Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KONFLIKT: Olaf Kleinau, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Levanger sykehus, sier kjernen i konflikten er direktørens ledelsesform. Foto: Roger M. Svendsen, Innherred

Leger ber direktøren i Helse Nord-Trøndelag om å gå

Legene ved medisinsk avdeling ved Levanger sykehus ber i et offentlig brev sykehusdirektør Torbjørn Aas om å gå av. – Vi har gitt direktøren nye sjanser flere ganger, det har ikke ført til bedring, sier hovedtillitsvalgt Olaf Kleinau.

Publisert: 2018-02-26 — 11.30
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Brevet sto på trykk i lokalavisa Innherred.

Legene skriver at de ikke lenger har tillit til direktøren i Helse Nord-Trøndelag, og oppsummerer bakgrunnen for det de kaller et opprør.

Olaf Kleinau er hovedtillitsvalgt for overlegene ved Levanger sykehus.

– Tonen har nå blitt skarpere i en konflikt som har pågått over lang tid. Kjernen er først og fremst direktørens ledelsesform, sier Kleinau til Dagens Medisin.

Omorganisering
Aas har vært administrerende direktør ved Helse Nord-Trøndelag i to år.

– Kort tid etter at han ble ansatt, før han ble kjent med foretaket, startet han en omfattende omorganisering. Frem til i dag har han ikke klart å begrunne fordelen med denne, sier Kleinau.

Stedlig ledelse ble fjernet i de to største klinikkene, og det ble gjennomgående ledelse ved de to sykehusene i foretaket, Levanger og Namsos.

– For Aas trumfer ikke medisinsk fagkunnskap en formell lederutdanning. Derfor har det blitt færre ledere som er leger. Tidligere var fem klinikkledere leger, nå er det to, på seks klinikker.

Ingen reell beslutningsmyndighet
På avdelingsnivå har Aas opprettet såkalte avdelingsoverlegestillinger.

– Men disse har ingenting med den tradisjonelle avdelingsoverlegen å gjøre, de er som medisinskfaglige rådgivere å regne, uten reell beslutningsmyndighet. Legene har protestert, de frykter negative følger for pasientbehandlingen, sier Kleinau.

Sykehusdirektørens lederstil har også vakt misnøye.

– Han har vist liten interesse for sykehusets kjernevirksomhet, svarer ikke på henvendelser og er ofte ikke til stede. Han kan gi inntrykk av at han lytter til fagfolkets råd, men gjør etterpå noe annet.

– Er alle avdelinger like misfornøyde?

– Psykiatrien i foretaket har funnet sin måte å utøve faglig innflytelse på, men generelt er legene svært misfornøyde. I allmøter, brev og via tillitsvalgte har vi bedt direktøren om kursendring, hittil uten nytte.

Anonymt
I brevet skriver legene at intern varsling er forsøkt, og at det å varsle eksternt via mediene, ble det neste skrittet.

Alle legene som var på jobb da brevet ble skrevet, har sluttet seg til innholdet, men brevet er ikke undertegnet med navn.

– Mange kolleger har blitt redde for konsekvensene. Det har vært personalsaker, og saken har blitt svært betent, sier Kleinau.

– Aas har nå kommet med en tiltaksplan, har du tro på at den kan hjelpe?

– Det er for tidlig å si, men det kan være for sent og for lite konkret. Høsten 2017 brukte legeforeningens tillitsvalgte mye tid på å forsøke å skape dialog med direktøren. Det kunne vi ha spart oss. Vi har gitt direktøren nye sjanser flere ganger, det har ikke ført til bedring.

Tar selvkritikk
Administrerende direktør Torbjørn Aas sier han kunne ha gjort ting bedre i omorganiseringen.

– Et hovedmoment er at arbeidet med informasjon og kommunikasjon kunne vært bedre gjennom hele prosessen, sier Aas.

Han sier at fagforeningene var involvert hele veien.

– Det var enighet om ikke å la prosessen trekke ut lenger enn nødvendig.

Vil forbedre seg
Han sier han vil bruke kritikken konstruktivt til forbedring, også av sitt eget lederskap.

– Bedret og økt faglig involvering, bedre informasjon og økt synlighet av meg selv i organisasjonen er hovedtiltakene. Dette er konkrete tiltak som jeg mener imøtekommer den kritikken medisinske leger i Levanger har fremsatt mot meg.

– Har du tro på at du kan gjenopprette tilliten fra legene?

– Mitt oppriktige ønske er at vi i Helse Nord-Trøndelag skal komme oss videre sammen, og jeg opplever at veldig mange ansatte deler mitt syn på dette, sier Aas.

Tillitsvalgte for en del andre yrkesgrupper ved sykehuset har kommet med en støtteerklæring til Aas i lokalavisa.

Fortsatt tillit
Styreleder Alf Daniel Moen i Helse Nord-Trøndelag sier styret fortsatt har tillit til Aas.

– Vi betraktet brevet som en offentlig varsling og kalte inn til et ekstraordinært styremøte. Der la direktøren fram en redegjørelse, og det ble lagt en tiltaksplan. Vi legger til grunn at det er ønske om forsoning fra begge leirene, sier Moen.

– Vil dere følge med på om planen har effekt?

– Ja, styret vil følge dette nøye, det kan bli konflikter på veien. Direktøren vil orientere oss i styremøtene, det samme vil ansatte-representantene i styret.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • jonne 01.03.2018 12.47.37

  Innføring av enhetlig ledelse er aldri enkelt. Leger i lederstillinger ville vel uansett ikke gjort hele lederjobben... men hatt det i navnet og delegert personalansvar videre til gjerne en annen faggruppe? Profesjonskamp og maktstruktur. En enhetlig ledelse fungerer andre steder, hvorfor ikke i Helse Nord-Trøndelag?

 • Leder 27.02.2018 00.31.39

  Styreledere gjør ikke den jobben de er satt til å gjøre. Må starte med å få inn seriøse styreledere som forstår at de må være et korrektiv til dårlige ledere som ikke bryr seg om pasienttilbudet.

 • Ny adel i helse Norge. 26.02.2018 22.51.49

  NPM styring og en ny adel i helse Norge, dvs fagpersoner og pasientens helsetjeneste blir ikke hørt. Uhørt og stort tilbakeskritt for pasientene. Faglig involvering? Huff så flaut fra en adm.dir. Sykehus er faglig ekspertise for pasientene.

 • Medisinsk lege 26.02.2018 22.16.14

  "Dette er konkrete tiltak som jeg mener imøtekommer den kritikken medisinske leger i Levanger har fremsatt mot meg." Hva er en medisinsk lege? Og hva er alternativet? En umedisinsk lege?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!