Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ØKT KREFTRISIKO: Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med vekta, viser norsk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox

ØKT KREFTRISIKO: Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med vekta, viser norsk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Overvektige menn har høyere risiko for føflekkreft

Den gode nyheten er at vektreduksjon reduserer risikoen. Det viser ny, norsk forskning.

Annons:

I en ny, norsk studie finner forskere en klar sammenheng mellom overvekt og føflekkreft blant menn. Jo høyere Body Mass Index (BMI), jo større er risikoen for å få føflekkreft.

– Men vi gjorde også et annet interessant og gledelig funn – nemlig at risikoen går ned for de som reduserer vekten sin. De som gikk ned to kilo eller mer over en tiårsperiode reduserte risikoen sin med over 50 prosent sammenlignet med de som holdt en stabil vekt, sier postdoktor Jo Stenehjem i en pressemelding fra Kreftregisteret.

Over 290.000 personer har deltok i landsomfattende helseundersøkelser som pågikk fra tidlig på 70-tallet og fram til 2003. Studiedeltakerne har svart på spørreskjemaer, og de har blitt målt og veid i flere omganger. Blant disse personene var det fram til 2014 rundt 3000 som hadde utviklet føflekkreft.

FORSKEREN: Jo Stenehjem er postdoktor ved forskningsavdelingen hos Kreftregisteret.
Foto: Kreftregisteret

Ikke sammenheng hos kvinner
Resultatene fra studien ble nylig publisert i International Journal of Cancer. Ifølge Stenehjem er dette den første studien som viser sammenheng mellom vektreduksjon og føflekkreft blant menn.

Mens forskerne fant sammenheng mellom overvekt og føflekkreft blant menn, så de ikke tilsvarende hos kvinner. Forskerne tror det handler om at disse kvinnene i mindre grad eksponerer kroppen sin ute i sola. Overdrevet soling og solbrenthet er den største risikofaktoren for å utvikle føflekkreft.

I tillegg til fedme, fant forskerne også at høye personer har økt risiko for føflekkreft. Forskerne vet ikke sikkert hva som gjør at både høye og overvektige personer har økt risiko for føflekkreft. Noe av årsaken kan være at de med stor kropp har flere celler enn de med mindre kropp, som øker risikoen for at noen av cellene blir kreftceller.

Hormonpåvirkning
I tillegg tror forskerne at enkelte hormoner opptrer ulikt hos normalvektige og overvektige, som igjen kan ha sammenheng med kreftutvikling.

– Dette er noe vi trenger mer kunnskap om, sier Stenehjem.

Overvekt er en kjent risikofaktor også ved flere andre kreftformer, blant annet i mage og tarm.

– Våre resultater gir nok en grunn til å forsøke å holde seg normalvektig. Høyden vår får vi jo ikke gjort noe med, men det er mulig å gjøre noe med vekta – og da var det jo særlig gledelig å finne at overvektige menn som går ned i vekt samtidig reduserer risikoen sin for føflekkreft, sier Stenehjem.

Studien er finansiert av Kreftforeningen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!