NYTT TILBUD: Barne- og ungdomsklinikken på Ahus åpner et nytt barneovervåkningstilbud. På bildet er Pia Cathrine Ljostad og Ole Kristian Fossum. Foto: Silje Måseide

Ny barneovervåknings- enhet på Ahus

Akershus universitetssykehus lanserer nytt tilbud til barn og ungdom som følger ny «standard for barneovervåkning».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overvåkningssengene har vært i drift i om lag to uker, men onsdag var det offisiell åpning og markering av det nye tilbudet.

– Med dette tetter vi et hull i akutt-tilbudet for barn og ungdom, sier klinikkdirektør Erik Borge Skei ved Barne- og ungdomsklinikken på Ahus.

Første veileder
Mens alle større sykehus har etablert spesifikke medisinske og kirurgiske overvåkningsavsnitt for voksne, gjelder ikke dette for barn. Per i dag er det stor variasjon i hvordan sykehusene organiserer et slikt tilbud, og i mange tilfeller gjøres overvåkning på vanlig sengepost.

I sommer la en faggruppe, oppnevnt av Norsk barnelegeforening, frem den første norske veilederen som spesifikt omhandler overvåkning av akutt og alvorlig syke barn. En klar anbefaling her er at de største avdelingene bør opprette en barneovervåkningsenhet med dedikerte sengeplasser. Ahus leder nå an i dette arbeidet.

– Det er enighet om at barn og unge må sikres et like godt overvåkningstilbud som voksne, og med Norges største opptaksområde har vi et stort volum, sier Borge Skei.

- BEDRE TILBUD: Overlege og avdelingsleder Thomas Rajka er ansvarlig for den nye barneovervåkningsenheten. Foto: Silje Måseide

Kompetanseløft
Ahus var allerede i gang med å planlegge sitt tilbud før veilederen var klar. Fra 29. oktober var to fullverdige barneovervåkningssenger på plass.

– Et omfattende kompetanseløft, ni nye sykepleieårsverk og totalt ett overlegeårsverk har blitt tilført driften. Barneleger og anestesileger vil inngå i team, sier klinikkdirektøren, som påpeker at dette gir økt pasientsikkerhet, sier klinikkdirektøren, som påpeker at dette styrker pasientsikkerheten.

Videre planlegges en ombygging i 2020 for å få plass til totalt seks senger for høysesong, og tre senger for lavsesong. Dette gir også en mulighet til å inkludere barn med kirurgiske tilstander i tilbudet.

Den nye barneovervåkningsenheten er en «mellomting» mellom sengepost og intensivavdeling.

– Bedre tilbud til barna
– Det har lenge vært en diskusjon i vårt fagmiljø hvordan vi kan gi et bedre tilbud for de litt sykere barna på barneavdelingene i stedet for at de legges over på en voksen intensivavdeling. Det finnes bare noen få intensivavdelinger for barn i Norge. Ønsket er at pasientene får en mer tilrettelagt behandling av helsepersonell som er vant til barn. Nå lærer vi opp leger og sykepleiere slik at de kan ta hånd om barn som er litt sykere, samtidig som de får forståelse for når barna skal flyttes til intensivavdeling. Det gir et bedre tilbud til barna, sier overlege og avdelingsleder Thomas Rajka, som er ansvarlig for den nye enheten.

Leger og sykepleiere har i fellesskap hatt fagdager, simuleringstreninger og opplæring i medisinsk-teknisk utstyr, og Rajka forteller at samarbeidet med anestesilegene er styrket.

– Flott at Ahus går i front
I den nasjonale veilederen anbefales det ett eller flere dedikerte rom til barneovervåkning ved alle norske barneavdelinger. Lederen i Norsk barnelegeforening, Ketil Størdal, ser behovet for en slik forbedring.

– Selv om enkelte barneavdelinger har dette bedre på plass enn andre, er det liten tvil om at det er behov for et løft. Det er flott at Ahus går i front sammen med blant annet Haukeland, og vi vet at mange andre også ser på hvordan de kan forbedre overvåkningstilbudet hos seg, sier Størdal.

NYE SENGER: To senger er på plass og ytterligere fire senger kommer i 2020. Foto: Silje Måseide.

Powered by Labrador CMS