Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
BLIR RÅDGIVER: Just Ebbesen, tidligere direktør for Sykehuset Østfold HF, blir rådgiver ved OUS. Foto: Vidar Sandnes

Tidligere sykehusdirektør blir rådgiver for nye OUS

Just Ebbesen hentes inn som spesialrådgiver for sykehusutbyggingen i hovedstaden.

Publisert: 2019-03-01 — 11.11
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Tidligere direktør for Sykehuset Østfold HF, Just Ebbesen, blir ny spesialrådgiver ved Oslo universitetssykehus (OUS). Ebbesen starter i en engasjementstilling som spesialrådgiver i prosjektet «Fremtidens OUS» den 1. april.

Just Ebbesen ledet prosessen med å etablere det nye Sykehuset Østfold på Kalnes, og har høstet ros for sin gjennomføringsevne. Ebbesen har også vært en omstridt leder og trakk seg i fjor fra stillingen som sykehusdirektør etter mye uro om korridorpasienter, kapasitetsproblemer og Ebbesens lederstil.

Har fulgt debatten

– Dette kan bli spennende, kommenterer Ebbesen til Dagens Medisin.

– Jeg har vært med på et rimelig stort sykehusprosjekt før og gleder meg til å begynne i jobben, sier den tidligere sykehusdirektøren.

Ebbesen sier at han har fulgt den siste tidens debatt og utspill fra tidligere sykehusdirektører og politikere.

– Det vil alltid være mange synspunkter på større byggeprosjekter, sier Ebbesen.

– Må ha en hovedtanke

Sykehuset på Kalnes i Østfold har blitt kritisert for å være for lite. Størrelse og kapasitet har også vært en viktig del av diskusjonen rundt nye sykehusbygg i Oslo.

– Størrelse er et viktig, men krevende tema. Dette er også avhengig av kommunene. Verden endrer seg og det er en dreining mot mer behandling i poliklinikk og dagbehandling. Samtidig har vi mange gamle som har sammensatte sykdommer som ønsker å være hjemme. Vi kan ikke bare framskrive befolkningsveksten og så vet vi hvor stor kapasitet vi trenger, sier Ebbesen.

– Man må ha en hovedtanke, sette en kurs og standardisere sykehusbyggene slik at det er enkelt å endre bruken av arealene.

Advarer mot å bygge tilsvarende

Ebbesen mener at det er avgjørende å tenke nytt.

– Det er viktig å ta med seg det som har fungert i Østfold, og det man har gjort andre steder, og samtidig se fremover. Man kan for eksempel ikke tenke at man skal bygge nye bygg som tilsvarer de man har i dag, sier Ebbesen.

Han vil utfordre fagmiljøene.

– Fagmiljøene bør utfordres til å se inn i krystallkulen, og tenke hvilket mulighetsrom som oppstår ved bruk av ny teknologi, og nye arbeidsformer. Brukerne har ofte andre forventninger enn helsepersonellet tror at brukerne har. De må også være med aktivt i prosessen, sier Ebbesen.

– Viktig at prosessen ikke stopper opp

Ebbesen mener at det er spesielt viktig å holde prosessen i gang.

– Mange steder på Ullevål er ikke forholdene verdige for pasienter og ansatte, og Rikshospitalet er heller ikke optimalt. Dette vil ikke bli bedre før nye bygg står ferdig om 6-10 år. Det må være et funksjonelt og godt tilbud. Utviklingen går raskt og det er veldig viktig at prosessen ikke stopper opp, sier Ebbesen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • e.solberg@gmail.com 02.03.2019 17.49.15

  Just Ebbesen kom til Sykehuset Østfold og snakket om transparens. Sykehuset ble innmeldt i Transparency International, og begynte å publisere uønskede hendelser. Dette er bra, og Ebbesen har sikkert ingenting imot at ansatte i Sykehuset Østfold forteller litt om tiden med ham som sjef. Han gjorde tidlig noen grep i organisasjonen. Han fjernet sjiktet med ledere for klinikkene, slik at avdelingssjefene rapporterte direkte til ham. Blant disse lederne som forsvant, var det mange leger. Etter en stund, reorganiserte Ebbesen organisasjonen, denne gang med nye klinikker, med nye folk. Disse nye var i høy grad ikke-leger, men personer med alder og bakgrunn som nok gjorde at de følte de hadde nådd toppen av sin karriere, med relativt mye å tape. Dermed var det ingen sterke stemmer i Ebbesens umiddelbare nærhet til å yte ham særlig motstand. Det er dessverre dette som ligger bak den påstått høye gjennomføringsevnen, medaljens bakside er et underdimensjonert og til dels dysfunksjonelt sykehus.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!