Mageplask for samhandling?

Alle vil ha samhandling, men få gjør noe med det. Gode pasientforløp krever tydelig lederskap og større oppmerksomhet på samhandling, men hvem har ansvaret for rehabiliteringstilbudet i kommunene?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund
Kåre Birger Hagen, professor og leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering
Turid Nygaard Dager, psykologspesialist og leder ved Nasjonal behandlingstjeneste for revmatologisk rehabilitering

MED SAMHANDLINGSREFORMEN ble ansvaret for rehabilitering i stor grad overført fra sykehusene til kommunene. I den siste tiden har varmtvannsbasseng blitt lagt ned ved flere sykehus uten at det har vært gode, planlagte samhandlingsprosesser med kommunene.

Dette har ført til at hundrevis av brukere og pasienter står uten et svært viktig tilbud for å mestre en krevende hverdag med en alvorlig, kronisk sykdom. Hvem har ansvaret for at dette skjer?

HELSETAP. Hovedbudskapet fra «The Global Burden of Disease Study» er at det ikke lenger er sykdommene vi dør av, men sykdommene vi dør med, som forårsaker det største helsetapet i Norge. Vi lever lenger, men de fleste av oss må regne med å leve med en kronisk sykdom eller skade i noen år.

I Norge er muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager, en av de viktigste årsakene til nedsatt helse og funksjonstap. Det er beregnet at muskel- og skjelettsykdommer koster Norge rundt 73 milliarder kroner hvert år. Kun 25 prosent er direkte kostnader til helsetjenester, mens resten er kostnader tilknyttet sykefravær og trygdeutbetalinger. Til tross for disse kostnadene havner mange fra denne pasientgruppen mellom blålysmedisinen og eldreomsorgen, og helhetlige og sammenhengende tiltak uteblir.

LOVFESTET RETT. Gode, effektive rehabiliteringstjenester og helhetlige pasientforløp er viktig for at enkeltmennesker kan leve et aktivt og selvstendig liv med en kronisk sykdom. Nasjonal strategi for habilitering- og rehabilitering 2008–2011 fastslår at personer med behov for rehabilitering har en lovfestet rett til rehabiliteringstjenester av forsvarlig kvalitet – og at rehabiliteringstilbudet skal utformes i samarbeid med brukeren og være tverrfaglig og planmessig.

Med samhandlingsreformen ble ansvaret for rehabilitering i stor grad overført fra sykehusene til kommunene. For den som har fått en kronisk sykdom, er det å ha trygghet og kunnskap om hva du selv kan gjøre for å leve godt med sykdommen, grunnleggende. Da er det viktig å møte helsepersonell med kompetanse på riktige tiltak i forhold den diagnosen pasienten må leve med.

SVAKE PROSESSER. Dessverre erfarer mange at veien til fagpersoner med riktig kompetanse er lang, og at hverdagen med kronisk sykdom er preget av usikkerhet. Selv om dagens medisiner gir mange flere muligheten til å leve aktive liv, er det behov for tilrettelagte tilbud som en del av en livslang mestring av kronisk sykdom. Gjennom Norsk Revmatikerforbunds tilbud i hele landet trener over 6000 personer i varmtvannsbasseng hver uke. I den siste tiden har varmtvannsbasseng blitt lagt ned ved flere sykehus uten at det har vært gode, planlagte samhandlingsprosesser med kommunene.

Alle vil ha samhandling, men få gjør noe med det. For å sikre gode pasientforløp, kreves det tydelig lederskap og større oppmerksomhet på samhandling. Det dreier seg om å sikre menneskers helse, forebygge funksjonstap for derigjennom å spare samfunnet for andre kostnadskrevende innsatser på lenger sikt. Nedlegging av tilbud i helseforetakene må samordnes med oppbygging av tilsvarende tilbud i kommunene.

LYTT TIL SPESIALISTENE! Hvis vi skal lykkes med samhandling, må ledere i helseforetak og i kommunehelsetjenesten tenke helhetlig, langsiktig – og på tvers av egne budsjetter. Helsemyndighetene må legge til rette for at det skal lønne seg å gjennomføre samhandlingstiltak, for både kommunene og helseforetakene. Når man skal gjøre ting på nye måter, kreves det ofte gulrøtter som gjør det enklere å anstrenge seg for å teste ut nye måter å jobbe på, og en liten pisk hvis man fortsetter som før og ikke endrer seg.

Pasientens helsevesen er en flott visjon. Så lytt til både spesialister innen helsevesenet og ikke minst spesialistene på egen helse – pasientene. Sørg for at varmtvannsbasseng og andre rehabiliteringstilbud i spesialisthelsetjenesten ikke legges ned, men overføres til kommunene slik at denne viktige delen av tjenestetilbudet til mennesker med kroniske sykdommer videreføres.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/2017

Powered by Labrador CMS