Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Fagansvarlig onkolog Marius Normann ved Aleris Kreftsenter i Oslo. Her avbildet under fjorårets ASCO.

Fagansvarlig onkolog Marius Normann ved Aleris Kreftsenter i Oslo. Her avbildet under fjorårets ASCO. Foto: Lasse Moe

Lovende immunterapi mot avansert eggstokkreft

PD-1 hemmer kan redusere progresjon hos kvinner med platinumresistent avansert eggstokkreft. Behandlingen har få bivirkninger. Det viser ny norsk studie. 

Annons:

– Immunterapi ser ut til å ha effekt på noen pasienter med alvorlig eggstokkreft hvor annen behandling ikke lenger virker, sier fagansvarlig onkolog Marius Normann ved Aleris Kreftsenter i Oslo. Sammen med kolleger ved Oslo universitetssykehus, Ahus og Universitetet i Oslo, står han bak studien som offentliggjøres som et abstract på den store kreftkongressen som starter i Chicago i dag.

I studien er 18 kvinner med avansert platinumresistent eggstokkreft, definert som progresjon innen seks måneder etter avsluttet platinumbehandling, behandlet med PD-1 hemmeren nivolumab (Optdivo). Behandlingen ble gitt hver fjortende dag inntil progresjon.

Behandlingseffekt hos 44 prosent
Baseline screening før behandlingsoppstart av behandlingen inkluderte klinisk undersøkelse, ECOG-status som måler pasientens funksjons- og aktivitetsnivå, en rekke blodprøver, tumormarkøren CA-125. Pasienten blir klinisk vurdert mellom hver behandling. Da tas også blodprøver. I tillegg foretas CT-responsevaluering hver tolvte uke.

Sykdomskontroll i form av både stabil sykdom og regresjon ble funnet hos 44 prosent av kvinnene. Median overlevelse var 30 uker. 

– Hos flertallet av dem som hadde effekt, stoppet sykdomsprogresjonen. Vi så også noen pasienter med regresjon av sykdommen etter iResist-kriteriene.

Og han legger til:

– Det mest interessante vi finner, og som man også har sett i andre tilsvarende studier er at noen få faktisk ser ut til å bli langtidsoverlevere, sier Normann.

Få bivirkninger
Behandlingen gir få bivirkninger totalt. Kun to pasienter fikk alvorlige bivirkninger. Den ene fikk pneumonitt og den andre leveraffeksjon.

Oppgitt interessekonflikt: Marius Normann har mottatt foredragshonorar fra Bristol Meyer Squibb.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

HELSEDIREKTØREN BER SYKEHUSENE TA GREP

Når ikke målet for færre pasientskader2

STATSBUDSJETTET 2019

Dette er helselekkasjene

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus:

Frykter et eldreombud vil gå utover andre pasientgrupper2

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!