Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

REISELEGE: Gunnar Hasle har ledet studien som er utført ved Reiseklinikken i Oslo. Her avbildet i regnskogen i Sulawesi.

REISELEGE: Gunnar Hasle har ledet studien som er utført ved Reiseklinikken i Oslo. Her avbildet i regnskogen i Sulawesi. Foto: Bo Mathisen

Norsk studie på kosttilskudd viste effekt på turistdiaré

En studie på kosttilskudd med galacto-oligosaccharider viste signifikant effekt på å redusere turistdiaré med en dags varighet.

Annons:

Å ta galacto-oligosaccharider (kosttilskuddet B-GOS) hadde statistisk signifikant effekt på å redusere tilfeller av turistdiaré, dersom kosttilskuddet ble tatt en uke før avreise og så lenge det ble tatt strengt etter anvisning. Det viser en norsk studie som er publisert i tidsskriftet Journal of Travel Medicine.

Studien er gjennomført av lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo, sammen med kolleger fra Reiseklinikken, Universitetet i Oslo og Vestre Viken.

– En kjempejobb
Hasle forteller at han fattet interesse for å studere hvordan kosttilskuddet fungerte etter å ha lest en tidligere studie som viste god effekt hos folk som var ute på lengre reiser.

– Da vi så at studien til Drakoularakou et al., som gikk på lengre reiser, tenkte vi at det burde være relativt greit å gjøre en klinisk studie her i Norge. Det har vi nå gjort over tre år og det har vært en kjempejobb, sier Hasle til Dagens Medisin.

Reiselegen legger ikke skjul på at de ved Reiseklinikken er stolte over å få publisert studien i et anerkjent tidsskrift.

523 inkludert
Forskerne undersøkte hvordan et såkalt prebiotisk kosttilskudd med galacto-oligosaccharider påvirker reisediaré.

Av 523 som deltok i studien, klarte 334 av de inkluderte å ta enten kosttilskuddet eller placebotabletten, etter regimet som var satt i studien. Det forutsatte at alle tok kosttilskuddet syv dager før de reiste til utlandet – og at de fortsatte å ta kosttilskuddet selv om de ble syke.

I gruppen som tok tablettene etter dette regimet var oddsratioen for å få turistdiare sammenlignet med placebogruppen på 0.56, og det var statistisk signifikant. I gruppen som sluttet å ta medisinen etter at de ble syke, var det ikke en statistisk signifikant effekt i å redusere forekomst av turistdiaré (0.65 i oddsratio), skriver forskerne i studien.

Tablettene viste imidlertid ikke noen effekt på hvor lenge diaréen varte, eller hvor mange ganger de undersøkte måtte på do. Kosttilskuddet viste heller ingen påvirkning på å forebygge diarésykdom som varte mer enn en dag, presiserer forskerne i artikkelen.

Hasle understreker at studien viser at det er mulig å lage en studie som undersøker om kosttilskudd virker.

Fastslår ikke virkningsmekanisme
I studien ba Hasle alle studiedeltakerne om å starte med medisiner fem dager før avreise. Bakgrunnen for det, er at den såkalte prebiotiske effekten som det er antatt setter i gang produksjon av ulike melkesyrebakterier i tykktarmen, tar fire til fem dager forklarer han.

I dataene i studien, så forskerne imidlertid ikke en effektfull virkning av kosttilskuddet før det hadde gått åtte dager. Derfor tror Hasle at det er en annen effekt som gir god virkning hos de som har prøvd kosttilskuddet.

– Det er påvist flere effekter på det medfødte immunforsvaret og jeg tror at det er oligosaccharidene som påvirker kroppens immunforsvar – slik at forekomsten av diaré går ned.

Akkurat hva som skjer i kroppen kan studien imidlertid ikke si noe om, ifølge Hasle.

– Hvordan det virker kan vi ikke si. Vi har bare undersøkt selvrapporterte data, påpeker Hasle.

Interessekonflikt : Gunnar Hasle opplyser til Dagens Medisin at han etter å ha avsluttet studien vil importere kosttilskuddet, for å selge det på Reiseklinikken.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!