Dansen om eldrebølgen

For å vinne kappløpet mot eldrebølgen og bemanningskrisen, må to departementer danse sammen. En tverrprofesjonell redning er nødvendig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Thea Martine Olsen, sykepleier og tidligere nestleder/leder av Norsk Sykepleierforbund Student

4550 SYKEPLEIERE mangler i Norsk helsevesen i dag. En generell mangel på helsepersonell gjelder for Norge, og resten av verdenen. I utgangspunktet er det åpenbart en bra ting at mennesker lever lenger. Dessverre har ikke helsevesenet blitt like robust med hensyn til hvor mange mennesker vi makter å ivareta på en og samme tid.

Vi står ved foten av en såkalt eldrebølge, og i noen deler av sektoren er mangelen på helsepersonell allerede godt synlig. Vi ser det på elendige turnuser. På høye sykemeldingstall. På pasientklager. På overforbruk av benzodiazepiner blant eldre. På avvik om pasienter som må dø alene. Mens helsepersonellet løper i korridoren utenfor.

SAMHANDLING. Helsepersonell kan ikke belage seg på å få jobbe på samme måte som tidligere. Bare blant sykepleiere er det anslått en mangel på 30.000 innen 20 år. Den totale mangelen på helsepersonell vil være klart høyere når alle profesjonene tas med i regnestykket. Tallet forutsetter at vi skal arbeide slik vi gjør i dag. Det sier seg kanskje selv at vi ikke skal det, all den tid verdenen går fremover mens teknologien utvikler seg og arbeidsmåter endrer seg.

Det satses på helsehus, som skal tuftes på tverrprofesjonelt samarbeid (TPS) og lette belastningen på både spesialist- og primærhelsetjenesten. Primærhelseteam, sammensatt av flere profesjoner, er initiert i mange kommuner landet over. Begge deler viser at tverrprofesjonelt samarbeid er verdt å satse på.

FORSKNING. Barrierene i helsevesenet som vanskeliggjør samhandling på tvers av profesjonene, må identifiseres gjennom forskning. For selv om millioner av kroner legges inn i potten for å satse på TPS, må flere faktorer være til stede for at initiativene skal få effekt for pasienten. Villighet i alle besluttende nivåer, økonomisk vilje og gode initiativer til TPS er ikke nok alene.

Ved ressursmangel, i form av tid, møtearenaer, personell og rom for avsatt tid til samhandling, kan barrierene bli for store til at samhandling skjer. Da er det synd å ha investert tungt, hvis det ikke skal få effekt for pasientene og helsepersonellet.

VELLYKKET TANGO? Helse- og omsorgsdepartementet og kunnskapsdepartementet er nødt til å satse felles for å finne en tverrprofesjonell redning på den varslede bemanningskrisen i helsetjenesten. Det finnes mengder av internasjonal forskning på TPS-initiativer og faktorer for gode resultater.

For å vinne kappløpet med eldrebølgen, må to ting skje. Helsetjenesten må struktureres rundt tverrprofesjonelle arbeidsformer til pasientens beste, og dagens utdanninger må sikre helsepersonell som er gode på samarbeid på et langt høyere nivå enn før. Fremtiden er nå.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 12/2018

Powered by Labrador CMS