Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

BRYSTKREFT: - Ikke alle små svulster er like, mener forskerne bak en ny studie om brystkreft i tidlig stadium. Studien er en av svært mange som presenteres på den store europeiske kreftkongressen ESMO i Madrid som starter til helgen. Dagens Medisin dekker kongressen i Madrid. Arkivfoto.

BRYSTKREFT: - Ikke alle små svulster er like, mener forskerne bak en ny studie om brystkreft i tidlig stadium. Studien er en av svært mange som presenteres på den store europeiske kreftkongressen ESMO i Madrid som starter til helgen. Dagens Medisin dekker kongressen i Madrid. Arkivfoto.

Studie: Selv små kreftsvulster kan være aggressive

En ny studie utfordrer antakelsen om at små kreftsvulster er mindre alvorlige.

Annons:

Det er en studie på pasienter med tidlig stadium av brystkreft, at forskere har funnet at nær en av fire små svulster var aggressive – og at disse pasientene hadde nytte av å få cellegift.

Risiko for spredning
– Resultatene våre utfordrer antakelsen om at små svulster er mindre alvorlige og ikke behøver cellegift etter operasjon, sier førsteforfatter Konstantinos Tryfonidis, som er forsker ved EORTC, European Organisation Research andTreatment of Cancer i Brussel, Belgia.  

– Nær én av fire av pasientene med små svulster har risiko for fjernmetastaser og har nytte av cellegift, sier medforfatter Fatima Cardoso i en pressemelding.

– Alle små svulster ikke like
– Dette var slående - fordi basert på kliniske kriterier alene, så kan man si at disse svulstene ikke er aggressive og at pasientene derfor ikke behøver cellegift. Men 24 prosent av små svulster hadde en aggressiv biologi, noe som viser at alle små svulster ikke er like, uttaler Cardoso.

Studien presenteres på den europeiske kreftkongressen ESMO 2017 i Madrid.

Dagens Medisin vil være tilstede på kongressen.

Les abstract her

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lege2 08.09.2017 20.49.00

  Litt underlig artikkel. Det er vel ingen som tror at agressive svulster begynner som store svulster, eller at mindre agresive svulster blir agressive når de når en viss størrelse? Poenget er vel at agressive svulster vokser raskere. Dersom man oppdager en svulst først når den har blitt stor er det større sansynlighet for at den vokser raskt, og dermed er agressiv. Det fremstår som selvsagt at også små svulster kan være agressive. Problemet er vel å identifisere disse svulstene. Studiens egentlige bidrag er å forsøke å øke vår evne til å predikere agressivitet ut i fra genanalyse. Dette vil forhåpentligvis kunne erstatte kreftsvulstens størrelse som predikator for agressivitet. På denne måten kan trolig færre kvinner utsettes for unødvendig kjemoterapi. Dvs vi behandler de som virkelig har nytte av det, uavhengig av svulstens størrelse.

 • Lege 07.09.2017 13.18.32

  ... og små knuter kan komme raskt, og mange oversees ved mammografi.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!