Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Thinkstock

Mulig ny behandling for kreftsvulster hos barn

En mulig ny behandlingsstrategi av sykdommen nevroblastom, kan være målrettede medikamenter mot forskjellig signalmolekyler som er forårsaket av genetiske mutasjoner.

Annons:

Nevroblastom er en svulstsykdom som oppstår hos spedbarn og småbarn i det sympatiske nervesystem, og som har høy dødelighet. De fleste primærsvulstene oppstår i bukhulen. Behandlingen inkluderer cellegift og stråling som kan gi alvorlige bivirkninger, og derfor er det viktig med nye behandlingsmåter.  

En ny studie fra Karolinska Institutet i Stockholm viser at omtrent hver fjerde nevroblastompasient har minst en genforandring i en del av WNT-signalveien som er viktig for cellers modning og migrasjon, såkalt Rho/Rac- signalisering.

Høy forekomst av ROCK
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.  

– Våre resultater peker på at signalmolekylet Rho og enzymet Rho-kinas, ROCK, er aktiverte hos nevroblastompasienter. Høy forekomst av enzymet ROCK viste seg å være koblet til dårlige overlevelse hos pasientene, uttaler Cecilia Dyberg, forsker ved Institutt for kvinners og barns helse ved Karolinska, og førsteforfatter på studien.  

Utviklet til ufarlige celler
Ved å hemme ROCK så forskerne at kreftcellene ble utviklet til mer ufarlige celler og tumorene sluttet å vokse. Det skjedde både i forsøk på celler i reagensrør, og hos mus. Forskerne fant også at når enszymet ROCK ble hemmet så ble også onkogenet MYCN, som er koblet til forekomst av Nevroblastom, ødelagt i større grad og forsvant.

Legemidler rettet mot ROCK er brukt klinisk i visse deler av verden for å behandle andre sykdommer enn kreft, og forskerne ved Karolinska tror at liknende legemidler, rettet mot Rho/Rac-signalisering, kan være en ny lovende behandling mot Nevroblastom.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!