Vil gi kvinnene rettshjelp

DM-TV: Kreftforeningens generalsekretær ber nå kvinnene som er blitt operert på feil grunnlag om å ta kontakt. Kreftforeningen vil bistå dem med rettshjelp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, sier hun er rystet over saken med de 21 kvinnene som har fått fjernet bryster og eggstokker på feil grunnlag.

– Dette er noe av det mest sjokkerende jeg har hørt. Fordi: Dette er en av de virkelig alvorlige operasjonene man kan ta, sier sier Ryel til Dagens Medisin. 

– Når du får vite at du har arvelig kreft, gjør dette noe med deg psykisk: Du vet at du har en tante eller mor som har dødd av kreft før deg.
Se videointervju med Ryel øverst i saken.

«Veldig inngripende»
– Etter en slik operasjon kommer kvinner i overgangsalderen 20 år før du skal, og etter operasjon kan de ikke bli gravid og stifte familie. Mange venter til de har fått barn, men andre venter ikke. Dette er veldig inngripende. Det er farefulle operasjoner som endrer livet til kvinnene så til de grader.
– Du gjør bare en slik operasjon sett opp mot viten om at du har arvelig kreft, og det du har sett og gjennomlevd – nemlig at noen i nær familie har dødd av det. Da må rådene du får, være sikre, sier Ryel.

«Flere lag av sjokk»
– Jeg trodde ikke det var mulig: Hvis jeg går på apoteket, får jeg ikke ut noe uten at to personer sjekker resepten. Så i denne saken burde det være ti ganger med kontrollpunkter. 

Ryel er også svært kritisk til at OUS ventet i over to år med å varsle Helsetilsynet. 

– Jeg har flere lag av sjokk; Selvsagt skulle dette ha vært varslet med en gang. Man kan ikke reversere det som har skjedd, men du plikter å varsle for å finne ut av det – og for å kunne gjøre noe for pasientene. 

– For øvrig mener jeg at det å kalle dette for «en glipp», mildt sagt er et understatement. Jeg ville ha valgt en sterkere formulering.

– Jeg er også opprørt over at OUS-fusjonen brukes som en mulig forklaring på at dette har skjedd. Det vi snakker om her, forutsetter at man har så sikre rutiner på hvordan man tolker slike ting at om man hadde gjort det i Tromsø, i Kina eller Oslo, skulle man ha hatt samme resultat. Det holder ikke å skylde på fusjoner eller dårlig IKT. 

Tilbyr rettshjelp
Ryel er nå interessert i å komme i kontakt med de aktuelle kvinnene, og hun forsikrer at de vil være anonyme. 

– Vi har i Kreftforeningen et godt rettshjelpstilbud. Dette vil jeg gjerne formidle. Jeg føler med dem, og vi vil gjerne bistå om vi på noen måte kan hjelpe rettslig, eller for eksempel med å klage til Norsk pasientskadeerstatning.

Etter det Dagens Medisin får opplyst, er det nå tre pasienter som har klaget inn saken for Norsk pasientskadeerstatning (NPE). 

Saken skal drøftes på kommende møte i Nasjonalt råd for prioritering, der også Anne Lise Ryel er medlem.

Powered by Labrador CMS