RAMMER SEKSUALITETEN: Mange pasienter bruker medisiner, der bivirkningene kan ramme seksualiteten, ifølge psykiater Karolina Viktorsson. Illustrasjonsbilde. Foto: Gettyimages

Vil gi seksualitet større plass innen psykiatrien

Søndre Oslo DPS har opprettet en egen gruppe som skal bedre kompetansen innenfor seksuell helse. – Jeg tror det fortsatt er et tabuområde blant mange behandlere, sier psykiater Karolina Viktorsson.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GRUPPE: Psykiater Karolina Viktorsson (t.h.) og Gro Jacobsen, klinisk sosionom, jobber sammen med vernepleier Sofie Brune for å bedre kunnskapen om seksuell helse ved Søndre Oslo DPS. Foto: Privat

Gruppen består av psykiater Viktorsson, sosionom Gro Jacobsen og vernepleier Sofie Brune, de to siste er videreutdannet til sexologiske rådgivere.

– Vi mener seksuell helse bør være et større tema i kontakten med pasientene. For eksempel er det mange av våre pasienter som bruker medisiner, der bivirkningene kan ramme seksualiteten. Dette burde vi snakke mer med pasientene om – det kan være mulig å bytte medisin, og få et godt seksualliv igjen, sier Viktorsson.

Samarbeid med spesialister
Gruppen jobber med å løfte temaet seksuell helse på DPS-et, og vil kartlegge og bruke den kompetansen som finnes på feltet.

De vil også vurdere om det er nødvendig å hente inn ny kompetanse, og de ønsker å samarbeide med spesialister innenfor sexologi.

– Personalet skal være så trygge på temaet at det er rom for pasientene til å ta opp problemene de har. Alle trenger ikke ha spesialistkompetanse, men vi skal være åpne, sier Viktorsson.

Årsak og konsekvens
Hun mener også at seksuell uhelse noen ganger kan være både en årsak til psykiske symptomer, men også noe som følger av psykisk lidelse.

– Ved for eksempel angst og nedstemthet kan seksuelle problemer både være en årsak og en følge av depresjonen. Det er svært viktig at pasientene får lov til å snakke om dette, det vil være en del av behandlingen, sier hun.

De ønsker mer kompetanse om andre kulturer.

– Vi ønsker å invitere inn andre med mer kunnskap om seksuell helse i andre kulturer, sier hun.

Overgrep og seksuell orientering
For tiden jobber Viktorsson i et ambulant akutteam.

– I mange tilfeller kommer det opp problemer rundt samliv og seksualitet. Det kan være overgrepsproblematikk, seksuell orientering og identitet eller utfordringer i parforhold, sier hun.

Selv er hun ikke utdannet sexolog.

– Som psykiater hadde jeg svært lite om sexologiske problemer i utdanningen min. Derfor er det viktig at gruppen også består av to sexologiske rådgivere og at vi jobber tverrfaglig. Gruppen ønsker å få et samarbeid mellom fagfeltene psykiatri og sexologi.

Tabuområde
Hun har inntrykk av at behandlerne innen psykisk helsevesen kartlegger og snakker lite med pasientene sine om seksuell helse.

– Jeg tror det fortsatt er et tabuområde blant mange behandlere, flere studier har vist at det er en motstand blant helsepersonell mot å snakke om dette. Det syns jeg er synd. Seksualiteten er en viktig del av det å være menneske, og jeg håper at seksuell helse skal få en egen plass i kartleggingen av pasienten, sier hun.

Foredrag i Finland
Til høsten reiser gruppen til Turku i Finland for å holde et foredrag for Nordic Association of Clinical Sexology om arbeidet sitt.

– Ut fra hva jeg vet er vi den første etablerte gruppen ved et DPS i Norge som jobber for økt kompetanse innenfor sexologi, sier hun.

Hun håper at det kommer mer forskning på temaet seksualitet og psykiatri.

– Vi ønsker å samarbeide med andre som er opptatt av å sette seksuell helse høyere på dagsorden, sier hun.

Powered by Labrador CMS