ENDRER KVINNENES LIV: - Dette er farefulle operasjoner som endrer livet til kvinnene så til de grader, sier Kreftforeningens Anne Lise Ryel, som bistår kvinnene med gratis rettshjelp. Foto: Vidar Sandnes

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

Ti av de 21 kvinnene som feilaktig fikk operert bort bryst og eggstokker har tatt kontakt med Kreftforeningen. Flere får erstatning av Norsk pasientskadeerstatning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I februar i år skrev Dagens Medisin at 21 kvinner feilaktig fikk operert bort bryst eller eggstokker, eller begge deler, etter at Oslo universitetssykehus feiltolket et gen som et kreftgen.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen ba kvinnene som var blitt utsatt for de feilaktige operasjonene om å henvende seg til dem for å få gratis rettshjelp, dersom de ønsket det.

– Rystet
Ryel uttalte at hun var rystet da saken kom for dagen: 

 – Dette er noe av det mest sjokkerende jeg har hørt. Fordi: Dette er en av de virkelig alvorlige operasjonene man kan ta. Etter en slik operasjon kommer kvinner i overgangsalderen 20 år før de skal, og etter operasjon kan de ikke bli gravid og stifte familie. Mange venter til de har fått barn, men andre venter ikke. Dette er veldig inngripende. Det er farefulle operasjoner som endrer livet til kvinnene så til de grader, sa Ryel.

Hentet inn dansk ekspert
Som Dagens Medisin skriver, er det en dansk sakkyndig som skal granske saken. Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden, sier saken er særs krevende og at de derfor måtte ut av landet for å hente ekspertise.
Fram til nå har til sammen ti kvinner henvendt seg til Kreftforeningen: Åtte av dem ønsket videre hjelp. Seks av dem har tatt saken til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) for å få erstatning. To av kvinnene ønsker ikke å ta saken til NPE, men klager til Fylkesmannen.

Videre opplyser Kreftforeningen at to av kvinnene vil vurdere å ta saken videre til NPE og Fylkesmannen, men at kvinnene var mest opptatt av at Kreftforeningen jobber politisk for at dette ikke skal skje igjen.

Flere får erstatning
– Vi hjelper disse kvinnene på den måten de vil ha hjelp. Vi har gitt råd og veiledning om rettslige, menneskelige og medisinskfaglige ting. Vi har mye kunnskap om det rettslige; det er komplisert å forholde seg til dette.

Ryel viser til at pasienter som har blitt utsatt for slike feil, har følgende valgmuligheter, ut over ikke å gjøre noe: Søke erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) eller klage til Fylkesmannen. Der får man eventuelt bekreftet at det har skjedd en feil, men det utløser ingen erstatning.

NPE opplyser at fem av de 21 kvinnene som ble rammet, har søkt om erstatning. Fire av dem har nå fått medhold, og ytterligere én sak er til behandling. NPE utelukker ikke at flere saker er på vei inn til dem, som ikke er blitt registrert ennå.

Powered by Labrador CMS