VARSLER TILTAK: Til sammen er helse viet syv sider i regjeringsplattformen, og legemidler har fått et eget kapittel. Foto:

Slik vil regjeringen satse på legemidler

Regjeringen varsler handlingsplan for kliniske studier og hurtigløp for godkjenning av legemidler. LMI er svært fornøyd.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VAKSINE-STYRKING: – Det omfattende helsekapittelet er et tydelig tegn på at denne regjeringen mener alvor med helse, sier Sveinung Stensland (H). Styrket forskning på vaksiner er ett av tiltakene. Arkivfoto

– Sundvollen-erklæringen var den første regjeringserklæringen der det var egne punkter om legemidler. I den nye regjeringsplattformen er det et helt kapittel, sier en svært fornøyd Sveinung Stensland, som er helsepolitisk talsperson i Høyre.

I valgkampen lovte Stensland at det skulle komme en handlingsplan for kliniske studier. Nå er dette nedfelt i regjeringsplattformen.

– Norge var langt fremme på kliniske studier på 80- og 90-tallet, og har gode forutsetninger, men dessverre har det vært for lite samordnet og koordinert. Jeg håper denne utviklingen vil snu med en konkret og forpliktende handlingsplan, sier Stensland.

– Håper de ser til Danmark
Også Legemiddelindustrien (LMI) er godt fornøyd med tiltaket.   

– Det er veldig positivt at regjeringen ønsker en handlingsplan for kliniske studier. Vi har etterlyst dette lenge, og det er gledelig at de nå vil få det på plass. Det blir et viktig steg for at Norge skal være konkurransedyktige for å tiltrekke seg kliniske studier fra legemiddelindustrien, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

– Vi håper de ser til Danmark, der har de en offentlig/privat handlingsplan for klinisk forskning, som er veldig konkret og målbar. Den legger klare føringer og det er først når man blir målt på noe, at resultatene kommer, sier Bekkemellem, som håper å få komme med innspill til arbeidet.

Hurtigløp for godkjenning
I regjeringsplattformen til Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet går det også at man skal «effektivisere metodevurdering og beslutningsprosesser i helsetjenesten» og «innføre et hurtigløp for godkjenning av nye legemidler».

– Noen legemidler haster mer enn andre å få vurdert, sier Stensland, som sier det blir opp til departement og forvaltning å utrede hvordan et slikt «hurtigløp» skal se ut.

Bekkemellem skryter av den nye regjeringserklæringen.

– Dette er svært lovende signaler fra den kommende regjeringen av flere grunner. For det første er det i seg selv gledelig at regjeringen vier et helt avsnitt i sitt styringsdokument til legemidler. Dernest er det positivt at den her vektlegger innovasjon så sterkt som den gjør, og her anerkjenner at det er gjennom offentlige anskaffelser at pasienters tilgang til nye legemidler i realiteten bestemmes. Dette er noe LMI har tatt opp med både Regjeringen og Stortinget over lengre tid. På den bakgrunn forventer LMI at det må bli endringer i måten det offentlige kjøper legemidler, og vi ser fram til å samarbeide med regjeringen om å oppfylle de gode målsettingene i regjeringserklæringen.

Dette er avsnittet om legemidler i regjeringserklæringen:

  • Styrke forskningen på vaksiner.
  • Sikre riktig bruk av legemidler.
  • Ta nye legemidler raskere i bruk.
  • Effektivisere metodevurdering og beslutningsprosesser i helsetjenesten.
  • Sikre at legemiddelpolitikken, herunder innkjøp av legemidler, bidrar til forskning og innovasjon.
  • Legge frem en handlingsplan for kliniske studier i Norge.
  • Redusere belastningen av egenandelene ved å holde dem på et moderat nivå, samtidig som man forbedrer skjermingsordningene for kronisk syke.
  • Innføre et hurtigløp for godkjenning av nye legemidler.
Powered by Labrador CMS