Håkon Strøm Nordnes (til venstre) og Rasmus Johansen har vært i arbeid som psykologer med lisens i to år og har gjennomført veiledet praksis i lisens. Foto: Privat

Frykter å ikke bli vurdert individuelt

– Hvis vi må gjennom de kompetansehevende tiltakene som er lagt frem, så vil det bli repetisjon på det vi allerede har gjennomgått.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratet ba tidligere i år de fire norske universitetene med profesjonsutdanningen i psykologi, utrede et forslag til såkalt «kompetansehevende tiltak» for de psykologistudentene som har studert ved ELTE i Ungarn, og som fortsatt er i uvisse om de til slutt vil ende opp med gyldig autorisasjon i Norge eller ikke.

I november ble det klart at de kompetansehevende tiltakene innbar et kurs på omtrent ett år for psykologene som allerede er i jobb på lisens, og en 2,5 års lang ekstrautdanning for de tidligere ELTE-studentene som ikke rakk å søke om lisens før Helsedirektoratet la om sin godkjenningspraksis i 2016.Tidligere denne måneden ble det klart at helsedirektoratet støtter disse tiltakene

– Vil bli repetisjon
To av psykologene som vil bli berørt av tiltakene fra Helsedirektoratet, er Håkon Strøm Nordnes og Rasmus Johansen. De har vært i arbeid som psykologer med lisens i to år og har gjennomført veiledet praksis i lisens. Nå frykter de at Helsedirektoratet ikke vil vurdere deres saker individuelt, men sende alle de tidligere ELTE-studentene som har fått innvilget lisens gjennom det samme løpet.

– Dessverre sitter vi med inntrykk av at forslaget lagt frem av universitetene vil bli vurdert på gruppenivå og ikke individnivå. Våre advokater har ettersendt dokumentasjon på kurs til Helsedirektoratet for å illustrere det som har blitt oppnådd av erfaring og kompetanse. Hvis vi må gjennom de kompetansehevende tiltakene som er lagt frem, så vil det bli repetisjon på det vi allerede har gjennomgått, sier Håkon Nordnes, som selv har en seksårig grad i psykologi.

Han mener forslaget som er lagt frem ikke tar høyde for at enkelte av de tidligere ELTE-studentene har jobbet som psykologer i to år og samlet betydelig mer praksis enn hva norske studenter får. Forslaget tar heller ikke hensyn til om kandidatene har en fem eller seks års lang utdanning, påpeker han. 

– Samtidig med at de setter i gang disse tiltakene får vi også utvidet lisensperioden vår. Det fremstår lite gjennomtenkt at de gjør dette samtidig som de sår tvil om at vi er skikket til å jobbe som psykologer, sier Nordnes.

–Vil bruke åtte-ni år
Nordnes og Johansen vet fortsatt ikke hvordan deres utdannelse vil bli vurdert av Helsedirektoratet, og om de fortsatt må gjennom alle de åtte samlingene.

– Denne usikkerheten skaper en belastning for oss personlig, men saken har også ført til en uheldig polarisering i vår egen faggruppe. Som utenlandsstudenter forstår vi at enkelte tiltak kan være nødvendig før man får autorisasjon i Norge, men når det blir så banalt og så dårlig kommunisert som dette, så forsvinner mye av rasjonaliteten, sier Johansen og legger til:

– Hvis vi må gjennom ett år med kompetansehevende tiltak, så vil det betyr at mange av oss har brukt åtte til ni år for å oppnå autorisasjon i Norge. 

– Får brukt individuelle erfaringer
På spørsmål fra Dagens Medisin om Helsedirektoratet vil sørge for en individuell vurdering av de 16 tidligere ELTE-studentene som nå arbeider under lisens, svarer divisjonsdirektør Karin Straume: 

– Disse kandidatene har fått tilbud om kompenserende tiltak som vil bestå av fellessamlinger og et opplegg som hovedsakelig er likt for gruppen. Opplegget skal imidlertid ta utgangspunkt i den praksisen de nå jobber i, slik at de får brukt egne individuelle erfaringer.

– De tidligere ELTE-studentene reagerer på at de får forlenget lisensperioden sin, samtidig som de er nødt til å gjennomføre kompetansehevende tiltak og dermed opplever at det blir sådd tvil om de er skikket til å jobbe som psykologer. Er dere enige i at dette kan fremstå ulogisk?

– Vi synes ikke dette er ulogisk så lenge de jobber under veiledning. Vi har videre forlenget lisensperioden slik at de skal kunne være i arbeid mens de gjennomfører de kompenserende tiltakene. Når de har gjennomført tiltakene og fått autorisasjon, burde det ikke være noen tvil om at de er skikket som psykologer, svarer Straume. 

– De behandler oss på gruppenivå
Johansen og Nordnes er ikke fornøyde med svarene fra direktoratet: 

– Helsedirektoratet svarer ikke på problemstillingen, vi savner fremdeles en individuell vurdering av våre søknader på autorisasjon. I Håkons lisensvedtak står det at han har en 5-årig utdanning selv om han har 6-årig utdanning. Det viser at de behandler oss på gruppenivå og ikke engang har gjort en individuell faglig vurdering av oss. At det skal settes strek over et helt år av utdanningen til noen bare fordi Helsedirektoratet ikke ser på sakene individuelt synes vi er uholdbart.

Powered by Labrador CMS