LANSERTE NY TJENESTE PÅ FACEBOOK: Lars Erik Laugsand, ny assisterende klinikksjef i akuttmottaket på St. Olavs hospital, tar i bruk nye virkemidler for å bedre samarbeidet mellom sykehus og fastleger. Skjermbilde fra Facebook Foto:

Nytt akutt-tiltak på St. Olavs hospital

På Facebook lanserte den nye klinikksjefen på akuttmottaket på St. Olavs hvordan samarbeidet med fastlegene skal bedres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Hei alle sammen. Jeg heter Lars Erik Laugsand og er ansatt som ny assisterende klinikksjef i akuttmottaket på St. Olavs hospital. En av de store målsetningene jeg har for den kommende tiden er å bedre samarbeidet og samhandlingen med primærhelsetjenesten».

Slik innleder Laugsand en to minutters lang video som er publisert på Facebook-siden «2 minutter på akutten – St. Olavs Hospital». Han viser til at primærhelsetjenesten har ytret at det mangler en mellomting mellom øyeblikkelig hjelp samme dag og poliklinisk time, som ofte ligger flere måneder frem i tid.

Øyeblikkelig-hjelp-poliklinikk
– Mange allmennleger har pasienter de sitter og kjenner seg usikre på om feiler noe alvorlig, men de fremstår ikke så dårlig at akuttinnleggelse er nødvendig. Vi ønsker å imøtekomme dette ved å tilby muligheten for øyeblikkelig-hjelp-poliklinikk tilknyttet akuttmottaket, sier den nye klinikksjefen.

Tilbudet skal starte opp 3. september, og Laugsand forteller til Dagens Medisin at responsen har vært god. Etter én uke er det 1600 medlemmer i gruppen og videoen er delt over 600 ganger. «Velkjent problemstilling. Bra tiltak» og «Håper dette brer om seg utover landet når man får se at det virker», lyder noen av kommentarene fra dem som har kommentert videoen.

– Dette tiltaket har vært snakket om i lang tid blant legekolleger og i sykehusledelsen, og det er et etterlengtet tiltak, sier Laugsand.

Venter unødig lenge
Ett eksempel på en pasientgruppe som ifølge Laugsand egner seg spesielt godt for øyeblikkelig-hjelp-poliklinikk er pasienter med dyp venetrombose. Laugsand forteller at noen sykehus allerede har en øyeblikkelig-hjelp-poliklinikk, men at dette er nytt ved St. Olavs hospital.

– Mange av pasientene som i dag kommer til akuttmottaket trenger ikke nødvendigvis hjelp der og da, men kanskje neste dag eller dagen etter. Vi har ikke hatt et tilbud til disse, og de har blitt sendt til sykehuset hvor de ofte må vente unødvendig lenge, sier klinikksjefen.

I dag er det ofte få pasienter på formiddagen på akuttmottaket, mens det blir storinnrykk på ettermiddag og kveld. Tanken er at den ledige kapasiteten på morgenen skal utnyttes bedre. Allmennleger oppfordres derfor til å ringe akuttoverlegen i akuttmottaket og diskutere alle pasienter som er i behov for rask poliklinisk vurdering, eller hvor man er usikker på om innleggelse er nødvendig.

Vil nå fastlegene gjennom Facebook
– Vi må begynne å samhandle på en god måte, og for å få ut budskapet ønsket jeg å gjøre noe enkelt, men «catchy». Brev er jo en vanlig måte å kommunisere på, men det er litt kjedelig og blir ikke alltid lest. Allmennleger har travle hverdager og vi tenkte at vi måtte fange dem på fritiden når de slapper av. Da er videoer på to minutter kjempebra, for det har folk tid til, sier Laugsand, som blant annet har latt seg inspirere av hvordan legene bak «Trønderopprøret» har nådd ut med sitt budskap gjennom sosiale medier.

Den nye klinikksjefen har planer om flere to-minutters-videoer fremover.

– Målet er bedre pasientlogistikk til beste for pasienten, og vi kommer til å legge ut flere videoer for å eksemplifisere hva mener med bedre pasientforløp, sier Laugsand.

Powered by Labrador CMS