Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
– Denne undersøkelsen viser at det er masse uutnytta potensiale blant de ansatte, sier Ragnhild Lied, leder i Unio. Foto: Bo Mathiesen

– Ikke en god følelse å kjenne at man er utdatert

En ny rapport fra Unio viser at hele 40 prosent av medlemmene i helseforbundene ikke tror de vil ha tilstrekkelig teknologisk kompetanse om 5-10 år. 

Publisert: 2017-12-20 — 06.00

– Denne rapporten viser at man må investere i ansatte for å få de til å bli i jobben lengst mulig, sier Ragnhild Lied, leder i Unio, Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede til Dagens Medisin.

De har brukt rådgivingsselskapet Ny Analyse for å kartlegge hvilke erfaringer deres medlemmer i de fire helseforbundene Norsk Sykepleierforbund, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund og Norsk radiografforbund har med bruk av ny teknologi.

– Høyt tall
Rapporten viser at de ansatte ønsker å holde seg faglig og teknologisk oppdatert, men at så mange som 40 prosent likevel ikke tror de vil ha tilstrekkelig kompetanse på disse områdene om 5-10 år. 27 prosent av de spurte opplever også at de i dag henger etter faglig sett på ny teknologi og digitalisering.

– Det er et høyt tall, særlig for en gruppe arbeidstakere som i utgangspunktet er godt kompetente. De er vant til å utvikle seg og ta i bruk nye hjelpemidler som kommer i helsesektoren, men nå skjer ting fortere og raskere enn før, sier Unio-lederen.

Gir verdiskapning
Halvparten av de ansatte oppgir at det er manglende avsetting av tid til opplæring i teknologi. Lied mener arbeidsgiverne må ta ansvar.

– Mange av disse er ansatte i kommunal sektor. I rapporten kommer det også frem at dersom alle de yrkesaktive medlemmene i Unios fire helseforbund står ett år lenger i jobb, så gir dette en samlet verdiskapning på rundt 37 milliarder kroner. Å investere i deres kompetanse vil dermed raskt lønne seg, sier Lied.

Hun trekker også frem at det er viktig for den psykiske helsen til arbeidstakere å føle at de blir investert i og at de er relevante.

– Dette er en gruppe som er kjent for å være dyktige i jobben sin, og da er det ikke en god følelse å kjenne at du er utdatert. Det er ikke en verdig avgang når man skal gå av med pensjon, og forskning viser også at det kan gi negative utslag på helsen til den enkelte. Arbeidsgiver må begynne med kompetanseheving lenge før den følelsen trer inn, sier Lied.

– Potensiale
I rapporten kommer det også frem at helsearbeiderne selv ønsker å være teknologisk oppdatert.

– Det viser jo at her er det et enormt potensiale, man må ikke motivere de ansatte, de er allerede motivert. Arbeidsplasser som har tatt ny teknologi i bruk bidrar til kvalitetsutvikling, så her er det bare for andre arbeidsplasser å sette i gang. Denne undersøkelsen viser at det er masse uutnytta potensiale blant de ansatte, sier Lied. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!