Marit Hermansen, legepresident, sier de vil veilede sine medlemmer i hva de skal gjøre. Hun utelukker ikke at det kan komme aksjoner fra fastlegene selv. Arkivfoto: Målfrid Bordvik Foto:

Fastlegeoppgjøret: Brudd mellom Legeforeningen og staten

Det er brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og staten om oppgjøret for fastlegene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er beklagelig at Legeforeningen velger å bryte forhandlingene. Legene har fått et svært godt tilbud som er bedre enn det mange andre grupper har vært fornøyd med, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding mandag morgen.

– Kan få alvorlige konsekvenser
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, sier til Dagens Medisin at de ikke utelukker at det kan komme aksjoner fra fastlegene.

– Det er stor frustrasjon, dette kan få alvorlige konsekvenser og aksjoner kan komme, sier Hermansen.

– Hva mener du med aksjoner?

– Det vil vi ta stiling til etter hvert. Dette er ikke vanlige tariff-forhandlinger, men tradisjonelt har man forhandlet og blitt enige med staten og fastsetter en forskrift. Nå blir det en ensidig fastsettelse av forskriften.

Hver enkelt fastlege har kontrakt med kommunene.

– Vi har sett at de har strukket seg langt de siste årene, uten kompensasjon. Staten ser ikke de alvorlige konsekvensene dette får for pasienttilbudet, sier Hermansen, som understreker at fastlegene er på jobb og at pasientene ikke vil stå uten lege.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet har staten tilbudt fastlegene en lønnsvekst på 2,8 prosent.

– Det er det samme som oppgjørene i resten av samfunnet i år. På toppen av dette har de fått tilbud om ytterligere 100 millioner kroner. Dette skal kompensere fastlegene for økte arbeidsoppgaver og bidra til å rekruttere flere fastleger, slik at arbeidsmengden for den enkelte kan gå ned. Dette kommer i tillegg til de eksisterende rekrutteringstilskuddene, uttaler Bent Høie.

– I forhandlingene har staten imøtekommet legenes ønske om å rette finansieringsordningen mer mot basistilskudd per pasient og mindre mot aktivitet.

HOD viser også til at staten har imøtekommet Legeforeningen på at dagens listelengde på 1500 pasienter skal vurderes.

Videre sier Høie at han tar fastlegenes arbeidspress på største alvor, og viser til at jobben med å evaluere fastlegeordningen er i gang.

 – Dette er en krevende situasjon. Det finnes ingen konfliktløsningsmekanismer som ved tarifforhandlinger. I en slik situasjon må Helse- og omsorgsdepartementet fastsette forskrift blant annet for å følge opp stortingets vedtak om egenandelsregulering 1. juli. Departementet vil også opptre ryddig overfor legene og gi dem en inntektsregulering per 1. juli som vanlig. Dette vil skje i tråd med statens siste tilbud, sier Høie.

Powered by Labrador CMS