ÅRSAKER: Mulige årsaker til sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demens kan være små slag, skade på den hvite substansen i hjernen, eller dårligere blodtilførsel til hjernen. Foto: Gettyimages

Økt demensrisiko for 50-åringer med forhøyet blodtrykk

Forhøyet blodtrykk i 50-årsalderen økte risikoen for å utvikle demens, viser ny studie. Også blodtrykk som var under behandlingsgrensen økte risikoen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien er nylig publisert i European Heart Journal.

Studien viser at personer som hadde systolisk blodtrykk over 130 mmHg da de var 50 år, hadde økt risiko for å utvikle demens når de ble eldre. Ifølge europeiske retningslinjer behandler man forhøyet blodtrykk først når det kommer over 140 mmHg.

De som hadde økt blodtrykk da de var 60 eller 70 år, hadde ikke økt risiko for demens.

– Medfører demens
Sverre E. Kjeldsen, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Hjertemedisinsk avdeling, OUS, sier dette er en god studie.

– Den føyer seg inn i rekken av studier som viser at forhøyet blodtrykk i middelalder medfører demens i høyere alder. Også risikoen for hjerteinfarkt, slag og atrieflimmer øker med blodtrykk fra ca 120 eller 130 mmHg og høyere, sier Kjeldsen.

Ikke en behandlingsstudie
Han understreker at man ikke kan si noe om blodtrykksbehandling vil hjelpe, ut fra denne studien.

– Dette er ingen behandlingsstudie, og den viser ikke at man forebygger demens ved å behandle blodtrykk over 130 mmHg, påpeker Kjeldsen.

Holder seg til 140 mmHg
Derfor holder legene seg til intervensjonsgrensen på 140 mmHg, der det er vist i behandlingsstudier at behandling forebygger den aktuelle komplikasjonen.

– Dessverre for demens er det aldri gjort noen skikkelig behandlingsstudie. Grunner til dette er nok at det tar for lang tid å gjennomføre en slik studie – kanskje 20 år. Man må da behandle fra middelalder til man blir gammel for å vise dette, og trolig vil ingen være i kontrollgruppen uten behandling, sier Kjeldsen.

45% høyere risiko
8.639 personer deltok i studien, og 385 av dem utviklet demens innen 2017.

De som hadde et systolisk blodtrykk på 130 mmHg eller mer da de var 50, hadde 45% høyere risiko for å utvikle demens enn de med lavere blodtrykk på samme alder, ifølge pressemeldingen.

Eksponert lenger
Professor Archana Aingh-Manoux, som ledet studien, sier en pressemelding at man ser en økt risiko for personer som har økt blodtrykk når de er 50 år, men ikke for de som har forhøyet blodtrykk når de er 60 eller 70. Dette er trolig fordi 50-åringene blir eksponert for dette høye blodtrykket over en lengre periode.

Gjennomsnittlig alder for å utvikle demens var 75 år.

Mulige årsaker til sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demens kan være små slag, skade på den hvite substansen i hjernen, eller dårligere blodtilførsel til hjernen.

Powered by Labrador CMS