TØR IKKE: Få av legene og medisinstudentene som har opplevd trakassering eller overgrep har turt å varsle – og de som har sagt fra er møtt med liten eller ingen handling. Illustrasjonsfoto: Gettyimages Foto:

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen

Hver femte kvinnelige lege og medisinstudent har opplevd overgrep eller seksuell trakassering fra andre ansatte, ifølge en undersøkelse Aftenposten omtaler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I en lukket Facebookgruppe er cirka 120 historier fra kvinnelige leger og medisinstudenter delt. Aftenposten gjengir flere av dem i avisen fredag under hashtagen #utentaushetsplikt.

I alt 3200 kvinnelige leger og studenter har skrevet under på oppropet #utentaushetsplikt, og 11.000 leger og studenter er med i Facebookgruppen. 2900 av 11.000 medlemmer i den lukkede Facebookgruppen har svart på en spørreundersøkelse.

Aftenposten viser til at én av fem kvinnelige leger og medisinstudenter som har rapporterer å ha opplevd overgrep eller seksuell trakassering fra andre ansatte i norsk helsevesen.

Les også: 4 av 10 kvinnelige leger i sverige utsatt for sex-trakassering

Tør ikke varsle
Dette er én av historiene som gjengis i avisen: «Jeg var turnuslege og ble invitert på bakvaktens kontor mens jeg var på vakt. Plutselig var det hender under sykehusklærne. Stiv av skrekk – dytter ham bort.

«Bare litt til», var svaret. Han holder meg fast. Jeg klarer å rive meg løs. Blir sint og løper opp i mottak. Sa ingenting. Hvordan resten av vakten føltes, kan man jo forestille seg. Jeg sa ifra dagen etter. Ble møtt av skuldertrekk og «ja, han bare er sånn». Det verste av flere tilfeller, jeg glemmer det aldri.»

De to legene som står frem i Aftenposten er Guro Haugen Fossum (39) og Johanne Sundby (66) at få av kvinnene som har opplevd dette har turt å varsle – og de som har sagt fra er møtt med liten eller ingen handling.

Sundby og Fossum mener en del eldre leger bruker seksuell trakassering som maktmiddel og tror den mannsdominerte kulturen overføres fra de eldre legene til de yngre.

Begge legene understreker overfor avisen at de aller fleste mannlige kolleger er skikkelige og respekterer sine kvinnelige kolleger, men at alle avdelinger i helsesektoren må jobbe med å endre den gjennomgående ukulturen.

Powered by Labrador CMS