Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Biogen kan ikke love lavere pris

Biogen er ikke enig i at SMA-medisinen Spinraza er priset uetisk høyt.

Publisert: 2017-10-23 — 16.06 (Oppdatert: 2017-10-23 — 16.36)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Mandag sa Beslutningsforum nei til å ta i bruk legemidlet nusinersen (Spinraza) til barn med Spinal muskelatrofi (SMA). Årsaken er at prisen er «uetisk og uanstendig høy», ifølge de administrerende direktørene.

– Opptrer Biogen uetisk i denne saken?

– Nei, Biogen har valgt å gå inn på et område som kalles sjeldne sykdommer. Vi sitter nå med den aller første medisinen til denne typen pasienter. Det er ikke hva vi kaller uetisk, sier administrerende direktør Kristin Nyberg i Biogen Norge AS.

Ble spurt om å bidra
Ti norske barn har allerede fått prøve legemiddelet gratis i en testperiode, men nå har legemiddelselskapet sagt stopp – og overlater til myndighetene å betale.

– Er det greit å presse pris på bekostning av syke barn?

– Helse Sør-Øst ønsket å ta i bruk medisinen før markedsføringstillatelse forelå, og søkte og fikk lov av Legemiddelverket. Vi ble spurt om å skaffe studiemedisinen til veie for kroner null i denne perioden. Vi var, fra første stund, tydelig og klare til alle involverte, om at dette ikke ble videreført når markedsføringstillatelsen forelå, sier Nyberg.

Medisinen er blant verdens dyreste, og hver behandling koster nesten én million kroner. Det første året trenger barna om lag syv behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt vil dette til sammen koste Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge metodevurderingen fra Statens legemiddelverk.

Forsvarer prisen
Beslutningsforum oppfordret mandag legemiddelselskapet til å «vurdere etikken» i pristilbudet, men Biogen kan ikke love at de reduserer prisen.

– Det kan jeg ikke kommentere nå, sier Nyberg.

Hun forsvarer prisnivået, og forteller at prisen er bestemt ut fra tre deler.

– Vi ser både på produktets egenverdi, hva den betyr for samfunnet og det bedriftsøkonomiske. Forskning og utvikling koster veldig mye, sier Biogen-direktøren.

– Har tatt ansvar
– Dere har utviklet en medisin som fungerer godt for disse barna. Hva slags ansvar føler du for at denne medisinen faktisk kommer til nytte?

– Vi har allerede tatt et ansvar ved å sørge for at den eksisterer. Nå ønsker vi en tett og god dialog for å få medisinen ut til sykehuset og pasientene. Det haster, sier Nyberg.

– Du sier det haster, men vil likevel ikke redusere prisen?

– Vi har allerede et tilbud liggende, og det er fremdeles gjeldende. Vi ønsker nå dialog med involverte parter og Beslutningsforum for å diskutere dette videre.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Remi Andersen 25.10.2017 17.22.48

  Hadde jeg vært medisinsk direktør i Biogen hadde jeg gått hjem og skammet meg. Dette er utnyttelse av menneskeskjebner og felles skattemidler for egen beriking av verste grad. Kr 7.000.000,00 for et års behandling(første år) tilsvarer medisinbruken til mer enn 1500 eldre på sykehjem... Jeg oppfordrer alle leger til å be medisinfirmaet skjerpe seg og unngå deres medisiner så langt det er medisinsk forsvarlig-og takker norske myndigheter for å stå opp i kampen mot hensynsløs prissetting.

 • tk 25.10.2017 15.54.39

  Forskning og utvikling. Det brukes mer penger på markedsføring og smøring enn forskning i legemiddelfirmaene. De sier de har tatt et ansvar for at legemiddelet eksisterer, men det er pasientorganisasjonen som tok tak i problemet og skaffet de første midlene og iverksatte prosessene. Det var et annet legemiddelfirma inne i starten. Kvalm å høre at de "tar æren" av å kjøpe en rettighet. Legemiddelets "egenverdi"- ja det eneste som finnes og da tar hundrevis av % over kost. Samfunnsøkonomisk- ja det berører ikke så mange så da tenker de at da kan vi ta MYE for det forsvinner i det store regnestykket. Fy søren for en bransje. Den mest lukrative bransjen i verden med høyeste fortjenestemarginer.

 • tk 25.10.2017 15.47.56

  når Universitet og pasientorganisasjoner forsker frem medisiner, så kan de ikke selge til en leverandør, men burde med en gang selge til flere for videreutvikling, eller så må rett og slett det offentlige etablere egne selskap og videreutvikle medisiner og benytte de til "selvkost". Jeg tror ikke noe på denne bransjen som er blitt helt uetisk i sine forventninger og fortjeneste og lønn. Jeg er ganske sikker på at "kostnadene" ved kliniske forsøk og etablering av medisinen (som i dette tilfellet ble avbrutt da det var uetisk ikke å gi kontrollgruppen også medisin) vil være mye, mye lavere enn det legemiddelfirma påstår at det koster med kliniske forsøk.

 • Lege 23.10.2017 21.37.56

  Dette var Shkreli!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!