Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Nå er det mer fokus på sykdomsaktivitet som legger opp til rask diagnostikk og mulighet til å starte raskt opp med den mest effektive behandlingen, sier Kjell-Morten Myhr.

– Nå er det mer fokus på sykdomsaktivitet som legger opp til rask diagnostikk og mulighet til å starte raskt opp med den mest effektive behandlingen, sier Kjell-Morten Myhr. Foto: Arkivfoto: Lasse Moe

Reviderte retningslinjer for behandling

– Retningslinjene legger opp til at flere pasienter kan starte på de mest effektive behandlingene. 

Annons:

Det sier Kjell-Morten Myhr, professor ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssjukehus. 

Helsedirektoratet har nylig revidert retningslinjene for diagnostikk og behandling for pasienter med multippel sklerose (MS).

Myhr har ledet arbeidsgruppen som har utarbeidet de reviderte retningslinjene. Han forklarer at MS-behandling tidligere har bestått av førstelinje- og andrelinjebehandling.

– Førstelinjebehandlingen har bestått av medikamenter med moderat effekt som har bremset utviklingen, men har liten risiko for alvorlige komplikasjoner. Dersom førstelinjebehandlingen ikke har hatt så god effekt som ønskelig, har vi brukt andrelinjebehandling, sier Myhr og fortsetter:

– Nå er det mer fokus på sykdomsaktivitet som legger opp til rask diagnostikk og mulighet til å starte raskt opp med den mest effektive behandlingen.

Høyere risiko for bivirkninger
Noen av de mer effektive medikamentene har også høyere risiko for bivirkninger og komplikasjoner. Myhr understreker at det betyr at pasientene må vurderes grundig før oppstart og følges opp nøye gjennom behandlingen.

– Risikoen er knyttet til hvert enkelt av medikamentene. Et typisk eksempel er natalizumab, der man kan få en hjerneinfeksjon hvis man har et spesielt type virus i kroppen. Pasienter screenes for virus for oppstart, og har man det viruset i kroppen bør man velge en annen behandling. Et annet eksempel er alemtuzumab, som har vist at omkring 40 prosent får autoimmune komplikasjoner, som gjør at pasientene må kunne følge et oppfølgingsprogram med månedlige blodprøvekontroller. Alt dette står beskrevet i retningslinjene, sier Mhyr.

Nyttig informasjon
Målgruppen for retningslinjene er hovedsakelig helsepersonell som arbeider med diagnostikk og behandling av MS, og relevante beslutningstakere i spesialisthelsetjenesten.

De gir også nyttig informasjon for helsepersonell i primærhelsetjenesten, brukere og pårørende, opplyser Helsedirektoratet. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret4

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser6

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen8

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben7

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

Jusprofessor: – Ulovlig og straffbart5

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!