Illustrasjonsfoto: Lasse Moe Foto:

Studentenes ønskeliste

Julenissen kan neppe hjelpe oss så mye, så derfor sender vi norske medisinstudenters ønskeliste til alle helseforetakene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kjetil Askim

Dette julebrevet fra Arbeidslivskomiteen i Norsk medisinstudentforening (Nmf) samt medstudenter er blant andre skrevet av:
Kjetil Askim, arbeidslivsansvarlig i Nmf Utland
Hanna Strømholt Bremnes, nasjonal arbeidslivsansvarlig i Nmf

NÅ ER JULEN her og vi medisinstudenter gleder oss til god mat, julemusikk, og hyggelige stunder med våre kjære. I all magien mimres det tilbake til barndommen – og slik julen var da. Derfor har vi skrevet en ønskeliste. Julenissen kan kanskje ikke hjelpe oss så mye med disse ønskene, så derfor går den til alle norske helseforetak.

Hvis vi kunne ha ønsket oss hva som helst, ville det selvsagt vært 200 flere LIS1-stillinger, men dette sparer vi til regjeringen.

Hanna Strømholt Bremnes

ØNSKELISTEN. Her er ønskelisten vår:

1) Vi ønsker oss at alle LIS1-vikariater og medisinstudent med lisensstillinger skal lyses ut. Det er stor konkurranse om LIS1 og køen øker. Det viktigste enkeltkriteriet er relevant arbeidserfaring, og da er LIS 1-vikariater og stillinger for medisinstudenter med lisens helt sentrale. For at man skal sikre rettferdig tilgang til disse stillingene, må de utlyses og gjøres tilgjengelig for alle.

At stillingene skal utlyses, ble protokollfestet i vårens forhandlinger, og vi håper derfor at ønsket vårt blir oppfylt i 2019.

2) Vi ønsker oss at stillingene ikke skal være besatt på forhånd. Det er ikke noe poeng i å lyse ut en stilling dersom man allerede har bestemt hvem som skal få jobben før utlysingsteksten er skrevet. Det er mange som legger ned mye tid og flid i å skrive gode søknader, så vi håper dere kan belønne vår innsats med å ha gjennomsiktige og åpne ansettelsesprosesser.

Vi ønsker oss verken harde eller myke pakker, men helseforetak med ryddige, rettferdige og åpne ansettelsesprosesser

Et steg på veien er å involvere tillitsvalgte i disse ansettelsene.

3) Vi ønsker oss at alle får lønnet opplæring. Dere husker kanskje selv hvordan det var å stå i den første jobben, uerfaren og litt overveldet. God opplæring og veiledning har stor betydning, både for ferske leger og pasientene. Å føle seg trygg på arbeidsoppgavene før man tar fatt på dem, er viktig for å få mestringsfølelse og en positiv start på yrkeslivet. Retten til lønnet opplæring ble av denne grunn protokollfestet i vårens forhandlinger.

Vi ønsker derfor at opplæring med lønn tilbys alle som trenger det i årene som kommer slik at vi kan minnes vår første jobb med glede.

HÅPET. Tusen takk for at dere tar dere tid til å lese gjennom listen vår. Vi håper dere husker våre ønsker når dere lurer på hva som skal ligge under treet i år.

Det er verken harde eller myke pakker vi ønsker oss, men helseforetak med ryddige, rettferdige og åpne ansettelsesprosesser – gjerne også med godt arbeidsmiljø.

Slike steder ønsker vi å jobbe ved i fremtiden!

God jul!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS