Helseministeren besøkte UNN i Tromsø (bildet) og Finnmarkssykehuset i Hammerfest tirsdag. Alle "parter" beskriver møtene som hyggelige og relativt avklarende. Men ledere og ansatte har bekymringer knyttet til prosessen, og venter på å se utrednings-oppdraget som Helse Nord skal utføre. Foto: Per-Christian Johansen/UNN

Høie besøkte sykehusene i nord: – Tror folk senket skuldrene noe

– Høie fikk en del fakta fra oss, som for eksempel at dette er et område som er større enn Danmark, sier tillitsvalgt ved Finnmarkssykehuset, Arnt Johannessen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tirsdag besøkte helseminister Bent Høie (H) både UNN i Tromsø og Finnmarkssykehuset i Hammerfest, for å roe gemyttene etter den store overraskelsen i regjeringsplattformen. Der ble det bestemt at de to sykehusene skal slås sammen.  

Ledere, ansatte og tillitsvalgte ved begge sykehusene har gitt Høie knallhard kritikk for hvordan en sammenslåing av de to sykehusene ble besluttet, uten utredning og uten forebredelse eller informasjon.
Les også: Ansvarlig redaktør Markus Moe om sammenslåingen: – Arrogansen mot nord er uforståelig

Det ble deretter klart at Helse Nord skal utrede en slik sammenslåing.

– Lærer alltid noe nytt
Helseministeren beskriver møtene i nord som positive og sier de er viktige for ham.

– Lærte du noe nytt?
– Jeg lærer alltid noe nytt når jeg møter tillitsvalgte og ledere på sykehus. Det var viktig for meg både å få informert godt om prosessen videre og å få ledere og tillitsvalgtes sine synspunkter på det som skal være med i en utredning, og det gjorde jeg, sier han til Dagens Medisin.
– Jeg fikk også mye informasjon om kvaliteten på tilbudet som Finnmarkssykehuset gir til sin befolkning, og jeg fikk bekreftet mitt inntrykk av at de er flinke til å jobbe desentralisert. Jeg opplevde at folk gikk fra møtene med noe mer senkede skuldre.

Fortsatt et mål om sammenslåing
– Det er imidlertid slik at det fortsatt er et politisk mål å slå sammen sykehusene, men det betyr ikke at beslutningen er fattet. Den type beslutninger tas etter grundige utredninger, som blant annet risiko – og sårbarhetsanalyser og argumenter veid opp mot hverandre, sier Høie som viser til at informasjonen han har fått i nord tas med i betraktningen i utredningsoppdraget som Helse Nord får om kort tid.

– Vi har ikke utformet teksten til oppdraget ennå, for hensikten med mine møter var å få høre hva de ulike fagmiljøene er opptatt av.

Ingen tidsplan
Det er heller ingen tidsplan som er ferdig, for når en eventuell sammenslåing skal skje, ifølge Høie.

UNN-tillitsvalgt: – Avventer opdraget
Lillan Haugen er konstituert foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening (Ylf) ved UNN. Hun beskriver møtet som relativt oppklarende, og avventer nå å se oppdraget som blir gitt til Helse Nord om kort tid, samt utredningen:

– Ylfs standpunkt er at vi nå før utredningen er i gang vet for lite til å ta stilling til den foreslåtte sammenslåingen. Vi avventer derfor oppdragsdokumentet og den varslede utredningen, og vil følge saken fremover.

Frykter svekket universitetssykeshus
Overlegeforeningens tillitsvalgte ved Finnmarkssykehuset, Arnt Ragnvald Johannessen, er blant dem som har gitt en tydelig beskjed til Høie om at han ikke aksepterer denne måten å gjøre ting på.

Han beskriver møtet med helseministeren som rolig og hyggelig.

– Høie fikk en del fakta fra oss, som for eksempel at dette er et område som er større enn Danmark. Vi forsøkte å gi ham forståelse for betydningen av Finnmarkssykehusets nærhet til kysten. Det er jo flere utfordringer å ta tak i, som at vi er avhengig av å ha et sterkt universitetssykehus i landsdelen; UNN er, og har vært, vår arena for læring. konstaterer tillitsvalgt for Overlegeforeningen, Arnt Johannessen ved Finnmarkssykehuset HF.

Direktør: – Ingen god idé
Administrerende direktør Eva Håheim Pedersen i Finnmarkssykehuset HF, sier følgende om møtet:

– Det har vært et godt møte. Vi har fortalt helseminister Bent Høie hvorfor vi ikke synes det er en god idé å legge Finnmarkssykehuset inn under UNN, verken for pasienter, tjenestetilbud eller beredskapen i Finnmark. Det håper jeg han vil ta med seg tilbake, sier hun ifølge Finnmarkssykehuset.

Ønsket nærmere forklaring
UNNs administrerende direktør, Anita Schumacher, har ønsket en nærmere forklaring fra helseministeren, noe hun ba om i møtet:

– Jeg har  registrert din uttalelse om at en sammenslåing skal styrke UNN og vil i betraktning av det fremheve at UNN er et lite universitetssykehus med mange, små sårbare fagmiljø. Det er krevende for oss å betjene en spredt befolkning i nord slik det er i dag. Vi er opptatt av at pasientene skal ha tipp-topp tilbud i nord, sa Schumacker, ifølge UNN.

Powered by Labrador CMS