Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
PRESTISJEVERV: Anna Stavdal var første kvinnelige president i WONCA Europa i 2016 og blir nå den andre kvinnelige presidenten i WONCA World. Foto: Petter Brelin

Norsk fastlege blir sjef for verdens allmennleger

Verdensorganisasjonen WONCA, et fagnettverk for allmennleger, valgte i dag fastlege Anna Stavdal til ny president.

Publisert: 2018-10-16 — 09.27
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Fastlege ved Bolteløkka legesenter i Oslo, Anna Stavdal, ble på verdenskongressen i Seoul i dag, valgt som ny president for World Organization of Family Doctors (WONCA). I dag er Stavdal president for det europeiske fagnettverket WONCA Europe.

WONCA er verdensorganisasjonen for allmennleger, og WONCA World har medlemsorganisasjoner fra 151 land og representerer nærmere 600.000 allmennleger over hele verden.

Ydmyk og takknemlig
Den påtroppende presidenten skriver dette til Dagens Medisin i en epost fra kongressen i Seoul:

– Jeg er veldig glad, og stolt og takknemlig og ydmyk for tilliten som blir meg vist. Mer enn en halv million allmennleger verden over, som er engasjert i fagutvikling, undervisning og forskning, har ved sine representanter valgt meg til sin fremtidige president, sier Anna Stavdal.

De neste to årene er Stavdal såkalt «President-Elect» og tar over presidentvervet i 2020.

– Det er mitt arbeid med pasienter gjennom 30 år i allmennpraksis som gir meg mot og styrke til å påta meg dette vervet. Takk til Norsk forening for allmennmedisin, som har nominert meg, og til det nordiske fellesskapet som har stilt seg bak nominasjonen.

– En anerkjennelse 
– Anna har gjort en en stor innsats som leder av den europeiske delen av WONCA. Vi er stolt av at hun får tillit til å lede den faglige utviklingen globalt. Vi ser det også som som en annerkjennelse av det norske fagmiljøet og norsk allmennmedisin, sier leder i norsk forening for allmennmedisin, sier Petter Brelin i en kommentar til Dagens Medisin. 

Da Stavdal ble valgt til president for WONCA Europe i juni 2016, var hun den første kvinnelige presidenten i organisasjonen, og den første lederen som var fra Norge.

Les hele intervjuet med Stavdal fra den gang her.

Stavdal tar over som president etter britiske Amanda Howe, som har ledet WONCA World siden november 2016 – da hun ble den første kvinnelige presidenten i verdensorganisasjonen.

Anna Stavdal er spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Hun har vært leder for Norsk selskap for allmennmedisin, nåværende Norsk forening for allmennmedisin og var initiativtaker til og president for Nordic Federation of General Practice.

 

Saken ble oppdatert 16. oktober kl 15.20.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Sven Richard Haugvik 21.10.2018 09.00.42

  Gratulerer fagsjef! Kan du hjelpe oss i FLO-krisen? Vi trenger LOS med større innsikt enn det politiske Bent Høie. Du har hatt sterke meninger om vår akilleshæl i FLO: «-Så mener jeg at akademikerne i norsk allmennmedisin står i fare for å svikte de akademiske idealene. Hvor holdes nytenkning og kritisk refleksjon i hevd? Hvor kjempes det på barrikadene? I altfor liten grad ved universitetene, det kan se ut til at professorene går i takt med myndigheter og opinion for å få kroner til sine egne forskningsprosjekter. Det er misbruk av makt ikke å bruke den.» NEW FLO uten fagmakt kan sovne i en pythagoreisk sekt med Corpus Hippocraticum. «Primum non nocere» er OK, men EDEN er fra det 5.århundre (The holy or the broken Hallelujah L.Cohen): «Alt som kommer til min viten under utøvingen av mitt yrke, som ikke burde bli kjent for andre, vil jeg holde hemmelig og aldri avsløre. På samme måte skal jeg heller ikke gi noen kvinne fosterfordrivende middel» - a secret chord That David played(Cohen)

 • Allmennlege 16.10.2018 17.36.03

  Å bruke betegnelsen "SJEF", for 600 000 leger, er vel noe misvisende. WONCA avholder faglig kongresser, men har ingen myndighet. Men lykke til fra 2020.

 • Lege nr 100 17.10.2018 16.59.49

  Sjef? Var står det?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!