resultatet av en slik type anbudskonkurranse har blitt avdekket i media de siste dagene, mener han.

Apotek 1s administrerende direktør mener leveringsevnen i multidoseproduksjon først og fremst handler om gode rutiner, planlegging og logistikk, og at problemene ikke kan bortforklares med legemiddelmangel.

– Her har NMD/Vitusapotek gjort slett arbeid ved implementeringen av et nytt anbud, og skjuler seg bak de generelle leveringsutfordringene på verdensmarkedet, fastslår han.

Dette er synspunkter som Skåland ikke vil svare på. 

Mener NMD svekker tilliten

Administrerende direktør i Apotek 1, Øyvind Winther, mener også at NMDs leveranseproblemer er ødeleggende for pasientenes og helsepersonells tillit til multidoseordningen.

– Vi er oppriktig bekymret for at tilliten til den tjenesten vi har bygget opp i over ti år nå blir svekket, sier han.

Apotek 1 benytter også anledningen til å påpeke at de på kort varsel kan ta over multidoseleveransene i de aktuelle kommunene som NMD har hatt leveringsvansker i.

– Vi har levert til disse kommunene de siste fem årene, og har både kapasitet og kunnskap til å kunne iverksette produksjon i løpet av kort tid om det er et tema.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!