Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
– Det hadde ikke hjulpet å flytte ansvaret lenger vekk fra der ressursene og kompetansen ligger - det hadde bare svekket muligheten til å ha kontroll, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin etter redegjørelsen han holdt i Stortinget tirsdag. Foto: Anne Grete Storvik

Høie om IKT-skandalen: – Det verste er all den bortkastede tiden

Helseministeren mener det ikke bare er bortkastede penger – men også dyrebar tid som har gått med etter at Helse Sør-Øst kom ut av kontroll med sitt eget IKT-prosjekt.

Publisert: 2018-01-30 — 14.49
Denne artikkelen er over tre år gammel.

STORTINGET (Dagens Medisin): Helseminister Bent Høie (H) redegjorde tirsdag for IKT-skandalen i Helse Sør-Øst for Stortinget.

– Avhengig av internasjonale leverandører
Etter at redegjørelsen er over, sier han til Dagens Medisin at han mener at det er spesielt viktig å få frem hvor avhengig man i Norge er av å ha internasjonale leverandører i helsetjenesten, og at dette ikke er kommet godt nok frem i debatten:

 – Det er en normalsituasjon at personer som jobber i internasjonale IKT-selskaper eller selskaper som jobber med medisinskteknisk utstyr, også har tilgang til personsensitiv informasjon, men at det skal skje på en trygg og god måte.

– Det er ikke mulig å drive en moderne spesialisthelsetjeneste uten dette.

– Har skjedd alvorlige feil
– Mener du at det burde kommet bedre frem at man er avhengig av utenlandske aktører for å kunne drifte systemene?

– Jeg mener det er skjedd alvorlige feil med risikovurderingen i forbindelse med outsourcingen, og at det var riktig å stoppe arbeidet på grunn av det.

Men - så kunne man som vanlig innbygger følge med i den offentlige debatten, og nærmest få inntrykk av at det at utenlandske arbeidere i et digert IT-selskap har tilgang pasientjournalene, i seg selv er et stort problem. Det er et bilde det er viktig å få korrigert. For om vi legger terskelen der, er det rett og slett ikke mulig å drive en moderne helsetjeneste, verken her eller i noe annet land.

– Kunne stilt flere spørsmål
– I hvilken grad mener du at prosjektet burde vært stoppet tidligere?

– Det er kommet tydelig frem at det var ulike risikovurderinger på de ulike nivåene. Det var styret i Helse Sør Øst og ledelsen der som gjorde beslutningen – på bakgrunn av den informasjonen de hadde tilgjengelig på det tidspunktet.

– Så kan man jo alltids spørre om noen der burde ha stilt flere spørsmål. Det får man ikke nødvendigvis svar på, sier Høie.

– Hva har du og Helse Sør-Øst-direktør Cathrine Lofthus snakket om i løpet av denne saken?

– Jeg har gitt henne, og de andre direktørene og lederne beskjed om at dette er et område som jeg forventer får mer oppmerksomhet på, og at styrene setter seg mer inn i. og får mer kompetanse på. Jeg møtte styrene og direktørene i fjor for å gå dypt inn i problematikken.

Han mener det må en holdningsendring til:

– Aktører på samfunnsområder som tidligere ikke har vært så opptatt av disse spørsmålene, fordi de ikke har opplevd det som så relevant, nå må ha en helt annen holdning. Fordi andre deler av samfunnet er utsatt for en helt annen risiko enn tidligere.

Millioner
– Det er kjent at det er brukt mange millioner allerede på dette prosjektet, er dette bortkastede penger som kunne vært brukt på pasientbehandling?

– Det er ikke riktig, fordi vi ennå ikke vet hvor stor del av beløpene som er penger som ikke vil ha hatt noen verdi lengre frem, avhengig av hvilken løsning som velges og hva som kan brukes videre.

– Men noe er bortkastet?

– Ja helt klart, og det verste er tiden som er bortkastet, derfor haster det å få på plass en ny infrastruktur. Dette er et prosjekt som uansett ville kostet enorme beløp.

 – I hvilken grad vil du nå følge ekstra nøye med på andre helseforetak som skal gjøre store IT-anskaffelser, som for eksempel Helse Midt?

– Helseforetakene har et tydelig ansvar, dette er ikke et ansvar du bare kan flytte opp eller ned.

 – Du får kritikk for å ha skjøvet ansvaret nedover?

– Ansvaret er plassert i helseregionen. Det er én utfordring knyttet til ansvarsforhold, og det er hvem som er databehandlingsansvarlig etter loven, og det påpeker jo også E-helsedirektoratet. Det handler om at i de store regionale og nasjonale prosjektene som nå er i gang, så er utfordringen at databehandlingsansvaret ligger på det enkelte helseforetaket.

 – Når Helse Sør-Øst så tydelig har vist at de ikke hadde kontroll, hadde det ikke vært en ide å få litt mer styring fra oven?

– Det hadde ikke hjulpet å flytte ansvaret lenger vekk fra der ressursene og kompetansen ligger  - det hadde bare svekket muligheten til å ha kontroll, sier Høie til Dagens Medisin.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • AJ 05.02.2018 14.18.09

  Å bruke databehandleravtale for å sikre sensitiv informasjon er som å kreve at banken skal love skriftlig at pengene våre er helt trygge og ikke spille de bort på børsen. Nei vent..

 • Erasmus 31.01.2018 14.49.34

  "Store investeringer i infrastruktur", gjentas som et mantra (no pun intended). Dette blir aldri utdypet. Faktum er at de store investeringene nødvendigvis skjer på norsk jord (PC-er, kabler, servere) uavhengig av "Internasjonale aktører". Videre er det allerede gjort store investeringer. SP kjører mye av jernet på sentrale datasentre i Grorud-dalen, og det er trukket fiber på kryss og tvers. Det er nytt nett på AHUS og Radium ++, nye PCer og Windows 7 rund baut. Kan Høie fortelle hva som gjenstår? Sykehusene er frustrerte med servicen fra Skøyen. Tror noen at Hyderabad gjør jobben bedre?

 • lege 31.01.2018 12.46.45

  Man har ikke påvist at informasjon har kommet på avveie. Vil en vite om informasjon kommer på avveie? Eller er dette en opplysning egnet til å roe de som ikke vet og uroe alle som vet?

 • Solveig Gaaseide 31.01.2018 10.40.06

  Det er ikke bare IKT helseministeren ikke har brydd seg om. Psykiatri også. I desember 2016 sa han i Stortingetsspørretime at psykiatrien har fått leve sitt eget til. Personlig tror jeg at vi om noen år har lite av det man kaller Offentlig helsevesen. Leser om at helseministeren har vært på tur med en deligasjon til Cannada. De vi at Norge skal bli ledende på helseindustri. Heldigvis trenger jeg bare billige medisiner som Haldol og Amglodipin. Jeg er uføretrygdet, og i hovedsak lå feilen hos Offentlig psykiatri. Jeg hadde en litt viktig jobb i det offentlige.

 • Lege 31.01.2018 08.53.57

  Høie sin versjon av "fake news". Ikke pent.

 • Leder 31.01.2018 08.33.55

  Høie forstår ikke alvoret eller at det må vurderes om infrastrukturen til sykhusene skal håndteres av selskaper i mange andre land. Det er direkte feil å påstå at vi ikke har et valg. Forskjell på å flagge ut hele infrastrukturen og på å kjøpe inn deler av denne. Høie må skaffe seg kunnskap fra flere kilder. Han skaper stor fallhøyde for seg selv og for IKT systemene i sykhus.

 • William Jørgen Koren 31.01.2018 00.45.19

  Som Bent Høie nederst i artikkelen ganske korrekt bemerker, så hadde det ikke hjulpet å flytte ansvaret lenger vekk fra ressursene og der kompetansen ligger - det hadde bare svekket muligheten til å ha kontroll. Men jeg synes det er i seneste laget for statsråden å komme med denne erkjennelsen først nå. Hadde han tatt advarslene til fagfolkene i den verdiskapende del av helsevesenet ad notam, så hadde vi kunnet forebygget hele IT-skandalen. Helse Sør-Øst gjør skandale på skandale i sine bestrebelser på å la økonomi gå foran forsvarlig pasienthelsetjeneste. Sikkerhetsloven er noe som eksisterer ! Brudd på denne kan ikke - og skal ikke tolereres. Helseminister Bent Høie står som øverste leder ansvarlig for at vårt helsevesen ødelegges. La statsråden gå. Og han får pent ta med seg hele det utdaterte styrepanelet i RHF. La fagfolkene få medbestemmelsesrett så slipper vi flere skandaler i fremtiden!

 • Blarg 31.01.2018 08.52.37

  Det var ikke fra fagmiljøene han fikk advarsler, men fagforeningene. For han en meget stor forskjell ut i fra det han sa på dax18 i går

 • Per Olav Person 31.01.2018 23.34.11

  Det kom en rekke advarsler fra fagfolk og sikkerhetseksperter, ikke kun fagforeninger. Det er viktig å forstå at disse store firmaene har profitt og aksjeeiere som hovedfokus, uavhengig av hva de sier i dine salgspresentasjoner.

 • Pølserogpolitikk 30.01.2018 22.58.36

  Opplysninger om utroskap, psykiske problemer og rusavhengighet kan være nyttig for utelanske etterettningstjenester som vil presse norske borgere. Jeg har for lenge siden sluttet å late som opplysningene pasientene mine gir meg er beskyttet av taushetsplikten. På den ene siden har forsikringselskaper lenge manipulert til seg opplysninger. Men når statsforatak i praksis åpner journalene for utenlanske etterettningstjenester blir det en parodi.

 • lege 30.01.2018 22.35.08

  Høie tildekker saken. Han ble presentert for et forslag om å overlate hele enteprisen for Helse sør øst sin infrastruktur til et stort internasjonalt firma og en rekke underleverandører. Sør-øst er ikke en hvilken som helst aktør, foretaket håndterer nær 60 prosent av pasientene i Norge. Kontrakten var på mellom 6 og 7 milliarder. Han fikk en rekke advarsler mot forslaget, men valgte likevel å la dette passere. Det er helt opplagt at han har ansvar i saken. Å tildekke dette ved å henvise til at vi vil være avhengig av utenlandske firma i andre sammenhenger er spinn. Dette dreier seg om hvem som skal sitte i førersetet for infrastrukturen som håndterer mer enn halvparten av pasientopplysningene i kongeriket. Denne type avgjørelser hører hjemme på politisk nivå, et nivå som kan ansvarliggjøres, og ministeren vet det naturligvis.

 • Lytter ikke. Skandalesak. 30.01.2018 23.41.25

  Høie ikke bare tildekker saken, han tåkelegger og fraskriver seg alt ansvar. Hakk i plata kommunikasjon gjør at alt han sier til slutt blir en sannhet for han selv. Det er vel mest seg selv og sin politiske karriere han tar hensyn til, pasientsikkerheten blir betydningsløs i dette bilde. Desverre har ikke Høie vist evne til å lytte, høre, ta inn nye perspektiv, ny informasjon, være litt ydmyk for faglige innspill. NPM på sitt verste ser det ut til. Uansett, dette er ministerens ansvar.

 • Tidl .leder 30.01.2018 19.49.51

  Går det an Høie. Det verste er tiden? Nei, du tar feil, det verste er pasientsikkerheten og enorm sløsing i hundremillionerklassen av skattebetalernes penger. Det er ditt ansvar.

 • lege 30.01.2018 21.34.52

  Penger har vi nok av, vi sparer jo mye på alle sengeplassene som er lagt ned de siste årene.

 • N:N 30.01.2018 15.14.17

  – Så kan man jo alltids spørre om noen der burde ha stilt flere spørsmål. Det får man ikke nødvendigvis svar på, sier Høie. Må jo ha et styre som vet hva de skal stille spørsmål om da. Nå er Svein Gjerdrem 68 år og ny styreleder har han noe som helst kompentanse hvilken IKT spørsmål han kan spøre om. Dagleg ledere kan jo si hva han vil for styreleder vet ikke hva det innebærer og slik kan vi gå nedover adm.dir. i Ous langt opp i 60 åra må bare stole på sin IKT dir.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!