Vi tar ansvaret

Jeg har prioritert folkehelse lenge. Både i ord og gjerninger. Jeg er ikke den eneste.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Bent Høie (H), folkehelseminister

I DAGENS MEDISIN (7/2017), under tittelen «Hvem tar ansvaret?», hevder Dag-Helge Rønnevik, Diana von Heimburg, Ruth Marie Stensland Donovan og Gunnar Tellnes at jeg nesten bare er opptatt av sykehusbehandling og knapt tar ordet «forebygging» i min munn.

Artikkelforfatterne spør om hvem som skal ta ansvaret for folkehelsepolitikken fordi jeg er i ferd med å bli en sykdomsminister mer enn en folkehelseminister. De tar grundig feil. Jeg råder dem til å ta en kikk på politikken jeg har ført siden 2013. Den viser at jeg har vært folkehelseminister helt siden jeg overtok ansvaret for Helse- og omsorgsdepartementet.

TILTAKENE. La meg nevne noen eksempler:

• Vi har lagt frem en folkehelsemelding der vi likestiller fysisk og psykisk helse.

• Vi har laget et eget program for folkehelse i kommunene sammen med KS.

• Vi har styrket skolehelsetjeneste og helsestasjoner med mer enn én milliard.

• Vi har sørget for flere hundre nye psykologer som kommer til å ta del i det forebyggende arbeidet i kommunene.

• Vi samarbeider med matvarebransjen for å gjøre de vanligste matvarene sunnere.  

• Vi innfører nøytrale tobakkspakninger for å forebygge at barn og unge lar seg friste til å begynne med tobakk.

• Vi har begynt arbeidet med en ny reform for eldre som handler om å hjelpe eldre til å mestre livet og forebygge fysiske og psykiske plager. 

FLERE FOLKEHELSEMINISTRE. Det stemmer at innsatsen for bedre folkehelse ikke skjer på sykehusene. Innsatsen for bedre folkehelse skjer der folk lever livene sine. Folkehelse handler om å ha en jobb å gå til. Det handler om å ha et fotballag å spille på. Det handler om gode førskolelærere og gode lærere. Det handler om grøntområder og boligbygging. Det handler om hva som selges i kantina på ungdomsskolen. Det er derfor jeg ikke er den eneste folkehelseministeren i regjeringen. Jeg er en av mange. Både kulturministeren, kunnskapsministeren, samferdselsministeren, kommunalministeren, arbeidsministeren er også folkehelseministre. For å nevne noen.

De fire skribentene spør i Dagens Medisin om hvem som skal ta ansvaret for folkehelsepolitikken. Jeg svarer gjerne på vegne av alle landets folkehelseministre: Vi tar ansvaret.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 09/2017

Powered by Labrador CMS