Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Slik ser stativet som holder prototypen av silikonhjertet.

Slik ser stativet som holder prototypen av silikonhjertet. Foto: ETH Zurich/Zurich heart

Forsker på et 3D-printet kunstig hjerte

Forskere ved det tekniske universitetet ETH Zurich har utviklet en prototype av et silikonhjerte som etterligner pulsen til et ekte hjerte.

Annons:

Universitetet melder på sine nettsider at doktorgradsstudenten Nicholas Cohrs har utviklet et kunstig hjerte i silikon. Det kunstige hjertet etterligner formen og funksjonen på et menneskehjerte.

Prototypen av hjertet som studenten i produktutvikling har designet, er konstruert i silikon med en 3D-printer. Ved hjelp av trykkluft pumper det kunstige hjertet, i stedet for musklene som holder et ekte menneskehjerte i gang.

UTVIKLER: – Hjertet er foreløpig langt fra klinisk utprøvning, sier forsker og doktorgradsstudent Nicholas Cohrs, som forsker på å utvikle hjertepumpen.
Foto: ETH Zurich


Ville etterlikne form og funksjon
– Målet vårt var å etterlikne et hjerte så godt det lar seg gjøre i form og funksjon. Vi tror at det vil være bedre for menneskekroppen å ha et implantat som gir fra seg puls og en så fysiologisk blodgjennomstrømning som mulig. Sammenlignet med fokuset i dagens kontinuerlige gjennomstrømmende VAD-forskning (ventricullar assist device), tror vi at vårt kunstige hjerte kan gi en mer fysiologisk blodgjennomstrømning, sier Nicholas Cohrs ved Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) til Dagens Medisin.


Varer 3000 slag
Nylig publiserte Cohrs sammen med kolleger en evalueringsartikkel av det kunstige hjertet i tidsskriftet Artificial Organs. Konklusjonen til forskerne er at det kunstige hjertet evner å etterligne et menneskehjerte, og at resultatene viser potensial for myke, kunstige hjertepumper.

Dessverre har ikke det kunstige hjertet holdbarhet som et menneskelig hjerte. Silikon-materialet det kunstige hjertet er laget av, varer bare 3000 hjerteslag. Det tilsier at hjertet har en levetid på mellom en halvtime og tre kvarter, heter det i artikkelen fra ETH News.

– Den foreløpige studien presenterte et «proof of concept». Vi ønsket å vise at en mykrobot kan brukes for å utvikle et kunstig hjerte. Imidlertid er vi langt fra klinisk utprøvning. Først må vi fokusere på å forbedre levetiden til hjertet. Det er fokuset i forskningen nå, sier Cohrs.

 

Forskerne har også laget en video som viser hvordan hjertepumpen fungerer i laboratoriet:

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Medisinsk fødselsregister

Har kartlagt fødselsdata i 50 år

FORBURKERRÅDETS UNDERSØKELSE

Slakter fastlegeundersøkelsen6

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet5

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling4

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!