FIKK KRITIKK: –Vi har fått veldig sterke tilbakemeldinger fra noen firmaer, sier Bente Hayes i Sykehusinnkjøp, Divisjon legemidler (LIS). Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

Nær doblet minimumsrabatten til LIS-anbud

Sykehusinnkjøp, divisjon legemidler vil vurdere om de skal fortsette med kravet om minimumsrabatt for å levere inn anbud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SCANDIC NIDELV/TRONDHEIM: LIS-anbudsseminar for biologiske legemidler/TNF-hemmere innen revmatologi, hudlidelser og mage- og tarmsykdom går av stabelen for 12. gang.

For å delta i årets anbud innen revma, hud og gastro, må selskapene gi en rabatt på minimum 17 prosent. Det er nærmest en dobling fra fjorårets inngangsrabatt, som var 9 prosent.

Leder av Divisjon legemidler i Sykehusinnkjøp (tidligere LIS), Bente Hayes, svarer dette på spørsmålet fra Dagens Medisin på hvorfor inngangsrabatten er hevet så mye:

– Det var en vurdering og konklusjon i spesialistgruppen sammen med vår gruppe på hvor rabattene lå og hva vi kunne hente ut av markedet.

Skal evalueres
– Hva har dere fått av tilbakemeldinger på en nesten doblet inngangsrabatt?

– Vi har fått veldig sterke tilbakemeldinger fra noen firmaer. Legemiddelindustrien, LMI, har vært veldig kritiske og har kommet med et veldig skarpt brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor de diskuterer minimumsrabatten vi har satt. Så vi må gjøre en evaluering totalt sett på hva vi har oppnådd og om vi skal fortsatte å ha faste rabatter, sier Hayes.

– Er det leverandører som på grunn av rabatten ikke har levert anbud?

– Det er ingen som ikke har levert inn anbud av de leverandørene vi forventet ville levere inn anbud.

9 milliarder
Sykehusinnkjøp, divisjon legemidler har ansvar for 9 milliarder av de i alt 17 milliarder kroner som utgjør avtaleporteføljen til divisjonen i løpet av et år. Hayes viste til at minimumsrabatten for kreftanbudet i fjor høst også var på 17 prosent. Det blir store summer når anbudet har en verdi på 2,5 milliarder kroner.

For alle LIS-anbud samlet var oppnådd gjennomsnittlig rabatt i fjor på over 35 prosent.

– Det kan tenkes at kurvene flater ut, sa Hayes til de rundt 200 fagfolkene i salen.

Lavere kostnad
Store rabatter gir naturlig nok lavere behandlingskostnader. Kostnadene per definert døgndose (DDD) er redusert med 40 prosent fra tredje kvartal i 2006 til tredje kvartal i fjor. Og mens cirka 8.000 pasienter fikk behandling i 2006, var antallet pasienter på 32.000 i fjor, ifølge Hayes.

– Dette er veldig gledelig. Norske pasienter får raskere behandling tidligere i forløpet. Det ser vi også når vi sammenligner oss med Danmark og Sverige, sier Bente Hayes til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS