RIKTIG RESSURSBRUK: – Problemstillingen ved OUS representerer de tyngste innsatsfaktorene for å forbedre helsetjenesten og for å bruke ressursene riktig, mener Ingvil Kjerkol (Ap), medlem av helse- og omsorgskomiteen i Stortinget. Arkivfoto Foto:

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen

– Hvis helseministeren hadde brukt like mye tid på gode arbeidsforhold i sykehusene som på fritt behandlingsvalg, kunne vi tatt vi tatt det nødvendige løftet, mener Ap-politiker Ingvil Kjerkol.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Halvparten av Oslo universitetssykehus (OUS) sine leger i spesialisering (LIS) risikerer ifølge Ylf-tillitsvalgte å miste både jobben og muligheten for å fullføre de siste månedene av spesialistløpet sitt.

Årsaken er ifølge de tillitsvalgte OUS sin manglende utlysning av vikariat. Ylf viser til at bare 20 prosent av legene i spesialisering har fast ansettelse.

Les også: OUS: – Vi skviser ikke ut leger

– Må ta ansvar
– Det er en stor jobb som gjenstår når det gjelder ansettelsesforhold ved norsk sykehus. Myndighetene må ta ansvar for at arbeidsgiverne legger til rette for ansettelser og for spesialistutdanning, mener Ingvil Kjerkol (Ap), Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson.

– Bent Høie må på banen. Hvis helseministeren hadde brukt like mye tid på gode arbeidsforhold i sykehusene som på fritt behandlingsvalg, kunne vi tatt vi tatt det nødvendige løftet, i samarbeid med Legeforeningen og Spekter. Jeg vil minne om at noe av det stortinget var aller mest opptatt av i behandlingen av Nasjonal Helse- og sykehusplan var økt fokus på kultur og ledelse, sier Kjerkol Til Dagens Medisin.

Nye runder
Hun mener forutsigbarhet er avgjørende for legene.

– LIS-ene skal ha trygghet. LIS-ene skal være i et løp hvor de ser lys i tunnelen og vet at de får fast jobb. Når vi ser slike saker som denne ved OUS dukke opp, må det gås nye runder for å finne ut hvordan situasjonen kan løses. Det er nødvendig for å klare å rekruttere det antallet leger vi trenger, for å kunne tilby helsehjelp i verdensklasse. Gode og trygge arbeidsforhold den mest åpenbare innsatsen for god rekruttering, sier Kjerkol og legger til:

– Legene strekker seg veldig langt når det gjelder arbeidstid, men de skal ikke trenge å bruke all sin tid på kjempe for en jobb og for en spesialistutdanning.

Departementet bør gi Helse Sør-Øst og OUS beskjed om at dagens praksis ved OUS er uakseptabel. Kjersti Toppe (Ap), nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité

– Handler om ledelse
Ap-politikeren mener de problemene som kommer frem ved OUS er et definert ledelsesansvar.

– OUS må utlyse stillinger, ha åpne prosesser og bruk av fast ansettelse som en hovedregel. Og det er overordnet at LIS-ene får en utdanningsplan. Dette, samt å sikre at sykehuset har nødvendig kompetanse på kort og lang sikt, er et lederansvar. Ut fra situasjonsbeskrivelsen er det ikke åpenbart at det trengs regelendringer, selv om jeg ikke utelukker at det kan trengs. Mye handler om ledelse, mener Kjerkol, som er medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Hva tenker du om ansvaret utover det OUS selv har?

– Dette må også adresseres til de som har det politiske ansvaret. Høie må selvsagt respektere, men ikke gjemme seg bak, partssamarbeidet mellom Legeforeningen, Ylf og Spekter. Problemstillingen ved OUS representerer de tyngste innsatsfaktorene for å forbedre helsetjenesten og for å bruke ressursene riktig.

– Kynisk arbeidsgiverpolitikk
Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Helse- og omsorgskomitéen i Stortinget, sier situasjonen er uvirkelig, med tanke på avtaler og regelverk om at midlertidigheten hos yngre leger skulle bort. I likhet med Kjerkol, mener hun helseministeren må på banen.

– At det er midlertidighet og usikkerhet som fortsatt råder, etter at det ble bestemt at alle LIS skal ha fast jobb, er både uvirkelig og veldig alvorlig. Dette virker ikke å være i tråd med regelverket, og er i beste fall en kynisk arbeidsgiverpolitikk, sier Toppe til Dagens Medisin.

– Hvem har ansvaret?

– Først og fremst ledelsen ved OUS, men også Helse Sør-Øst – dette gjelder jo hele spesialiseringssystemet. Dette er en form for systemfeil som også må håndteres fra politisk hold. Det er departementet som er styringslinjen oppad, og det ligger et klart ansvar hos helseminister Bent Høie, svarer Toppe og utdyper:

– Stortinget har hatt stort fokus på faste stillinger generelt i oppdragsdokumentene. Og vi tatt opp dette med yngre leger spesielt og med gravide leger. Vi har også diskutert varsling og pasientsikkerhet opp mot faste stillinger. Så problemstillingene er adressert til både statsråden og regjeringen. Departementet bør gi Helse Sør-Øst og OUS beskjed om at dagens praksis ved OUS er uakseptabel og at utfordringene ikke kan løses ved å skubbe ut leger som har gått i årevis i vikariat.

– Uakseptabelt
Toppe viser til at det nå er de mest erfarne LIS-ene som forsvinner ut.

– Vi har mangel på flere legespesialister som vi har utdannet selv, og det er stort behov for spesialister i mange fagfelt. Vi kan ikke ha en praksis som eventuelt fører til at legene står uten jobb og uten fullført utdanning.

– Dette rammer leger som har gått i vikariat hele veien og viser at vi har et system som har vært og som er uakseptabelt. OUS kan si de gjøre det ut fra gode intensjoner, men dette vil ramme de som har gått i vikariat hele veien. Det går ikke an – det må være anstendighet i OUS, mener Toppe.

Oversikt
Hun legger derimot til at hun ser utfordringen ved å gi fast ansettelse til alle, og at løsningene ikke skjer over natten.

– Men OUS kan ikke være så kyniske mot de som allerede er i systemet. Det må være mulig å sikre dette i en overgangsfase, sier Sp-politikeren.

Toppe mener det også er et problem at LIS-ene ikke får noen utdanningsplan.

– Dette må følges opp av OUS. Ved å gi alle LIS-ene en slik plan, vil OUS også få en bedre oversikt.

Powered by Labrador CMS