Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Gettyimages

Mange har smerter ett år etter intensivbehandling

38 prosent av pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling har smerter ett år etter. - Det er ingen systematisk oppfølging av disse pasientene i dag, sier forsker Anne Kathrine Langerud.

Annons:

I studien har Langerud sett på hvilke symptomer pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling har tre måneder og ett år etter. Studien er publisert i Nursing in critical care.

– Smerte og søvnproblemer var de mest vanlige symptomene ett år etter, sier Langerud.

Smerter i skuldrene
46,5 prosent av pasientene hadde søvnproblemer etter ett år, og 38,2 prosent hadde smerter. Dette var bare en liten bedring sammenlignet med andelen som hadde disse symptomene tre måneder etter innleggelsen.

Det var mest vanlig med smerter i skuldrene.

– Også en studie fra England har gjort dette funnet, og der mener man at det kan ha sammenheng med at mye invasivt utstyr benyttes i hals- og nakkeregionen. Vi vet jo også at disse pasientene har ligget i sengen i en periode, og kanskje har hatt lavt aktivitetsnivå både under intensivoppholdet og etter sykehusoppholdet, sier Langerud.

Søvnproblemer
Tidligere forskning har vist at disse pasientene har søvnforstyrrelser også på intensivavdelingen.

– Det er mulig dette også påvirker søvnen i etterkant, sier hun.

Angst og depresjon
Langerud så også at 20 prosent slet med angst eller depresjon, 13,8 prosent hadde unormal tretthet og 15,1 prosent posttraumatisk stressyndrom etter ett år.

– Når det gjelder disse symptomene ligger norske pasienter faktisk bedre an enn andre europeiske studier har vist, sier Langerud.

Påvirker helsen
Pasientene var innlagt på intensivavdeling av mange ulike årsaker.

– De har vært gjennom en alvorlig sykdomsperiode. De har trolig mistet muskelmasse, og mange trenger rehabilitering. Dette kan påvirke både deres mentale og fysiske helse, sier Langerud.

Ønsker poliklinisk tilbud
I Norge har vi ingen systematisk intensivpoliklinikk som kan følge opp disse pasientene.

– Flere steder i Europa finnes det slik oppfølging, hittil har ikke forskning vist at det går bedre med de pasientene som får et slikt tilbud. Men jeg mener en eller annen form for oppfølging ville vært lurt, gjerne en tverrfaglig poliklinisk modell, sier Langerud.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat