Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SA NEI IGJEN: Rabatten fra Roche var ikke nok til å overbevise Beslutningsforums leder Lars Vorland om å si ja til bruk av en ny, dyr brystkreftmedisin. Arkivfoto: Lasse Moe

Myndighetene avslo brystkreftmedisin – igjen

Beslutningsforum mener fortsatt pristilbudet fra legemiddelselskapet Roche er for høyt.

Publisert: 2017-06-23 — 10.18 (Oppdatert: 2017-06-23 — 10.22)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Fredag hadde de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene et ekstraordinært møte for å ta stilling til om fire nye legemidler kan tas i bruk ved norske sykehus. Det var knyttet størst spenning til brystkreftlegemidlet trastuzumab-emtansin (Kadcyla), som produsenten Roche og myndighetene har forhandlet om i tre år.

Heller ikke det syvende pristilbudet fra Roche ble akseptert av Beslutningsforum.

– Det var en vanskelig sak, som vi diskuterte angående. Men tvilte oss frem til et nei, sier Lars Vorland, leder av Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Nord.

Vil ha mer dokumentasjon
Beslutningsforum mener kostnadene fortsatt er for høye til at legemiddelet kan innføres. I tillegg etterlyser de mer dokumentasjon på effekten av legemiddelet.

De siste årene har behandlingspraksisen endret seg etter at pertuzumab (Perjeta) ble tatt inn som standard førstelinjebehandling for pasienter med HER2-positiv brystkreft. Beslutningsforum vurderte i dag om Kadcyla kan tas i bruk for de pasientene som ikke responderer på Perjeta, og som i dag kun tilbys palliativ behandling.

– Vi har ingen data på effekten av Kadcyla etter bruk av Perjeta, sier Vorland.

Storbritannia sa nylig ja til å ta Kadcyla i bruk, men Vorland sier dette ikke påvirker Beslutningsforums beslutning.

– Vi bruker prinsippene vi alltid har gått etter. Hvis effekten hadde vært bedre dokumentert, ville QALY (kostnad per kvalitetsjusterte leveår, red.anm.) gått ned, men prisreduksjonen fra Roche denne gangen hadde liten innvirkning på totalkostnadene, sier Vorland.

Åpen for nye pristilbud
Han sier Beslutningsforum vil vurdere saken igjen dersom det kommer et nytt pristilbud eller mer dokumentasjon på legemiddelets effekt etter bruk i andre land.

– Frykter dere at Roche kan velge å ikke komme med flere tilbud, som gjør at norske pasienter ikke får tilgang til denne medisinen?

– Det er mulig, men det vil komme biotilsvarende frem i tid. Roche må avgjøre om de vil komme med et nytt tilbud, sier Vorland.

Kadcyla brukes til behandling av brystkreft med spredning, og det er anslått at 100 pasienter er aktuelle for behandlingen årlig. Statens legemiddelverk har beregnet at prisen, uten rabatt, er 1,4 millioner kroner per kvalitetsjusterte leveår (QALY). Totalt ville den livsforlengende behandlingen belastet sykehusbudsjettene med 80-100 millioner kroner hvert år.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Finn Gaute Pedersen 08.08.2017 17.43.43

  Bytt ut Høye så blir alt bedre , dagens helseminister har ikke gjort noe positivt siden han fikk jobben.

 • Jan Gunnar Strand 04.08.2017 12.35.23

  Totalt ville den livsforlengende behandlingen belastet sykehusbudsjettene med 80-100 millioner kroner hvert år. Det har vi råd til i Noreg!

 • Lege 23.06.2017 10.40.48

  Illustrerende overskrift med tanke på hvem som bestemmer helsepolitikk og helseprioriteringer her i landet. Høie har fått beskjed om å være enig i dette, men velgerne kan dessverre ikke stemme på/mot beslutningstagerne.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!