HELSE- OG SOSIALSEKTOREN: 8 prosent av meldinger til Arbeidstilsynet om arbeidsrelatert sykdom til Arbeidstilsynet gjelder ansatte i helse- og sosialsektoren. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes Foto:

Flere melder om arbeidsrelaterte psykiske lidelser

I fjor mottok Arbeidstilsynet 2345 meldinger fra leger om arbeidsrelatert sykdom, hvorav 6 prosent gjaldt diagnosegruppen psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser nye tall fra Arbeidstilsynets sykdoms- og skaderegister.

Snaut halvparten av diagnosene som meldes inn er støyskader. Det er en nedgang fra 67 prosent i 2013 til 49 prosent i fjor.

Diagnosegruppen psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser har derimot økt jevnt over tid. I 2016 var 6 prosent av meldingene knyttet til psykiske lidelser, og over halvparten av dem gjaldt diagnosen uspesifisert reaksjon på alvorlig belastning, ifølge Arbeidstilsynet.

Muskel- og skjelettlidelser utgjorde 8 prosent av meldingene.

Relasjoner på jobb
Neste syv ti av meldingene kan kobles til relasjoner på arbeidsplassen, mens andre arbeidsmiljøfaktorer er blant annet høy arbeidsbelastning eller ujevn arbeidsfordeling.

Over 60 prosent av meldingene til Arbeidstilsynet i 2016 kom fra bedriftsleger, 18 prosent av meldingene ble sendt fra sykehusleger, og 13 prosent kom fra allmennleger.

Fire av ti meldinger gjelder håndverkere. Åtte prosent av meldingene gjelder personer i helse- og sosialsektoren.

Powered by Labrador CMS