Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
BEKYMRET: Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus (t.v) og styreleder Ann-Kristin Olsen, fikk høre om Sykehuspartner HFs manglende kontroll i et ekstraordinært styremøte onsdag morgen. Foto: Vidar Sandnes

Gransking slakter IT-prosjektet i Helse Sør-Øst

Det eksterne konsulentfirmaet som har vurdert Helse Sør-Østs omlegging av ny IT-infrastruktur, konkluderer med manglende kontroll på de fleste områder.

Publisert: 2017-05-24 — 09.38 (Oppdatert: 2017-05-24 — 09.44)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

OSLO/GREV WEDELS PLASS (Dagens Medisin): Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus, måtte konstatere at jobben med å modernisere IT-infrastrukturen i Norges største helseforetak får slakt i en ny rapport.

Sykehuspartner HF, som har ansvaret for moderniseringen og som skulle overlevere prosjektet til en ekstern leverandør, har liten kontroll på hva som skjer med pasientopplysninger, fastslår PwC.

PwC er det eksterne konsulentselskapet som nylig fikk i oppdrag av Helse Sør-Øst å granske prosjektete, etter at det ble avdekket at utenlandske IT-ansatte hadde hatt tilgang til pasientopplysninger.

Onsdag var det ekstraordinært styremøte i Helse Sør-Øst, og PwCs representanter redegjorde for et foreløpig resultat av granskingen de har gjort.

De konkluderer:

Sykehuspartner har ikke tilstrekkelig kontroll på tilgangsstyring. De har heller ikke tilstrekkelig sporbarhet på tilganger til helseopplysninger. Videre har minst 34 personer tilknyttet avtalen hatt mulighet til å få tilgang til helseopplysninger.

Det er heller ikke dokumentert at det foreligger databehandleravtaler, altså avtaler mellom den som eier dataene og dem som skal behandle dem, med underleverandører.

Videre konkluderer rapporten:

Sentrale informasjonssikkehetsrisikoer knyttet til kontrakten er ikke blitt tilstrekkelig vurdert.

Svakheter i metodikk for risikovurderinger og uklarheter i beskrivelsen av nivå for akseptabel risiko innenfor informasjonssikkerhet.

Det heter også at «presentasjonen til styret i Helse Sør-Øst  var upresis og at varsler om dette «ikke er kommunisert til administrerende direktør i HSØ RHF».

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • TaMaktFraStatenTilIndividet 27.05.2017 15.26.19

  Jeg tipper at flertallet som sutrer her er sosialdemokrater. Da får dere egentlig bare som fortjent.

 • Karin 25.05.2017 13.31.50

  Loftshus ser bekymret ut i alle Fall.

 • N:T 24.05.2017 22.21.05

  I noen tiår har ingen i offentlig sektor ansatt noen som er flinkere en seg selv og nå kommer skandalene i bølger som vil vare i lang tid.. Det finst mange flinke folk nede i organisajonene som ikke kommer frem p.g.a at deres ledere er livredd for at noen går forbi dei i hierkiets kø. Eg er redd dette er bare starten og milliardene vil rase ut i stort tempo p.g.a dårlege ledere.

 • Kritisk sutrekopp 24.05.2017 23.08.33

  De er jo ikke dårlige ledere. De er optimale ledere ut ifra hva systemet vi har laget belønner rent spillteoretisk. Offentlig sektor er som kreft.

 • N:T 25.05.2017 08.23.46

  Mange av dei har har vært ledere i flere tiår og samla såkalte rævsleikere under seg som nærmeste underordnede. Om ikke Høie nå forstår viktigheten av åremålstillinger kjører han heile helsenorge på ræv .

 • Ukultur 24.05.2017 18.18.50

  De ble felt på oppløpsiden. Skandalen viser hvordan superbyråkrater kan oppnå tillitt på ministernivå i Norge ved å sile informasjonen og utøve maktmisbruk. De samme personene har de siste årene styrt Digital Fornying som om mulig er en enda større skandale. Er i ferd med å sprekke den også. Nå har hovedpersonen utrolig nok fått en toppstilling hos en nasjonal Helse-IT aktør (Norsk Helsenett SF). Alle kan feile og rette opp. I dette tilfelle er handlingen helt bevisst for å utøve maktmisbruk. Helt ufattelig kultur å sparke slike personer oppover i organisasjonene. Her må det ryddes - ikke bare litt, men mye!!

 • Anno 28.05.2017 15.37.29

  Det er ikke hovedpersonen - det er springpoiken til hovedpersonen.

 • Orwell 24.05.2017 16.52.18

  "varsler om dette «ikke er kommunisert til administrerende direktør i HSØ RHF»." Pwc er hsø sin revisor, og strategisk partner til DXC. Setningen over er premisset for at de fikk oppdraget og avtaler beholdes. Det har vært nok avsløringer nå som viser ansatte har advart. Dette er bullshit!

 • Mata Hari 24.05.2017 16.47.50

  NØYAKTIG hva de ansatte har advart styret i HSØ og SP, storting og regjering om gjentatte ganger, fagforeninger også. Det finnes kun en plausibel forklaring, korrupsjon!

 • Leder 24.05.2017 13.00.21

  Sykehuspartner-giganten styres av Sør Øst ved styreleder, slik de har valgt å innrette seg i de fleste helseforetak. Amatørskapet forholder seg ikke til lovgivningen når det gjelder IKT for ventetid og rettigheter eller ved forvaltning av journaler. Viser at vi trenger en full gjennomgang av Sør Øst.

 • Representant 24.05.2017 11.50.26

  "Cathrine Lofthus" vet selv at eneste måte å fortsette i stillingen sin, er å avslutte avtalen med DXC og vurdere andre alternativer til modernisering. Dette er altså eneste måte å få tilliten igjen! Husk disse ordene!

 • Anonym 24.05.2017 10.47.25

  Utydelig akseptabelt risikonivå og gamle løsninger med manglende sporbarhet og sikring kombinert med tillganger gitt til leverandører og konsulenter er nok hovedregelen for alle helseforetak i norge, det eneste spesielle med denne saken er vel mediedekningen og størrelsen på kontrakten.

 • den mest kriminelle IT-saken i Norge 24.05.2017 10.11.27

  Denne IT-skandalen er den mest kriminelle i norsk helsevesen. Dette blir advokat-mat !

 • Ann-Kristin Olse og Cathrine M. Lofthus 24.05.2017 10.08.26

  Skal Foretaksmodellen ha en fremtid, må de ansvarlige i IT-skandalen, den mest kriminelle saken i norsk helsevesen noen sinne, byttes ut og omplasseres umiddelbart. Styreleder Ann-Kristin Olsen har tydeligvis ingen kontroll denne gangen, og må byttes ut. Adm. dir. Cathrine M. Lofthus må omplasseres. Og bent Høie må omplasseres. Denne kriminelle IT-saken krever at Statens Helsetilsyn må få utvidet sin stab i datakriminalitet.

 • Lege 24.05.2017 10.01.51

  Inkompetanse er alltid dyrt. I tillegg kommer unødvendige utgifter til direktører og styremedlemmer.

 • en etablert kriminell virksomhet 24.05.2017 10.53.34

  lønner seg og belønnes

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!