Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FORSKER: – Studien viser at NSAID-er, spesielt ibuprofen, kanskje ikke er så trygt som tidligere antatt, sier Frank Ruschitzka, som har ledet studien på NSAID-er.

FORSKER: – Studien viser at NSAID-er, spesielt ibuprofen, kanskje ikke er så trygt som tidligere antatt, sier Frank Ruschitzka, som har ledet studien på NSAID-er. Foto: Målfrid Bordvik

Ibuprofen økte blodtrykket hos leddgiktpasienter

Det antiinflammatoriske legemiddelet ibuprofen førte til økt blodtrykk hos leddgiktpasienter som er utsatt for hjertesykdom, mens celecoxib ikke gjorde det.  

Annons:

BARCELONA: Det viser en amerikansk studie som ble presentert under European Society of Cardiology- kongressen i Barcelona. Begge legemidlene tilhører gruppen av NSAID-er (Non-steoridal Anti-Inflammatory Drugs), som har betennelsesdempende virkning. Dette er blant de mest brukte legemidlene over hele verden.

– Denne studien viser tydelig at man ikke kan likestille legemidler fra samme legemiddelgruppe. Hvert legemiddel har sin spesielle profil, sa Frank Ruschitzka, som har ledet studien, da han presenterte resultatene for pressen.

444 pasienter
Han og kollegene har undersøkt blodtrykksforandringer hos 444 pasienter med slitasjegikt eller revmatoid artritt, der alle hadde økt risiko for kardiovaskulær sykdom. Målet med PRECISION-ABPM-studien var å undersøke sikkerheten ved tre ulike NSAID-er; celecoxib, ibuprofen og naproxen.

Når forskerne undersøkte blodtrykksforandringer etter tre måneder hadde pasientene i ibuprofen-gruppen økt blodtrykket mer 3,7 mm Hg i median, målt med 24 timers blodtrykksmåler. De som hadde fått naproxen fikk en mindre økning, mens de som hadde fått celecoxib stort sett hadde uforandret blodtrykk.

– Størst betydning for eldre

Forskerne mener funnene har størst betydning for eldre, som har høy forekomst av leddgikt og høyt blodtrykk. Han understreker samtidig at dosene som ble brukt i studien var høyere enn når legemidlene selges reseptfritt, og at resultatene ikke kan overføres til slik bruk.

– Studien viser at NSAID-er, spesielt ibuprofen, kanskje ikke er så trygt som tidligere antatt. Pasienter med slitasjegikt og leddgikt bør fortsette å konsultere legen sin før de tar NSAID-er, og klinikere må veie de potensielle farene ved forverring av blodtrykk når de vurderer bruk av disse midlene, sier Ruschitzka.

Studien er publisert i European Heart Journal.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • IH 04.09.2017 18.50.17

  De aller færresten pasientene i denne studien er leddgiktpasienter (kun 8%) - hovedsaklig dreier det seg her om slitasjegikt (også kjent som artrose). Det er forøvrig verdt å merke seg at pasientene i PRECISION-studien fikk relativt lav dose Celecoxib, og høye doser Ibuprofen/Naproxen - hvilket kan ha påvirket resultatene. (Studien er sponset av Pfizer, som selger Celecoxib)

Nyheter fra startsiden

SAMHANDLING MELLOM FASTLEGER OG SYKEHUS

– Vi trenger et «utskrivingspoliti»3

Pasientforening saksøker staten

Derfor stoppet de ny Spinraza-vurdering2

Nye retningslinjer for svangerskapsomsorg

Gravide skal få komme raskere til første time2