Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
STOR INTERESSE: Det var mange spørsmål og interesse for studien fra salen under sesjonen i Messe Cube i Berlin som omhandlet billeddiagnostikk, onsdag morgen. Foto: Lasse Moe

LIS-lege presenterte studie på hjernealdring under MS-kongress i Berlin

Stor interesse for maskinlæringsstudie som viste at MS-pasienter hadde signifikant høyere hjernealder enn kontrollgruppen.

Publisert: 2018-10-10 — 14.35
Denne artikkelen er over fire år gammel.
KUNSTIG INTELLIGENS: – Vi brukte en maskinlæringsalgoritme for å analysere MR-bildene av MS-pasientene og sammenligne hjernealderen opp mot bildene algoritmen har analysert hos friske pasienter, forteller Einar August Høgestøl, LIS-lege og forskningsstipendiat ved Universitetet i Oslo. Foto: Lasse Moe

BERLIN/ ECTRIMS 2018: Onsdag denne uken åpner kongressen European Committee for Treatment and Reasearch in Multiple Sclerosis i Messe Cube i Berlin. På kongressen presenteres over 1900 forskningsabstracts til 9400 nevrologer og andre som jobber med multippel sklerose (MS).

Forskningsstipendiat ved Universitetet i Oslo (UIO) og lege i spesialisering ved Oslo universitetssykehus, Einar August Høgestøl, presenterte onsdag sin studie om akselerert hjernealdring hos pasienter med MS under en av de første sesjonene på kongressen om billeddiagnostikk.

Studien konkluderer med at pasienter med MS gjennomsnittlig har signifikant høyere hjernealder enn sammenligningsgruppen som var friske.

VIDEO: Se også DMs ekspertpanel med Høgestøl, Hanne Flinstad Harbo (UIO) og Lars Bø (Haukeland) her!

Maskinlæring (AI) og MS
Høgestøl som jobber med forskningsprosjektet ved MS-forskningsgruppen ved UIO i tett samarbeid med NORMENT-senteret til Oslo-universitetet, er entusiastisk for forskningsprosjektet, som benytter maskinlæringsalgoritmer (AI) for å analysere MR-bilder og angi pasientenes såkalte hjernealder.

En betegnelse han tror kan fortelle mye om sykdomsbildet til MS-pasienter. 


– Lettere å forstå
– Vi brukte en maskinlæringsalgoritme for å analysere MR-bildene av MS-pasientene og sammenligne hjernealderen opp mot bildene algoritmen har analysert hos friske pasienter. Slik «lærer» vi opp programmet til å analysere MR-bilder og angi hjernens alder, sier Høgestøl til Dagens Medisin. 

Han håper at det å beregne hjernealder vil kunne bli et nyttig verktøy og tilskudd i klinikken, særlig ovenfor pasientene. 

– Vi tenker at dette forhåpentlig kan appliseres i klinikken ved at man forklarer MS-pasienter hvordan forløpet og behandlingen påvirker hjernealderen, i stedet for å vise dem lesjoner på et MR-bilde. Lesjoner og andre medisinske faguttrykk kan bli komplisert for noen, og slik sett kan hjernealder være lettere forståelig. 

AI gjennomgikk MR-bilder
I studien har Høgestøl og kollegaer fulgt en gruppe med 76 MS-pasienter med MR-bilder og andre undersøkelser i nesten 6 år etter at de fikk MS-diagnosen og undersøkt hjernealdringen ved hjelp av denne maskinlæringsalgoritmen.

Maskinlæringsalgoritmen er etablert ved hjelp av en frisk kontrollgruppe på 3208 personer, og slik kan man bruke dette programmet til å estimere forskjellen mellom faktisk alder og estimert hjernealder – altså om hjernen er eldre eller yngre enn den faktiske alderen.

Høgestøl forteller at de tilslutt kontrollerte algoritmen med 235 MR-bilder fra friske pasienter. 

– Vi brukte også flere friske kontroller etter at vi hadde laget denne modellen. Til slutt trakk vi inn 235 friske personer undersøkt ved samme MR-maskin, for å få et så nøyaktig estimat som mulig. 

Undersøkte hjerneatrofi
Etter å ha sammenlignet tallene med de undersøkte MS-pasientene fant studien at MS-pasientene som gruppe hadde en 41 prosents økning i hjernealdring i forhold til normalen, per år. Hadde pasientene større forekomst av hjerneatrofi, så økte raten hjernealdring per år. Når MS-pasientene ble undersøkt nesten 6 år etter at de fikk diagnosen, var hjernen i snitt 4,4 år eldre enn faktisk alder.

– De store målene som nå brukes i MS-forskning er lesjoner og hjerneatrofi. Vi sjekket om hjernealdring er assosiert med atrofi og lesjoner, noe vi ser at det er. Dog vil hjernealder i vårt tilfelle også inneholde betydelig mer informasjon fra MR-bildene, som vi håper vil vise at hjernealder er et mer sensitivt mål i oppfølgingen av MS-pasienter.

– Vi har også sjekket kliniske mål, men her er problemet at vi trenger flere pasienter. Dette er en pilotstudie, sier Høgestøl som håper at de får muligheten til å jobbe videre med prosjektet, gjerne med andre forskeres datamateriale. 

Artikkelen til Høgestøl er også publisert på nett og kan leses her.

Interessekonflikter: Einar August Høgestøl oppgir å ha mottatt foredragshonorar fra Merck.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Einar August Høgestøl 12.10.2018 15.45.16

  Takk for dine innspill. De norske retningslinjene for oppfølging av MS pasienter med MR er basert på de internasjonale MAGNIMS anbefalingene og kan leses her: http://nevro.legehandboka.no/handboken/sykdommer/demyeliniserende-sykdommer/retningslinjer/MR-ved-MS/ Hvis du leser artikkelen vår som er linket nederst i selve artikkelen så ser du at vi finner at hjernealder er et mer sensitivt mål enn dagens parametre. Nettopp derfor håper vi at hjernealder og hjernealdring kan støtte opp at MS pasienter føler seg dårligere og samtidig avdekke dette, slik at vi kan tilpasse behandlingen deretter. Dette forsker vi for øyeblikket veldig målrettet på. Forøvrig er atrofi på MR bilder et av målene som nevroradiologer er anbefalt å beskrive ved vurdering av alle MR bilder til oppfølgingen av MS pasienter. Mvh Einar August Høgestøl

 • Tk 11.10.2018 00.10.45

  PR i dag bruker man ikke hjerne atrofi for å vurdere ms sin utvikling. Forsker på Ous fortalte at man måtte benytte 3tesla og pasienter på Ullevål sjekkes i 1,5 tesla. Man har visst i mange år at hjerne atrofi er et mer beskrivende mål for ms sin utvikling enn leksjoner men det har allikevel ikke vært fokus på dette. Det stemmer jo med at pasienter føler seg dårligere selv om Mr bilder viser «det samme». Hva man skal med hjerne alder og hvorfor det er viktig å ha fokus på, skulle jeg gjerne visst. Får man stoppet ms av den grunn? Nei. Forsk heller på hvordan stoppe ms helt og holdent. Vær mer målrettet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!