Vaksiner er også forebyggende helse

Når statsråd Bent Høie bekrefter at han tar ansvar for folkehelsearbeidet, regner vi med at dette også innebære nye finansieringsordninger for vaksiner og et vaksinasjonsprogram for voksne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Steffen Ristun, avdelingsleder for vaksiner i Pfizer og leder av LMIs Vaksineutvalg

I DAGENS MEDISIN (7/2017) spør en gruppe skribenter om hvem som tar ansvaret for folkehelsepolitikken. Artikkelforfatternes påstand er at helseminister Bent Høie har blitt så opptatt av reparasjonsmedisin at han nærmest glemmer forebyggende folkehelsearbeid.

I sitt svar i Dagens Medisin (9/2016) beskriver helsestatsråden en rekke positive folkehelsetiltak som er iverksatt i siste regjeringsperiode. Det statsråden derimot ikke nevner, er de mange gode tiltakene som også er igangsatt på vaksineområdet.

GOD VAKSINEINNSATS. Under Bent Høies tid som helseminister har vi blant annet fått på plass et program for vaksinasjon mot rotavirus og hepatitt B til spedbarn, og opphentingsvaksinasjon mot HPV til kvinner opp til 26 år. Fra høsten 2018 vil også gutter få tilbud om vaksinasjon mot HPV.

Høie kunne også ha nevnt regjeringens bidrag til vaksinasjon av barn i den tredje verden, gjennom vaksinealliansen GAVI samt bidraget til utvikling av nye vaksiner i regi av Coalition for Epidemic Prepeardness Innovations (CEPI), som nå er etablert med sekretariat i Oslo. At Norge er en så solid bidragsyter til global vaksinering er et viktig løft for forebygging av sykdom i mange deler av verdenen hvor helsevesenet har et langt dårligere utgangspunkt enn her hjemme. Dette er forebyggingsinnsats og folkehelsearbeid som Høie og hans regjeringskolleger har all grunn til å være stolt av.

NY FINANSIERING? Legemiddelmeldingen som ble lagt frem i 2015, varslet også en gjennomgang av dagens finansieringsordninger for vaksiner, at etablering av et mer robust system for å vurdere innføring av vaksiner i offentlig regi skal utredes – og at opprettelsen av et vaksinasjonsprogram for voksne skal utredes. Her har det vært en god prosess, men uten at dette så langt har ført til konkrete forslag til gjennomføring.

Vi håper at det kun er en forglemmelse fra Høie ikke å nevne vaksiner som et viktig bidrag til forebyggende helse. Når Høie bekrefter at han tar ansvar for folkehelsearbeidet, regner vi med at dette også vil innebære nye finansieringsordninger for vaksiner og et vaksinasjonsprogram for voksne, tilsvarende det velfungerende barnevaksinasjonsprogrammet vi har i dag.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 11/2017
 

Powered by Labrador CMS