LA FREM FUNN: – Summen av studiene viser at RDN ikke hadde signifikant effekt når det gjaldt å redusere blodtrykk. Vi finner ingen forskjell på om man gjør jukseoperasjoner eller ikke. Budskapet er derfor at dette trenger man ikke å gjøre, sier overlege og forsker Fadl Elmula M. Fadl Elmula. Foto: Målfrid Bordvik

Forsker: Unødvendig med jukseoperasjoner

Gjennomføringen av jukseoperasjoner i randomiserte studier er ikke nødvendig for å påvise blodtrykkssenkende effekt ved renal denervering hos pasienter med resistent hypertensjon, viser en norsk forskningsgjennomgang.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BARCELONA: Overlege Fadl Elmula M. Fadl Elmula ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, presenterte nye data på verdens største hjertekongress, ESC, i Barcelona. Sammen med kolleger fra andre land har Fadl Elmula gjennomført en metaanalyse, der målet var å se om bruk av skam-kontroll, såkalte jukseoperasjoner, er viktig i studier av renal denervering.

Renal denervering (RDN) er et nytt behandlingstilbud for pasienter med behandlingsresistent hypertensjon, det vil si pasienter med vedvarende høyt blodtrykk til tross for behandling med minst tre blodtrykkssenkende legemidler.

Varierende studieresultater
Metoden går ut på at man går inn via kateter fra lysken opp i nyrearteriene, og brenner av aktiviteten i en del av nervebanene til og fra nyrene. Da metoden kom ble den løftet frem som en potensiell revolusjon, men senere studier har vist varierende og til dels manglende effekt.

Fadl ElMula har analysert ti randomiserte studier på RDN, hvorav syv var utført uten jukseoperasjons, mens tre av studiene hadde jukseoperasjon som en del av metoden.

– Ikke bedre effekt
– Food and Drug Administration (FDA) i USA krever at alle studier må gjøre jukseoperasjon i kontrollgruppen. Dette koster tid og penger, samt at det kan utsette pasienten for komplikasjoner i forbindelse med prosedyren. Vi ønsket derfor å undersøke om det er nødvendig å bruke jukseoperasjoner i RDN-studier, sier Fadl Elmula.

Studien er publisert i Blood Pressure.

– Summen av studiene viser at RDN ikke hadde bedre effekt enn vanlige blodtrykksmedisiner når det gjaldt å redusere blodtrykk hos pasienter med resistent hypertensjon. Vi finner ingen forskjell på om man gjør jukseoperasjoner eller ikke. I stedet bør forskerne bruke 24 timers blodtrykksmålinger siden den er blindet, og er en like effektiv metode for å teste effekt ved renal denervering. Budskapet er derfor at man ikke trenger å bruke jukseoperasjoner, sier Fadl Elmula.

Les abstraktet til studien her

Interessekonflikter: Fadl Elmula M. Fadl Elmula oppgir ingen interessekonflikter

Powered by Labrador CMS