– 44.000 kvinner lever etter å ha fått en brystkreftdiagnose

DEBATTEN: – Livskvaliteten blir betydelig redusert for dem som rammes hards, sier overlege Kristin Reinertsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ettervirkningene av å overleve brystkreft kan påvirke sosialt samvær, yrkesliv og de kan selv plages med smerter og andre plager, forklarer Kristin Valborg Reinertsen, overlege ved avdeling for kreftkbendling på Oslo universitetssykehus.
– For dem som rammes går det ut over flere aspekter ved deres liv, sier Reinertsen som har forsket på seneffekter etter brystkreft.
Seneffekter etter brystkreft er tema for årets rosa sløyfe-aksjon. Reinertsen diskuterer dette i ukens DMTV-debatt med Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.
– I dag er det over 44000 kvinner som lever etter en brystkreftdiagnose.

– Opptar mange
– Dette er et tema som opptar mange. Mange opplever at det er vanskelig å snakke om dette. De har kanskje fått beskjed om at de er friske fra kreften, men opplever at kroppen ikke er der den engang var, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.
– Mer oppmerksomhet rundt senskader, det mener vi er viktig. Da vi hørte det er godt over 40.000 som lever etter å ha vært gjennom brystkreftbehandling så er det jo et betydelig omfang. Vi vet også at antallet brystkreftpasienter kommer til å øke, derfor er dette en stor utfordring.
– Dette er folk i arbeidsdyktig alder. Da opplever mange at det blir vanskeligere å komme tilbake til jobb.
Han mener det er viktig å tilrettelegge for arbeidstakere på samme måte som man tilrettelegger for andre syke.

Må prioritere ressurser
Reinertsen påpeker at en ikke vet så mye om dagens behandlingsteknikker, fordi det man vet om seneffekter følgelig må studeres i etterkant.
– Vi kan se for oss at vi møter på andre seneffekter enn det vi kjenner i dag, sier Reinertsen, om hvordan man kan se for seg at dagens nye kreftbehandlinger vil påvirke fremtidens kreftoverlevere.
– Vi må bruke ressurser på å følge pasientene og registrere hva slags plager de får, påpeker Reinertsen.

Powered by Labrador CMS