VIL HA MJØSSYKEHUS: For tredje gang på fem år foreslår toppledelsen i Sykehuset Innlandet å bygge et nytt hovedsykehus. Denne gangen er det administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Alice Beathe Andersgaard, som gir sin innstilling til styret om nytt sykehus. Foto: Arkivfoto

Vil bygge nytt sykehus i Innlandet til 8 milliarder

– Mjøssykehuset blir et knutepunkt, mener den administrerende direktør ved Sykehuset Innlandet HF.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Alice Beathe Andersgaard, administrerende direktør ved Sykehuset Innlandet HF ga fredag sin innstilling til styret: Å samle spesialiserte tjenester innenfor somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling i et nytt sykehus ved Mjøsbrua, det såkalte Mjøssykehuset.
Tredje gang på fem år
– Videreutvikling av lokale og prehospitale tjenester skal sørge for at sykehuset er til stede for pasienter i hele Innlandet, heter det i direktørens innstilling.

Det er tredje gang på fem år at toppledelsen i Sykehuset Innlandet anbefaler at det bygges nytt hovedsykehus, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Åtte milliarder
Anslagsvis kapasitet er så langt beregnet til 600 enerom, 30-40 dagplasser, 45-50 rom for poliklinisk virksomhet, 10-15 operasjonsstuer med aktiivitet hele døgnet og 5-15 operasjonssstuer for dagbehandling.
Kostnaden er anslått til omlag åtte milliarder kroner. Det er den  foreløpige rammen som Helse Sør-Øst har satt.

– En samling av spesialiserte fagmiljøer i Mjøssykehuset gir gode forutsetninger for å tilby godt utbygde desentraliserte spesialisthelsetjenester, sier Andersgaard i en pressemelding.

Innlandet har store avstander og spredt bosetting.

– Den teknologiske utviklingen gjør at vi kan starte diagnostisering og behandling der pasienten er og på vei til sykehus i ambulansene, sier Andersgaard.
Hun mener godt utviklede prehospitale tjenester i kombinasjon med lokale tilbud og et sykehus med høy akuttmedisinsk kompetanse døgnet rundt, vil forbedre spesialisthelsetjenesten i Innlandet.

Utvikler dagens sykehus
Parallelt med planleggingen av Mjøssykehuset vil det foregå en utvikling av dagens somatiske sykehus.

Det skal utredes behov for tilpasset døgntilbud på ett eller to andre sykehus i Mjøsregionen, i tillegg til at det vil bli tilbud om poliklinikk og dagbehandling ved alle de fire sykehusene.

– Langt frem
– Vi har ikke alle svar i dag, men dette er en unik mulighet til å utvikle og tilpasse aktiviteten i eksisterende sykehus parallelt med planleggingen av Mjøssykehuset.

Hun understreker at det er langt frem til Mjøssykehuset står ferdig og at det dermed er god tid til forberedelser.

Idéfase
Sykehuset Innlandet la frem en idéfaseutredning i november 2016.

Våren 2017 ble det avholdt en høringsprosess hvor 107 instanser deltok, inkludert pasientorganisasjoner, offentlige instanser, fagforeninger, politiske partier og andre. Innstillingen fra administrerende direktør bygger, ifølge Sykehsuet Innlandet, på en helhetlig vurdering av den faglige utredningen og høringsinstansenes innspill.

Innstillingen skal behandles i styremøte 20. oktober. Den anbefalingen som vedtas i styret sendes videre til Helse Sør-Øst RHF.

Powered by Labrador CMS