Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FLERE MANNLIGE LEGER: En overvekt av mannlige leger for et par tiår siden kan muligens forklare kjønnsforskjeller i en ny norsk studie. Illustrasjon: ThinkStock

FLERE MANNLIGE LEGER: En overvekt av mannlige leger for et par tiår siden kan muligens forklare kjønnsforskjeller i en ny norsk studie. Illustrasjon: ThinkStock

Legesønner mindre stresset enn legedøtre

Norske forskere fant ulik opplevelse av jobbrelatert stress hos mannlige og kvinnelige yngre leger med en av foreldene som også var lege.

Annons:

Mannlige leger med en mor eller far som også var lege, rapporterte mindre stress i jobben enn kvinnelige leger med en legeforelder.

Hos leger hvis foreldre ikke selv var leger, var det ingen kjønnsforskjeller blant yngre leger i opplevd jobbstress.

Slik konkluderer en norsk studie med Tore Gude og Per Vaglum som artikkelforfattere. Resultatene er nylig forhåndspublisert i på nett i Patient Education and Counseling.

Den prospektive studien omfatter et representativt utvalg av leger som er fulgt fra de var ferdig utdannet og de neste 20 årene.

Vil trolig endres
Kjønnsforskjellene kan muligens forklares med at det i den undersøkte perioden var en overvekt av menn blant de eldre legene i foreldregenerasjonen. Det kan ha bidratt til at de unge mannlige legene, i større grad enn unge kvinnelige leger, hadde en legeforelder som rollemodell.

I konklusjonen viser Gude og Vaglum også til at det kan hende er lettere for en legesønn enn en legedatter med en far som er lege, å identifisere seg med legerollen.

I dag er det en klar overvekt av kvinner på medisinstudiet, og artikkelforfatterne mener derfor at kjønnsforskjellene i denne studien trolig vil endres over tid.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lege 13.08.2017 19.10.28

  Hva med at legedøtre da har sett hva yrket gjør med familien. Hva mor har bidratt med når far har jobbet mye. Kan bli stresset av å vite at du nå har begge de oppgavene.

 • lege 10.08.2017 16.36.21

  Who cares? Kan man ikke drive mer nyttig forskning enn dette? Finne en screening for å få ut de med mangel på empati og andre uheldige personlighetstrekk før de kommer for langt i studiet. legestanden er jo en studie i uheldige personlighetstrekk. kanskje studere om det er sunt at legeyrket går i arv, jf. nedarving personlighet

 • Lege 10.08.2017 18.36.08

  Det er bare å sette i gang, kollega, i stedet for å sitte på sin høye stol og kritisere nytten av andres forskning. Jeg syntes det var interresant!

 • Lege 10.08.2017 18.39.40

  Men synes ideen din er god, det mener jeg oppriktig.

Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!