Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

LA FREM RESULTATER: Hudlege Kåre Tveit har opplevd at mange pasienter har blitt bedre med silderogn-kapsler, men har ikke funnet negative bivirkninger.

LA FREM RESULTATER: Hudlege Kåre Tveit har opplevd at mange pasienter har blitt bedre med silderogn-kapsler, men har ikke funnet negative bivirkninger. Foto: Målfrid Bordvik

Psoriasis-pasienter ble bedre av silderogn

Pasienter som tok kapsler med silderognolje fikk dempet sine psoriasis-symptomer, viser en ny studie fra Haukeland. Nå går Ørsta-firmaet i gang med stor, europeisk studie.

Annons:

HAUKELAND UNIVERSITETSSJUKEHUS (Dagens Medisin): – Jeg var litt skeptisk og regnet med at det ikke ville fungere, sier seksjonsoverlege Kåre Steinar Tveit ved Hudavdelingen på Haukeland Universitetssjukehus om første gang han ble presentert for planene for Psorax35.

Psorax35 er navnet på silderognoljen som er utviklet av et gründerselskap fra Ørsta, og som nå er

testet på pasienter med mild til moderat psoriasis i Bergen. Tveit har ledet studien, og den tidligere skeptikeren omtaler seg nå spøkefullt som «dermatologiens sildakonge». Nylig la han frem de første resultatene fra studien på Haukeland universitetssjukehus.

Reduserte symptomer
Totalt 60 pasienter er fulgt i et halvt år, der halvparten fikk silderognekstrakt, mens resten inngikk i placebogruppen hvor de bare fikk kokosnøtt-olje. Studiedeltakerne fikk 10 kapsler hver dag, fem om morgenen og fem om kvelden. Effekten på psoriasis ble målt på mange måter.

“Alle måleparametrene peker i den gunstige retningen ”

- Kåre Tveit, hudlege

– Alle måleparametrene peker i den gunstige retningen, blant annet når det gjelder kløe og smerter, sier Tveit.

I regelmessige visitter gjennom et halvt år har Tveit registrert pasientenes PASI-score, som er en vanlig brukt skala for å gradere alvorlighet av psoriasis-symptomer. Resultatene viser at gruppen som fikk silderognoljen hadde en gjennomsnitt reduksjon på 32 prosent, men placebogruppen hadde 8 prosent reduksjon. Forskjellen er statistisk signifikant, ifølge bioteknologiselskapet Arctic Nutrition AS som står bak produktet.

Resultatene viser videre at behandlingen ble godt tolerert, og det ble ikke funnet negativ påvirkning på noen av sikkerhetsfaktorene som ble testet i blodprøver. Derimot ble det vist betydelig reduksjon av triglyserider i behandlingsgruppen, som er en kjent risikofaktor for hjertesykdom.

Multisenterstudie
– Disse resultatene er svært oppmuntrende og gir oss grunnlag til å gå videre med planlegging av kliniske studier som skal til for å søke markedsføringstillatelse for legemiddel i Europa og USA, sier administrerende direktør Ole Arne Eiksund i Arctic Nutrition.

Selskapet satser nå videre. Planen er en multisenterstudie med 400-500 pasienter i Europa som skal ledes fra Bergen. Gründer Hogne Halleråker har store ambisjoner for selskapet som i fjor fikk status som legemiddelselskap.

– Hypotesen vårt er at Psorax virker ved at det går inn i celleveggen og fornyer den på en måte som gjør at celleveggen fungerer optimalt, sier han.

Sol avsluttet studien
Studien ble avsluttet etter 26 uker, som var tidligere enn planlagt. Det skyldes «drittværet» på bergensk, ifølge Tveit. Psoriasispasienter reagerer nemlig positivt på sol, og med årets sommer ville det bli vanskelig å vurdere hvor mye av bedringen som skyldtes solen og hva som skyldes kapslene. Derfor ble studien avsluttet i juni, og alle pasientene fikk tilbud om å gå over til Psorax35.

– Effekten kom etter 18 uker, vi avsluttet studien etter 26 uker, men vi ser at bedringen fortsetter hos pasientene. Det ser ut til at oljen fungerer ved å «dimme» ned psoriasisen, det er ikke en lysbryter som slår den av, men den dempes over tid, sier seksjonsoverlegen til Dagens Medisin.

– Marint gull
Studien er gjennomført på Hudavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus i samarbeid med Universitetet i Bergen og Artic Nutrition. Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI) roser alle aktørene i prosjektet.

– Haukeland i særstilling når det gjelder forskning og samarbeid med legemiddelindustrien. Den marine sektoren er gullet vårt i fremtiden, og her trenger vi større samarbeid mellom akademia og industri, sier Bekkemellem, som nå håper på et industrieventyr som hun omtaler som et «kinderegg» med bedre helse, flere arbeidsplasser og økte inntekter for Norge.

 

Interessekonflikter: Kåre Tveit oppgir ingen interessekonflikter eller eierandeler i Artic Nutrition.

Kommentarer

 • Jill Monica Pedersen 16.12.2018 10.23.38

  Det er ennå dessverre mange år til det blir godkjent som legemiddel. Bare å håpe at det finnes noen med makt og penger som er skikkelig plaga, kanskje det kutter ventetiden. Dessverre er det slik at har man ikke råd til selv å finansierer sydenturer og lindrende behandling så er prisgitt at noen med makt og myndighet sier nå skal også såkalte lavstatus lidelser prioriteres. 😟

 • Roger Amundsen 23.11.2018 14.11.11

  Hei, Finnes produktet Psorax35 på markedet slik at jeg kan få kjøpt det? Og om det ikke finnes på markedet per dags dato, når tror dere at den kommer på markedet?

Nyheter fra startsiden

DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!