Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SKUFFET OVER BEHANDLINGS-NEI: Overlege Hans Petter Eikesdal fotografert under American Society of Clinical Oncology-kongressen i Chicago i år. Arkivfoto: Lasse Moe

Leger og pasienter skuffet over Kadcyla-nei

Brystkreftmedisinen Kadcyla er tilgjengelig i de fleste andre europeiske land, men ikke i Norge.

Publisert: 2017-06-23 — 13.53 (Oppdatert: 2017-06-23 — 14.04)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Fredag sa Beslutningsforum for tredje gang nei til å innføre brystkreftmedisinen trastuzumab emtansin (Kadcyla). Selv om medikamentet er nyttig, mener de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, at prisen fortsatt er for høy.

– Beslutningen er selvsagt skuffende da dette er en behandling med svært lite bivirkninger sammenlignet med cellegift som er alternativet. Samtidig er dette en svært kostbar behandling, uten kurativt potensiale, så jeg forstår at kostnad-nytte aspektet her er vektlagt høyt, sier overlege Hans Petter Eikesdal ved Haukeland universitetssjukehus.

Han sitter også i styret for Norsk bryst cancer gruppe (NBCG), som siden 2013 har anbefalt bruk av Kadcyla i sine retningslinjer for den aktuelle pasientgruppen. Også verdens største organisasjon for kreftleger, ASCO, anbefaler bruk av Kadcyla.

Les også: Roche: – Uforståelig

Pasientforening: Stor frustrasjon
Ifølge Roche er Kadcyla i bruk i det offentlige helsevesenet i Sverige, Danmark, Finland, Irland, Belgia, Nederland, Østerrike, Sveits, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Tsjekkia, Bulgaria og Hellas.

Brystkreftforeningen reagerer på at Kadcyla fortsatt ikke godkjennes i Norge.  

– Pasientene har i frustrasjon og maktesløshet ventet på Kadcyla siden 2014. Det er for oss uforståelig at man etter så lange forhandlinger fremdeles ikke klarer å komme til enighet. I disse forhandlingene er det pasientene som betaler prisen. Det er en umenneskelig påkjenning å vite at det finnes godkjent behandling som gis ved private institusjoner i Norge som kan forlenge livet, og samtidig skal man nektes å få den. Dette svekker livskvaliteten, sier daglig leder i Brystkreftforeningen, Beate Christine Wang:

– Vi er svært bekymret over den todelingen vi ser i norsk helsevesen og kreftbehandling, sier Wang.

Professor: Pinlig
Også tidligere brystkreftlege Erik Wist, nå professor emeritus, reagerer på vedtaket.

– Jeg er veldig skuffet på vegne av pasientene som hadde hatt veldig nytte av det. Det er trist at Norge, sammen med noen land i Baltikum og Øst-Europa, er de eneste som ikke har tatt det i bruk. Jeg synes det er pinlig, sier Wist.

Han har tidligere behandlet pasienter med Kadcyla gjennom studier og såkalt «compassionate use», hvor legemiddelselskapet tar regningen.

– Det virker ikke på alle, men det får man vite ganske raskt. Samtidig har jeg pasienter som begynte behandlingen med virkestoffet for fire år siden, som nå er i full jobb. Det hadde ikke skjedd uten Kadcyla, sier han.  

Håper på større rabatt
I studier er det vist at Kadcyla kan forlenge overlevelsen sammenlignet med Herceptin og cellegift, men Beslutningsforum viser til at behandlingspraksisen har endret seg etter at pertuzumab (Perjeta) kom inn som standard behandling. De etterlyser derfor ny effektdokumentasjon. Legene vi har snakket med mener dette er urealistisk.  

– De ber om studier som ikke er der, og som ikke vil komme. Det er urealistiske ønsker fra myndighetene ettersom det internasjonale miljøet allerede har sagt ja, sier Wist.

Eikesdal håper Roche vil komme med et nytt tilbud med større rabatt.

– Jeg har ingen tro på at Roche kommer til å starte en ny studie for å teste om behandlingen også er effektiv hos pasienter som tidligere har fått pertuzumab. Dette skyldes at Kadcyla allerede er tatt i bruk i de landene som kjørte de kliniske studiene som medførte godkjenning for bruk. Lille Norge har altfor få pasienter til å kunne kjøre studien som Beslutningsforum etterlyser. Det eneste vi kan håpe på da er at Roche kommer med et pristilbud som Beslutningsforum kan akseptere, sier brystkreftlegen.

Interessekonflikter: Erik Wist har mottatt foredragshonorar fra flere legemiddelselskaper, inkludert Roche. Hans Petter Eikesdal har mottatt foredragshonorar og har sittet i advisory board for AstraZeneca og Roche.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Terje 14.07.2017 21.51.00

  Det er ikke noe å lure på hvor direktørene går når de blir rammet av kreft, de går til ett privat sykehus og for den medisinen de har nektet offentlige sykehus å bruke. Brukerforumet vurderer ikke medisiner før den er godkjent av legemiddelverket og dermed godkjent for bruk i Norge dvs tilgjengelig på private sykehus. Med den årsinntekten de har er det ikke noe problem for dem å bli behandlet privat.

 • Stud med 27.06.2017 17.03.23

  Systemkritiker: 1) Kan det offentlige virkelig diktere hvor du skal bo? 2) Hvilket system mener du Norge bør endre til? 3) Synes du industrien får de rette insentiver når staten betaler for medikamenter med marginalt bedre effekt (i følge produsentens egen open-label studie) enn et rimeligere alternativ?

 • Systemkritiker 28.06.2017 11.07.08

  ad 1) Ja. Gjennomreguleringen av legeyrket legger sterke føringer for hvor du skal bo. Når til slutt både du og partner har assistentlegestillinger hvor begge får forlengelser, så vil både du, partner og evt. barn måtte relokere etter at det blir tid for gruppe-1 tjeneste. Når du er spesialist, er det ikke slik at du automatisk får lov til å jobbe innenfor ditt spesialområde dersom pasientene skal få støtte til å kjøpe behandling av deg. De skalter og valter med hjemler. Hvilket igjen kan bety at du må flytte på deg, og det er ikke gitt at hjemmelutdeling fluktuerer med etterspørsel etter tjenester. Vi lever i et semi-kommunistisk land med økende byråkratiske totalitære trekk som sosialdemokratiet ikke makter å holde i sjakk

 • Systemkritiker 28.06.2017 11.13.20

  ad 2) Jeg tipper at for innbyggere i byene, så ville de prioritert på en økende privatisering, og en økende framvekst av vurderingsdatabaser og tilsyn/kvalitetskontrollører. Jeg tipper at det hadde blitt mer attraktivt å behandle pasienter, om pasientene betalte per vurdering ved avdeling, og at hver enkelt avdeling ble selvstendige enheter i industriparker, gjerne flere konkurrerende, side om side ved privatpraktiserende. Jeg mener at om staten skal betale, så må pasientene allikevel betale mye selv, for at de skal ha insentiver til å belønne god behandling slik at markedsdynamikk fikser på alle smutthullene byråkratene lager og ikke klarer å tette. Jeg mener at pasienter selv og arbeidsgivere selv, skulle tatt ansvar for hvilke leger de vil bruke som spesialister, og at credentials ble åpent tilgjengelig, slik at det offentlige ikke fikk ansvaret for å dele ut spesialistgodkjenninger. ad 3) Nei.

 • Systemkritiker 26.06.2017 09.34.55

  Dette er første offentlige, tydelige tegn på at behandling i Norge nå følger lommeboka. Du kan ikke være sikker på at det offentlige i Norge gir deg best behandling når du har kreft. Jeg er glad for dette. Jeg er selv lege, jeg er misfornøyd og motstander av systemet vårt. Jeg liker ikke den makta det offentlige har over meg til å diktere hvor jeg skal bo, og at jeg må flytte rundt. Jeg liker ikke at arbeidsmiljøloven i 08 ble tolket spesielt for assistentleger. Jeg liker ikke at folk tror vi har så bra system, mens pasienter blir brukt som prøvekanin for turnusleger, uten at pasientene får noe igjen for det. Vi har et drittsystem, dette er første skritt for å velte dette kommunistiske monsteret.

 • Borger 26.06.2017 00.12.40

  Kunne vi dekket utgiftene til noen av våre alvorlige kreft-syke med å justere litt på den "helt ordinære" lønnen til lederen av beslutningsforum? MÅ han ha nesten 4 millioner? https://www.dagensmedisin.no/artikler/2014/10/10/-han-har-helt-ordinar-lonn/

 • Silje 24.06.2017 16.54.49

  Bra av besltuningsforum! Vi må fordele ressursene og prioritere riktig! Til alle dere som griner og syter, hvor og hvem skal dere ta pengene fra???

 • Håkon 25.06.2017 12.55.43

  Silje ligger mye penger i og legge ned helse- regionene bare dei fire direktørene koster 15 til 20 mil. da kan du selv tenke deg hvor mange milliarder som ligger her. Også kan du fortelje alle fam. som har fått dette inn på livet at dei griner og syter. Foresten hvor tar andre land pengene fra til denne medesinen?

 • Lege 25.06.2017 18.43.37

  Lars, er det deg?? Pengene kan vi ta fra skatter, vi har lavt skattenivå, og kan derfor ikke tilby medisiner DE ALLER FLESTE RIKE LAND HAR RÅD TIL. Våkne opp Silje

 • Lege 26.06.2017 00.06.24

  Hei Silje, vi ligger på bunn i Europa i kostnader til medisiner, og på topp i kjøpekraft per innbygger. Medisiner i andre land betales oftest over skatteseddelen. Det er nok gjennomførbart også i Norge. Think twice.

 • Syk verden 26.06.2017 09.18.31

  Sitat produsent "Vi setter prisen basert på verdien av legemiddelet for pasientene, pårørende, helsevesenet og samfunnet. " Hadde prisen vært litt markedsstyrt hadde saken vært en annen, men legemiddelindustrien er i en unik posisjon; betal eller dø. Dersom vi står med lua i hånda og bare betaler vil kun noen få kunne bli behandlet. Angående resalg: hvem mener du driver med det? Aldri sett noe til at det skjer i noe volum.

 • Syk verden 26.06.2017 09.24.37

  Etter litt feilmeldinger havna dette på feil post. Får ikke lov til å rapportere denne ... Den posten var ikke ment for det emnet.

 • Lise Askvik 23.06.2017 19.51.32

  Vi er mange som er opprørt, forbannet og kampvillige mot dette systemet der industri og myndigheter tillater pasienter og skattebetalere å lide og dø fordi de to ikke evner å inngå sunne, gode avtaler. Beslutningsforum må få i oppdrag å skaffe medikamentene som trengs, gi dem forhandlingsevne og styrke -og få fortgang på dette så dødssyke pasienter får den hjelpen de får i resten av Europa. Helsesektorene må prioriteres høyere, når vi i dag mangler både evne, vilje og økonomi til å tilby også Kadcyla. Den siste storkraft som kan presse frem nødvendige endringer nå, er demokratiet. Stem Helsepartiet.

 • Syk verden 23.06.2017 19.31.58

  Det er fordi legemiddelindustrien priser etter hva de syntes hvert land kan betale. Eksempel: 100.000 pr år i Sverige, de prøver 200 000 pr år i Norge "fordi det er det de tror Norge vil betale". Her må man desverre sette hardt mot hardt en liten stund for å i lengden kunne levere god behandling til alle. Dersom legemiddelindustrien hadde hatt en fornuftig pris på det de levere kunne dere klaget, men nå skyter dere på feil mål. Sett dere marginalt inn i saken før dere kommenterer?

 • Lege 25.06.2017 18.40.57

  Prisene vi betaler i Norge ligger unna nærmest alle andre land, derfor eksporteres medikamenter ut av Norge til land hvor kostnadene er høyere. Omvendt av hva du gjetter på i innlegget.

 • Erik Hviding 26.06.2017 07.50.25

  Dette er ikke riktig. Sykehusinnkjøp LIS har sørget for avtaler som hindrer slik eksport.

 • Syk verden 26.06.2017 09.17.31

  Sitat produsent "Vi setter prisen basert på verdien av legemiddelet for pasientene, pårørende, helsevesenet og samfunnet. " Hadde prisen vært litt markedsstyrt hadde saken vært en annen, men legemiddelindustrien er i en unik posisjon; betal eller dø. Dersom vi står med lua i hånda og bare betaler vil kun noen få kunne bli behandlet. Angående resalg: hvem mener du driver med det? Aldri sett noe til at det skjer i noe volum.

 • Lege 26.06.2017 00.08.31

  Men vi får jo de laveste prisene på de fleste medikamenter, så lave at det er butikk å eksportere norsk-importerte medisiner til utlandet igjen. Jeg tror at det er du som burde sette deg inn i saksforholdene.

 • Petter 23.06.2017 16.32.20

  Sån er liver her i syke Norge 4 stk personer mener at 80 til 100 mill er for mye og når vi deler dette det på antall sykehus er det ikke rare greiene, ikke meir en direktørene bruker i rettsaker i løpet av et år for og redde sitt eget skinn. Høie du kan ta direktørene dine og kysse meg en vis plass dette er mord. Historien vil døme både deg og firebanden. Vil bare nevne at din parti kollega "stortingpresidenten " brukte 1000000000kr over budsjett.

 • Marit Rike 23.06.2017 16.04.58

  Jeg opplever at beslutningsforum kan vise seg å være beslutningsudyktige! ASCO anbefaler medisinen. Svært mange land Norge sammenligner seg med har tatt Kadcyla i bruk med gode resultater. Se artikkelen. En brystkreftspesialist sier det er pinlig. Dette er frustrerende for behandlere og pasienter! Dette må det gjøres noe med!

 • Petter 23.06.2017 17.20.10

  I andre land går folk til gatene når ulikheten bli for stor her i landet er vi noen få som anonymt tør og si fra . Fakta er at vi er en nasjon med feige leger og helsepersonell som ser galskapen og ferdig med det. Før i tiden gjorde legene alt dei kunne for pasientene i dag står legene og ser på at folk dauer når det finst medesin for sykdomen. Lurer på hvor direktørerene går når kreften ramer dei eller sine skulle ikke forundre meg om dei blir med i en forskningsguppe.

 • Terje 14.07.2017 17.03.20

  Det er ikke noe å lure på hvor direktørene går når de blir rammet av kreft, de går til ett privat sykehus for den medisinen de har nektet offentlige sykehus å bruke er godkjent i Norge dvs tilgjengelig på private sykehus. Med den årsinntekten de har er det ikke noe problem for dem å bli behandlet privat.

 • Terje 14.07.2017 21.44.24

  Det er ikke noe å lure på hvor direktørene går når de blir rammet av kreft, de går til ett privat sykehus og for den medisinen de har nektet offentlige sykehus å bruke. Brukerforumet vurderer ikke medisiner før den er godkjent av legemiddelverket og dermed godkjent for bruk i Norge dvs tilgjengelig på private sykehus. Med den årsinntekten de har er det ikke noe problem for dem å bli behandlet privat.

 • Vigdis 23.06.2017 15.37.51

  Skuffende, men ikke uventet😰Beslutningsutvalget skuffer gang på gang. Hvordan får andre land dette til? Utvalget bør ta sin hatt og frakk og gå av. Får vondt i magen hver gang jeg leser om hvor rause vi er med bistandspenger som bare blir borte i ett stort svart hull og ingen vet hvor de hat tatt veien. Vet de ikke kan settes opp mot hverandre.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!