Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ÅRSAKER: Mulige årsaker til sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demens kan være små slag, skade på den hvite substansen i hjernen, eller dårligere blodtilførsel til hjernen.

ÅRSAKER: Mulige årsaker til sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demens kan være små slag, skade på den hvite substansen i hjernen, eller dårligere blodtilførsel til hjernen. Foto: Gettyimages

Økt demensrisiko for 50-åringer med forhøyet blodtrykk

Forhøyet blodtrykk i 50-årsalderen økte risikoen for å utvikle demens, viser ny studie. Også blodtrykk som var under behandlingsgrensen økte risikoen.

Annons:

Studien er nylig publisert i European Heart Journal.

Studien viser at personer som hadde systolisk blodtrykk over 130 mmHg da de var 50 år, hadde økt risiko for å utvikle demens når de ble eldre. Ifølge europeiske retningslinjer behandler man forhøyet blodtrykk først når det kommer over 140 mmHg.

De som hadde økt blodtrykk da de var 60 eller 70 år, hadde ikke økt risiko for demens.

– Medfører demens
Sverre E. Kjeldsen, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Hjertemedisinsk avdeling, OUS, sier dette er en god studie.

– Den føyer seg inn i rekken av studier som viser at forhøyet blodtrykk i middelalder medfører demens i høyere alder. Også risikoen for hjerteinfarkt, slag og atrieflimmer øker med blodtrykk fra ca 120 eller 130 mmHg og høyere, sier Kjeldsen.

Ikke en behandlingsstudie
Han understreker at man ikke kan si noe om blodtrykksbehandling vil hjelpe, ut fra denne studien.

– Dette er ingen behandlingsstudie, og den viser ikke at man forebygger demens ved å behandle blodtrykk over 130 mmHg, påpeker Kjeldsen.

Holder seg til 140 mmHg
Derfor holder legene seg til intervensjonsgrensen på 140 mmHg, der det er vist i behandlingsstudier at behandling forebygger den aktuelle komplikasjonen.

– Dessverre for demens er det aldri gjort noen skikkelig behandlingsstudie. Grunner til dette er nok at det tar for lang tid å gjennomføre en slik studie – kanskje 20 år. Man må da behandle fra middelalder til man blir gammel for å vise dette, og trolig vil ingen være i kontrollgruppen uten behandling, sier Kjeldsen.

45% høyere risiko
8.639 personer deltok i studien, og 385 av dem utviklet demens innen 2017.

De som hadde et systolisk blodtrykk på 130 mmHg eller mer da de var 50, hadde 45% høyere risiko for å utvikle demens enn de med lavere blodtrykk på samme alder, ifølge pressemeldingen.

Eksponert lenger
Professor Archana Aingh-Manoux, som ledet studien, sier en pressemelding at man ser en økt risiko for personer som har økt blodtrykk når de er 50 år, men ikke for de som har forhøyet blodtrykk når de er 60 eller 70. Dette er trolig fordi 50-åringene blir eksponert for dette høye blodtrykket over en lengre periode.

Gjennomsnittlig alder for å utvikle demens var 75 år.

Mulige årsaker til sammenhengen mellom høyt blodtrykk og demens kan være små slag, skade på den hvite substansen i hjernen, eller dårligere blodtilførsel til hjernen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Bilde av Nils Fredrik Wisløff og Lisbeth Normann

Helse-Norges mektigste

Strid i juryen om maktvinner1

Bent Høie, Helseminister, Stortinget

Helse-Norges mektigste 2018

Bent Høie: Makten min er redusert

Helse-Norges mektigste 2018

Dette er makteliten i Helse-Norge2

Espen Remme

PENGEMANGEL I HELSE MØRE OG ROMSDAL

Sykehus må betale lønn med kreditt6

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!