NOU-ERFAREN: NTNU-professor Jon Magnussen har ledet flere offentlige utvalg, senest om prioriteringer i helsetjenesten. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Nytt utvalg skal utrede inntektene til helseforetakene

Helseøkonom Jon Magnussen leder utvalget som skal vurdere fordelingen av basisbevilgningene mellom de fire regionale helseforetakene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Dagens modell for fordeling av basisbevilgningen ble innført mellom 2009 og 2010. Det er naturlig at inntektsfordelingen gjennomgås jevnlig, blant annet i lys av nye utfordringer for spesialisthelsetjenesten, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

I mandatet heter det at utvalget skal «gjennomgå og eventuelt foreslå en revisjon av dagens modell for fordeling av basisbevilgningen fra staten til de fire regionale helseforetakene, blant annet i lys av nye utfordringer for spesialisthelsetjenesten».

Det er Jon Magnussen, professor i helseøkonomi ved NTNU, som har fått oppdraget med å lede arbeidet. Forslagene fra utvalget skal basere seg på gjeldende økonomiske ramme.

– Utfordrende
– Dette er en utfordrende og viktig oppgave, som betyr mye for både RHF-ene og pasientene som skal ha tjenestene, så dette blir morsomt og spennende, sier Magnussen. Han ledet også arbeidet da de økonomiske modellene ble fastsatt i 2008.

– Er det noe som tyder på at det er behov for å omfordele ressursene mellom RHF-ene i dag?

– Ikke som vi vet i utgangspunktet, men slike modeller har begrenset levetid. Analyser av forbruk, behov og kostnader blir etter hvert gamle, og etter ti år er det naturlig å se på det på nytt. Men vi har ingen forutantagelser, sier Magnussen.

Gjeldende rammer
I år overfører staten 140 milliarder kroner til de regionale helseforetakene (RHF), hvorav om lag 97 milliarder kroner er basisbevilgning mens resten er Innsatsstyrt finansiering (ISF) og øremerkede tilskudd. Basisbevilgningen skal legge grunnlaget for å realisere de helsepolitiske målsettingene i spesialisthelsetjenesten.

Dersom utvalget foreslår en revisjon av den økonomiske modellen, så skal de også foreslå en plan for hvordan endringene skal gjennomføres. Regjeringen understreker at planen skal gjennomføres innenfor vedtatt bevilgningsnivå, det vil si gjennom omfordelinger mellom de fire helseregionene.

Frist til november 2019
Utvalget skal ikke vurdere innrettingen på ISF-ordningen, men blir bedt om å foreslå en modell som er robust overfor eventuelle endringer i ISF-andelen. Utvalget blir bedt om å ta hensyn til regionenes forskning- og utdanningsoppgaver når de gjør sine vurderinger. De får også i oppdrag å vurdere ny forskning, analyser og data, blant annet Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) sine helseatlas som viser variasjon i forbruk av ev enkelte spesialisthelsetjenester.

Innstillingen skal leveres som en NOU innen 15. november neste år.

– Det er mye data som skal samles inn og analyseres, sier Magnussen.

Utvalget består for øvrig av:

  • Førsteamanuensis Dawit Shawel Abebe, Oslo
  • Økonomidirektør Anne Marie Barane, Stjørdal
  • Professor Lars-Erik Borge, Trondheim
  • Rådgiver Jann Georg Falch, Bodø
  • Økonomidirektør Hanne Gaaserød, Hamar
  • Professor Oddvar Kaarbøe, Bergen
  • Seniorforsker Jorid Kalseth, Trondheim
  • Økonomi- og finansdirektør Per Karlsen, Sandnes
  • Viserektor Per Morten Sandset, Asker
  • Fagsjef Eva Stensland, Tromsø
  • Professor Grethe Seppola Tell, Bergen
Powered by Labrador CMS