Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Marit Hermansen, legepresident, sier de vil veilede sine medlemmer i hva de skal gjøre. Hun utelukker ikke at det kan komme aksjoner fra fastlegene selv. Arkivfoto: Målfrid Bordvik

Fastlegeoppgjøret: Brudd mellom Legeforeningen og staten

Det er brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og staten om oppgjøret for fastlegene.

Publisert: 2018-06-25 — 09.36

– Det er beklagelig at Legeforeningen velger å bryte forhandlingene. Legene har fått et svært godt tilbud som er bedre enn det mange andre grupper har vært fornøyd med, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding mandag morgen.

– Kan få alvorlige konsekvenser
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, sier til Dagens Medisin at de ikke utelukker at det kan komme aksjoner fra fastlegene.

– Det er stor frustrasjon, dette kan få alvorlige konsekvenser og aksjoner kan komme, sier Hermansen.

– Hva mener du med aksjoner?

– Det vil vi ta stiling til etter hvert. Dette er ikke vanlige tariff-forhandlinger, men tradisjonelt har man forhandlet og blitt enige med staten og fastsetter en forskrift. Nå blir det en ensidig fastsettelse av forskriften.

Hver enkelt fastlege har kontrakt med kommunene.

– Vi har sett at de har strukket seg langt de siste årene, uten kompensasjon. Staten ser ikke de alvorlige konsekvensene dette får for pasienttilbudet, sier Hermansen, som understreker at fastlegene er på jobb og at pasientene ikke vil stå uten lege.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet har staten tilbudt fastlegene en lønnsvekst på 2,8 prosent.

– Det er det samme som oppgjørene i resten av samfunnet i år. På toppen av dette har de fått tilbud om ytterligere 100 millioner kroner. Dette skal kompensere fastlegene for økte arbeidsoppgaver og bidra til å rekruttere flere fastleger, slik at arbeidsmengden for den enkelte kan gå ned. Dette kommer i tillegg til de eksisterende rekrutteringstilskuddene, uttaler Bent Høie.

– I forhandlingene har staten imøtekommet legenes ønske om å rette finansieringsordningen mer mot basistilskudd per pasient og mindre mot aktivitet.

HOD viser også til at staten har imøtekommet Legeforeningen på at dagens listelengde på 1500 pasienter skal vurderes.

Videre sier Høie at han tar fastlegenes arbeidspress på største alvor, og viser til at jobben med å evaluere fastlegeordningen er i gang.

 – Dette er en krevende situasjon. Det finnes ingen konfliktløsningsmekanismer som ved tarifforhandlinger. I en slik situasjon må Helse- og omsorgsdepartementet fastsette forskrift blant annet for å følge opp stortingets vedtak om egenandelsregulering 1. juli. Departementet vil også opptre ryddig overfor legene og gi dem en inntektsregulering per 1. juli som vanlig. Dette vil skje i tråd med statens siste tilbud, sier Høie.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Morten Skaret Mathisen 25.06.2018 17.25.36

  VI TRENGER PER I DAG 2855 NYE FASTLEGER, OG 4 MILLIARDER Høie har visst sykepleiere i sin nære krets, og det fremgår av artikkel i Aftenposten at han uttaler at det vil mangle 15.000 sykepleier i 2030. Tror ikke vi har signalisert like godt hva som er behovet for nye fastleger, og hva mangelen er, og vil bli. Det har jeg regnet på, for jeg har kalkulator på mobilen… I følge fastlegestatistikken er det per 2017 4759 fastleger i Norge. Vi vil jobbe 37,5 timer/uke, og ikke 56. Dette gir en 30 % økning i behov for fastleger. Gjennomsnittlig listelengde er i dag 1150 pasienter, ser nye leger i fastlønnede stillinger ønsker lister på cirka 800 pasienter. Dette gir også en 30 % økning i behovet for fastleger. Om vi får det som er rimelig, og som må til for at FLO ikke skal havarere, driftstilskudd som private spesialister, klasse 3: 1.309.320,- Er det bare grunnet dette akuttbehov i FLO på 4 milliarder. Så langt må Staten strekke seg ellers havarere fastlegeordningen.

 • Fastlege 25.06.2018 10.53.53

  Til oppklaring: De siste årene har fastlegene blitt pålagt en hel rekke oppgaver uten at ressurser til å løse dem har fulgt med. Som følge av dette har fastlegenes arbeidstid økt dramatisk de siste årene. Helsedirektoratets undersøkelse viser at hver fastlege i gjennomsnitt jobber 55,6 timer i uken. Det er én hel arbeidsdag mer i uken enn i 2014 og tilsvarer omtrent 700 årsverk. Tankeeksperiment; Hva ville LO sagt om deres medlemmer i flere år har blitt pålagt økt ukentlig arbeidstid uten overtidsbetaling, og ingen annen lønnskompensasjon enn det som alle andre får? Kanskje Høie kan sjekke dette?

 • Lege i Nord 25.06.2018 10.35.20

  Og hva er legeforeningens syn på bruddet? HOD har i artikkelen en lang kommentar om detaljene i deres tilbud, men jeg kan ikke ut fra artikkelen lese hvorfor legeforeningen ønsker å bryte forhandlingene til tross for et par korte uttalelser. Dette burde artikkelforfatteren ha undersøkt og skrevet bedre. Slik det står skrevet nå er innholdet svært ensidig.

 • Redaksjonen 25.06.2018 12.10.58

  Vi følger opp med dette.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!